Search
Logowanie Rejestracja

Kawa palona - Light

 

Burza w piecu roastera


Procesy chemiczne i fizyczne, które zachodzą podczas palenia we wnętrzu ziaren kawy, są na tyle skomplikowane, że nie do końca udało się je naukowo przeanalizować i zbadać. Stopniowy wzrost temperatury sprawia, że zmienia się struktura chemiczna ziaren: niektóre związki ulegają redukcji i nikną, a w ich miejsce powstają nowe. Wszystko to dzieje się w warunkach stopniowo zmniejszającej się w ziarnie ilości wody. Dla przeciętnego konsumenta najważniejszy jest jednak tylko efekt końcowy: smak i aromat kawy.

Barwy palenia 


Tworzenie się bukietu smakowo-zapachowego uzależnione jest od momentu przerwania palenia. Ze względu na temperaturę procesu wyróżniamy trzy podstawowe etapy;

– jasne palenie – kolor ziarna cynamonowy,

– średnie – ziarno brązowe,

– ciemne – ziarno ciemnobrązowe, błyszczące.

Na każdym etapie zachodzą specyficzne przemiany, które decydują o walorach kawy. Omówmy pokrótce pierwszy z nich.

Jasne palenie


Kawa jasno palona, czyli kawa Light, poddawana jest temperaturze ok. 180-205 stopni Celsjusza. Wyczuwamy w niej wyraźną kwaskowatość, która na tym etapie nie zanikła, gdyż naturalne kwasy organiczne nie uległy redukcji. W składzie nie powstały jeszcze związki odpowiedzialne za nutę goryczki, ponieważ nie rozpoczął się proces karmelizowania cukrów. Jasne palenie poznajemy po tym, że ziarna są suche, ponieważ w tej temperaturze nie wytrącają się jeszcze olejki. Posiadają jasną,  cynamonową barwę, a po zaparzeniu kawa Light jest w filiżance niemal przezroczysta, wyglądem przypominając herbatę. Bardzo łagodna i delikatna, posiada lekkie body, więc jej smak krótko utrzymuje się na podniebieniu. Kawa jasno palona pozwala nam delektować się niepowtarzalnymi, owocowo-kwiatowymi nutami i aromatami, często unikatowymi dla konkretnej plantacji. Nic zatem dziwnego, że terroir, a więc specyficzne warunki klimatyczne i glebowe uprawy, mają tu ogromne znaczenie. Z tego powodu kawa Light najbardziej zachwyca swoimi walorami, gdy powstała z ziaren pochodzących z Afryki.

Metoda parzenia


Kawa jasno palona najlepiej zaprezentuje swoje walory parzona w dripie. Ponieważ ekstrakcja w tym urządzeniu przebiega niezwykle łagodnie, tylko taka, przelewowa metoda parzenia, pozwoli nam wyczuć charakterystyczną, aromatyczną kwasowość tej kawy.


Wyświetlanie 1–12 z 36 wyników

  • Kawa Rwanda Kizi Rift

    Kawa Rwanda Kivu Lake

    Cena:
    27,64 105,30 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa Ethiopia Guji G1H

    Kawa Ethiopia Guji G1

    Cena:
    42,44 161,67 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa Ethiopia Honey Koke

    Kawa Ethiopia Honey Koke

    Cena:
    57,96 220,81 
    Wybierz Wybierz opcje
  • kawa Ethiopia Sidamo Grade 1 Segara

    Kawa Ethiopia Sidamo G1 Segara

    Cena:
    41,40 157,71 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Organic Peru Finca Santa Sofia

    Kawa Organic Peru Finca Santa Sofia

    Cena:
    39,89 151,95 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa Burundi LMC Estate Gatukuza

    Kawa Burundi LMC Estate Gatukuza

    Cena:
    35,79 136,35 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Organic Tanzania Machare Estate AB Plus

    Kawa Organic Tanzania Machare Estate AB Plus

    Cena:
    37,36 141,95 
    Wybierz Wybierz opcje
  • awa zaiarnista Costa Rica Finca Las Lajas black Diamond

    Kawa Costa Rica Las Lajas Black Diamond

    Cena:
    23,06 231,10 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa Myanmar Shwe Ywar Ngan Black Honey

    Kawa Myanmar Shwe Ywar Ngan Black Honey

    Cena:
    39,99 152,32 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa Kenia Kibirigiwi Mukangu

    Kawa Kenya AA Kibirigwi Mukangu

    Cena:
    57,33 218,42 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa Brazil Sitio Vargem Grande

    Kawa Brazil Sítio Vargem Grande

    Cena:
    41,59 151,22 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa Honduras Bendicion De Dios

    Kawa Honduras Bendicion De Dios

    Cena:
    39,24 149,52 
    Wybierz Wybierz opcje