Burza w piecu roastera
Procesy chemiczne i fizyczne, które zachodzą podczas palenia we wnętrzu ziaren kawy, są na tyle skomplikowane, że nie do końca udało się je naukowo przeanalizować i zbadać. Stopniowy wzrost temperatury sprawia, że zmienia się struktura chemiczna ziaren: niektóre związki ulegają redukcji i nikną, a w ich miejsce powstają nowe. Wszystko to dzieje się w warunkach stopniowo zmniejszającej się w ziarnie ilości wody. Dla przeciętnego konsumenta najważniejszy jest jednak tylko efekt końcowy: smak i aromat kawy.
Barwy palenia
Tworzenie się bukietu smakowo-zapachowego uzależnione jest od momentu przerwania palenia. Ze względu na temperaturę procesu wyróżniamy trzy podstawowe etapy;
– jasne palenie – kolor ziarna cynamonowy,
– średnie – ziarno brązowe,
– ciemne – ziarno ciemnobrązowe, błyszczące.
Na każdym etapie zachodzą specyficzne przemiany, które decydują o walorach kawy. Omówmy pokrótce pierwszy z nich.
Jasne palenie
Kawa jasno palona, czyli kawa Light, poddawana jest temperaturze ok. 180-205 stopni Celsjusza. Wyczuwamy w niej wyraźną kwaskowatość, która na tym etapie nie zanikła, gdyż naturalne kwasy organiczne nie uległy redukcji. W składzie nie powstały jeszcze związki odpowiedzialne za nutę goryczki, ponieważ nie rozpoczął się proces karmelizowania cukrów. Jasne palenie poznajemy po tym, że ziarna są suche, ponieważ w tej temperaturze nie wytrącają się jeszcze olejki. Posiadają jasną, cynamonową barwę, a po zaparzeniu kawa Light jest w filiżance niemal przezroczysta, wyglądem przypominając herbatę. Bardzo łagodna i delikatna, posiada lekkie body, więc jej smak krótko utrzymuje się na podniebieniu. Kawa jasno palona pozwala nam delektować się niepowtarzalnymi, owocowo-kwiatowymi nutami i aromatami, często unikatowymi dla konkretnej plantacji. Nic zatem dziwnego, że terroir, a więc specyficzne warunki klimatyczne i glebowe uprawy, mają tu ogromne znaczenie. Z tego powodu kawa Light najbardziej zachwyca swoimi walorami, gdy powstała z ziaren pochodzących z Afryki.
Metoda parzenia
Kawa jasno palona najlepiej zaprezentuje swoje walory parzona w dripie. Ponieważ ekstrakcja w tym urządzeniu przebiega niezwykle łagodnie, tylko taka, przelewowa metoda parzenia, pozwoli nam wyczuć charakterystyczną, aromatyczną kwasowość tej kawy.
Wyświetlanie 1–12 z 32 wyników
-
Kawa Rwanda Kivu Lake
Cena:
27,64 zł – 105,30 zł Wybierz Wybierz opcje -
Kawa Ethiopia Guji G1
Cena:
42,44 zł – 161,67 zł Wybierz Wybierz opcje -
Kawa Ethiopia Honey Koke
Cena:
57,96 zł – 220,81 zł Wybierz Wybierz opcje -
Kawa Honduras Don Juaquin
Cena:
39,24 zł – 149,52 zł Wybierz Wybierz opcje -
Kawa Colombia Juanambu Aponte
Cena:
49,70 zł – 189,35 zł Wybierz Wybierz opcje -
Kawa Ethiopia Sidamo G1 Segara
Cena:
41,40 zł – 157,71 zł Wybierz Wybierz opcje -
Kawa Kenya AA Kibirigwi Mukangu
Cena:
57,33 zł – 218,42 zł Wybierz Wybierz opcje -
Kawa Dominican Republic Arroyo Bonito Estate Honey
Cena:
40,47 zł – 154,16 zł Wybierz Wybierz opcje -
Kawa Burundi LMC Estate Gatukuza
Cena:
35,79 zł – 136,35 zł Wybierz Wybierz opcje -
Kawa Costa Rica Las Lajas Black Diamond
Cena:
54,37 zł – 271,89 zł Wybierz Wybierz opcje -
Kawa Organic Tanzania Machare Estate AB Plus
Cena:
37,36 zł – 141,95 zł Wybierz Wybierz opcje -
Kawa Ethiopia Derikocha G1
Cena:
56,41 zł – 214,91 zł Wybierz Wybierz opcje