Logowanie Rejestracja

Kawa Honduras

 

Honduras sukcesywnie pnie się w górę, zyskując rosnącą popularność na rynku producentów kawy. Jeszcze kilka dekad temu praktycznie się na nim nie liczył, natomiast dziś rozwija się w błyskawicznym tempie. Każdego roku produkuje ok. 3 miliony worków ziaren kawowca, a wytwarzanie i eksport kawy stanowi ponad 35% wartości PKB państwa.


Czym wyróżnia się kawa z Hondurasu?

Honduraska kawa to bardzo dobrej jakości Arabica przetwarzana na mokro, a średnie wysokości, na których rośnie tutejszy kawowiec, oscylują w granicach 1100-1650 m n.p.m. Do regionów produkujących najlepszą kawę należy El Paraiso, Agalta, Comayagua, Montecillos oraz Opalaca.

Smakosze czarnego napoju odnajdą w kawie z Hondurasu wiele atrakcyjnych nut smakowych. Odmiany z Comayagua wyróżniają się żywą kwasowością i słodyczą zbalansowaną cytrusowymi aromatami, a z Agalty kuszą smakiem owoców tropikalnych oraz karmelu miękko zakończonym czekoladowymi akcentami. Gatunki z Montecillos są słodkie, a pachną jak połączenie brzoskwini z pomarańczą. Ziarna z Copan pachną czekoladą, a te z regionu Opalaca nasuwają skojarzenia z owocami leśnymi.

Kawa Honduras i rys historyczny

Ścieżka honduraskiego biznesu kawowego jest bardzo krótka. Co prawda już od początku XIX wieku znano w kraju kawowce, ale przez kilka długich dekad produkcja kawy nie budziła zainteresowania lokalnych przedsiębiorców. Główną przeszkodą na drodze do rozwoju tej gałęzi gospodarki była słaba infrastruktura, a także fakt, że uprawy obejmowały niewielkie tereny. Zbiory wysyłano do sąsiedniej Gwatemali, żeby uzyskać lepsze stawki.

W połowie XX wieku rząd otrzymał wsparcie od Stanów Zjednoczonych, co umożliwiło mu przystąpienie do przetwarzania kawy na większą skalę. Plan odniósł sukces – aktualnie Honduras zajmuje ósmą pozycję na liście największych światowych producentów kawy.

Pomimo rodowodu największego producenta kawy w Ameryce Środkowej, honduraskie ziarna wciąż nie cieszą się takim uznaniem ekspertów, na jakie zasługują. Opinie przekładają się bezpośrednio na obniżanie cen, a to z kolei zniechęca rolników do dalszych inwestycji. Sytuacji nie ułatwiają liczne na tej szerokości geograficznej huragany, które dokonują spustoszenia w uprawach. Na szczęście widać, że zarówno w nastawieniu eksporterów, jak i samych rolników zachodzą pozytywne zmiany. Ich tempo sugeruje, że w ciągu najbliższych kilku lat zapewne nieraz usłyszymy o znakomitych kawach z Hondurasu.

Niesłusznie niedoceniana kawa z Hondurasu

Spośród wszystkich kaw Ameryki Centralnej to właśnie ta z Hondurasu wyróżnia się najbardziej złożonym, bogatym smakiem. Warto dodać, że to nie jedyna jej zaleta – ziarna z tutejszych plantacji są bardzo czyste, co jest zasługą pochodzenia z organicznych farm. Gospodarstwa leżące na dużych wysokościach produkują kawę doskonałej jakości, nierzadko niestety łącząc przed eksportem wysoko gatunkowe ziarna z tymi nieco gorszymi. Przyczynia się to do obniżania jakości towaru i utrudniania mu przebicia się na rynek, który obfituje w znane marki.

Do najbardziej udanych odmian należy Honduras SHG (Strictly High Grown), z upraw na wzgórzach ciągnących się na wysokościach nawet 1800 czy 2000 m n.p.m. (minimum 1500 m n.p.m.). Napar przyrządzony z ziaren z tych plantacji cechuje się niską kwasowością. Esencjonalny napój charakteryzuje się lekkim body oraz bogactwem aromatów, w których dominują nuty owocowe i orzechowe, można wyczuć w nich również mocną czekoladę, wanilię czy karmel. To delikatna, zrównoważona kawa z małą zawartością kofeiny.

Podobnie jak pozostałe gatunki z tym oznaczeniem, Honduras SHG wytwarza się w ekologicznym środowisku. Na tak dużej wysokości uprawom nie grożą ataki grzybów lub szkodników, nie ma więc potrzeby dokonywania oprysków. Oznacza to, że otrzymywane ziarna są wolne od wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń – zarówno naturalnych, jak i tych chemicznych.

Kawa z Hondurasu – warto dać jej szansę

Niektórzy mogą oceniać ją nieufnie, jako produkt z nieznanego rynku, ale kawa z Hondurasu naprawdę zasługuje na większą sławę w kawowym świecie. Z pewnością przypadnie do gustu niejednego kawoszowi.

Wyświetlanie jednego wyniku

preloader