kawa honduras gorilla coffee

Honduras sukcesywnie pnie się w górę, zyskując rosnącą popularność na rynku producentów kawy. Jeszcze kilka dekad temu praktycznie się na nim nie liczył, natomiast dziś rozwija się w błyskawicznym tempie. Każdego roku produkuje ok. 3 miliony worków ziaren kawowca, a wytwarzanie i eksport kawy stanowi ponad 35% wartości PKB państwa.

Czym wyróżnia się kawa z Hondurasu?

Honduraska kawa to bardzo dobrej jakości Arabica przetwarzana na mokro, a średnie wysokości, na których rośnie tutejszy kawowiec, oscylują w granicach 1100-1650 m n.p.m. Do regionów produkujących najlepszą kawę należy El Paraiso, Agalta, Comayagua, Montecillos oraz Opalaca.

Smakosze czarnego napoju odnajdą w kawie z Hondurasu wiele atrakcyjnych nut smakowych. Odmiany z Comayagua wyróżniają się żywą kwasowością i słodyczą zbalansowaną cytrusowymi aromatami, a z Agalty kuszą smakiem owoców tropikalnych oraz karmelu miękko zakończonym czekoladowymi akcentami. Gatunki z Montecillos są słodkie, a pachną jak połączenie brzoskwini z pomarańczą. Ziarna z Copan pachną czekoladą, a te z regionu Opalaca nasuwają skojarzenia z owocami leśnymi.

Kawa Honduras i rys historyczny

Ścieżka honduraskiego biznesu kawowego jest bardzo krótka. Co prawda już od początku XIX wieku znano w kraju kawowce, ale przez kilka długich dekad produkcja kawy nie budziła zainteresowania lokalnych przedsiębiorców. Główną przeszkodą na drodze do rozwoju tej gałęzi gospodarki była słaba infrastruktura, a także fakt, że uprawy obejmowały niewielkie tereny. Zbiory wysyłano do sąsiedniej Gwatemali, żeby uzyskać lepsze stawki.

W połowie XX wieku rząd otrzymał wsparcie od Stanów Zjednoczonych, co umożliwiło mu przystąpienie do przetwarzania kawy na większą skalę. Plan odniósł sukces – aktualnie Honduras zajmuje ósmą pozycję na liście największych światowych producentów kawy.

Pomimo rodowodu największego producenta kawy w Ameryce Środkowej, honduraskie ziarna wciąż nie cieszą się takim uznaniem ekspertów, na jakie zasługują. Opinie przekładają się bezpośrednio na obniżanie cen, a to z kolei zniechęca rolników do dalszych inwestycji. Sytuacji nie ułatwiają liczne na tej szerokości geograficznej huragany, które dokonują spustoszenia w uprawach. Na szczęście widać, że zarówno w nastawieniu eksporterów, jak i samych rolników zachodzą pozytywne zmiany. Ich tempo sugeruje, że w ciągu najbliższych kilku lat zapewne nieraz usłyszymy o znakomitych kawach z Hondurasu.

Niesłusznie niedoceniana kawa z Hondurasu

Spośród wszystkich kaw Ameryki Centralnej to właśnie ta z Hondurasu wyróżnia się najbardziej złożonym, bogatym smakiem. Warto dodać, że to nie jedyna jej zaleta – ziarna z tutejszych plantacji są bardzo czyste, co jest zasługą pochodzenia z organicznych farm. Gospodarstwa leżące na dużych wysokościach produkują kawę doskonałej jakości, nierzadko niestety łącząc przed eksportem wysoko gatunkowe ziarna z tymi nieco gorszymi. Przyczynia się to do obniżania jakości towaru i utrudniania mu przebicia się na rynek, który obfituje w znane marki.

Do najbardziej udanych odmian należy Honduras SHG (Strictly High Grown), z upraw na wzgórzach ciągnących się na wysokościach nawet 1800 czy 2000 m n.p.m. (minimum 1500 m n.p.m.). Napar przyrządzony z ziaren z tych plantacji cechuje się niską kwasowością. Esencjonalny napój charakteryzuje się lekkim body oraz bogactwem aromatów, w których dominują nuty owocowe i orzechowe, można wyczuć w nich również mocną czekoladę, wanilię czy karmel. To delikatna, zrównoważona kawa z małą zawartością kofeiny.

Podobnie jak pozostałe gatunki z tym oznaczeniem, Honduras SHG wytwarza się w ekologicznym środowisku. Na tak dużej wysokości uprawom nie grożą ataki grzybów lub szkodników, nie ma więc potrzeby dokonywania oprysków. Oznacza to, że otrzymywane ziarna są wolne od wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń – zarówno naturalnych, jak i tych chemicznych.

Kawa z Hondurasu – warto dać jej szansę

Niektórzy mogą oceniać ją nieufnie, jako produkt z nieznanego rynku, ale kawa z Hondurasu naprawdę zasługuje na większą sławę w kawowym świecie. Z pewnością przypadnie do gustu niejednego kawoszowi.

Wyświetlanie jednego wyniku

cold brew honduras
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Cold Brew Honduras

13,00 74,00 
Do koszyka This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page