Burza w piecu roastera


Procesy chemiczne i fizyczne, które zachodzą podczas palenia we wnętrzu ziaren kawy, są na tyle skomplikowane, że nie do końca udało się je naukowo przeanalizować i zbadać. Stopniowy wzrost temperatury sprawia, że zmienia się struktura chemiczna ziaren: niektóre związki ulegają redukcji i nikną, a w ich miejsce powstają nowe. Wszystko to dzieje się w warunkach stopniowo zmniejszającej się w ziarnie ilości wody. Dla przeciętnego konsumenta najważniejszy jest jednak tylko efekt końcowy: smak i aromat kawy.

Barwy palenia 


Tworzenie się bukietu smakowo-zapachowego uzależnione jest od momentu przerwania palenia. Ze względu na temperaturę procesu wyróżniamy trzy podstawowe etapy;

– jasne palenie – kolor ziarna cynamonowy,

– średnie – ziarno brązowe,

– ciemne – ziarno ciemnobrązowe, błyszczące.

Na każdym etapie zachodzą specyficzne przemiany, które decydują o walorach kawy. Omówmy pokrótce pierwszy z nich.

Jasne palenie


Kawa jasno palona, czyli kawa Light, poddawana jest temperaturze ok. 180-205 stopni Celsjusza. Wyczuwamy w niej wyraźną kwaskowatość, która na tym etapie nie zanikła, gdyż naturalne kwasy organiczne nie uległy redukcji. W składzie nie powstały jeszcze związki odpowiedzialne za nutę goryczki, ponieważ nie rozpoczął się proces karmelizowania cukrów. Jasne palenie poznajemy po tym, że ziarna są suche, ponieważ w tej temperaturze nie wytrącają się jeszcze olejki. Posiadają jasną,  cynamonową barwę, a po zaparzeniu kawa Light jest w filiżance niemal przezroczysta, wyglądem przypominając herbatę. Bardzo łagodna i delikatna, posiada lekkie body, więc jej smak krótko utrzymuje się na podniebieniu. Kawa jasno palona pozwala nam delektować się niepowtarzalnymi, owocowo-kwiatowymi nutami i aromatami, często unikatowymi dla konkretnej plantacji. Nic zatem dziwnego, że terroir, a więc specyficzne warunki klimatyczne i glebowe uprawy, mają tu ogromne znaczenie. Z tego powodu kawa Light najbardziej zachwyca swoimi walorami, gdy powstała z ziaren pochodzących z Afryki.

Metoda parzenia


Kawa jasno palona najlepiej zaprezentuje swoje walory parzona w dripie. Ponieważ ekstrakcja w tym urządzeniu przebiega niezwykle łagodnie, tylko taka, przelewowa metoda parzenia, pozwoli nam wyczuć charakterystyczną, aromatyczną kwasowość tej kawy.


Wyświetlanie 1–12 z 37 wyników

Kawa Ethiopia Guji G1H
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Ethiopia Guji G1

50,02 190,66 
Do koszyka This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Kawa Guatemala Finca Medina
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Guatemala Finca Medina

49,10 187,06 
Do koszyka This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
kawa przelewam owoce
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Przelewam Owoce

47,79 191,14 
Do koszyka This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Kawa Kenya Chort
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Kenya Chort

32,29 64,58 
Do koszyka This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Kawa Przelewam Kwiatki
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Przelewam Kwiatki

43,96 175,64 
Do koszyka This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page