Zaklęte w ziarnie smaki


Kawa o smaku i aromacie owoców nie ma nic wspólnego z produktami, do których w trakcie wytwarzania dodaje się substancji smakowych.  Oferowane w naszym sklepie kawy swoje walory uzyskują w sposób naturalny. Dzieje się to dzięki odpowiedniej selekcji i technice palenia ziaren. Kawa jest niezwykle złożonym chemicznie napojem. Zidentyfikowano ponad tysiąc związków, które mają wpływ na jej smak i aromat. Kluczowe zmienne, takie jak odmiana, warunki środowiskowe i klimatyczne, metoda uprawy roślin, sposób zbioru, technologia przetwarzania owoców i wreszcie palenia ziaren, odgrywają także ogromną rolę w określaniu, jaki smak będzie miała kawa owocowa.

Co decyduje o cechach kawy?


Czynnikiem mającym wpływ na smak i aromat kawy są kwasy organiczne. To one dodają temu napojowi charakteru i duszy. Niekończące się ich permutacje w postaci np. kwasu cytrynowego, jabłkowego czy winowego odpowiadają za cechy, jakie posiada kawa owocowa. Nuty cytrusowe  objawiać się mogą na różne sposoby. Niektóre kawy mają wyraźną kwaskowość i cierpkość cytrynową lub limonkową, podczas gdy inne przypominają mandarynkę lub grejpfruta. Smaki jabłkowe wahają się od słodyczy do wytrawnej cierpkości. Soczysty smak owoców pestkowych, takich jak morele, śliwki, wiśnie i brzoskwinie są jednymi z najwyżej ocenianych nut jakie może posiadać kawa o smaku i aromacie owoców.

Największe znaczenie ma proces palenia


Kawa o smaku i aromacie owoców powstaje dzięki tzw. jasnemu, czyli krótkiemu, paleniu ziaren. Pierwszy etap tego procesu obejmuje suszenie zielonego ziarna. Gdy zacznie ono żółknąć, a niedługo później brązowieć, ulega karmelizacji sacharoza, w skutek czego wydziela się dwutlenek węgla, co powoduje pęknięcie ziarna. To moment uważany za punkt, w którym proces palenia osiągnął minimalną długość do wyprodukowania kawy dobrej jakości. W tej fazie rozkłada się trygonelina. Powoduje ona powstanie goryczy, ale kwasy organiczne odpowiadające za cechy jakie będzie mieć kawa owocowa pozostają jeszcze nienaruszone. Jest to najlepszy moment na zakończenie palenia, by osiągnęła ona najwyrazistszą owocową nutę.