Wyłącznie naturalny smak
Kawa czekoladowo-karmelowa nie posiada żadnych dodatków aromatyzujących. Czekolada i karmel, wyczuwalne w trakcie jej picia, są nutami smakowymi wyzwolonymi z ziaren owoców kawowca wskutek poddania ich obróbce termicznej. Surowe ziarna w ogóle nie przypominają zapachu kawy. Powodem tego jest fakt, że posiadają tylko kilkanaście związków aromatyczno-smakowych. Dopiero podczas palenia wyzwala się ich nawet ponad tysiąc.
Jak powstaje kawa o smaku i aromacie czekolady i karmelu?
Palenie ziaren kawy to proces mający na celu otrzymanie produktu o konkretnych cechach. Przykładem może być kawa czekoladowo-karmelowa, cytrusowa czy owocowa. Proces ten przeprowadza się w piecu bębnowym, który swą konstrukcją nieco przypomina pralkę. Wypalane ziarna wirują bowiem w specjalnym bębnie. Samo palenie to szereg następujących po sobie reakcji chemicznych wywołanych rosnącą temperaturą. Jego czas uzależniony jest od efektów, jakie chcemy uzyskać przez natężenie lub eliminowanie takich smaków jak słodycz, gorycz, czy kwasowość. Rozróżniamy cztery etapy palenia: jasny, gdy ziarna nie uzyskały jeszcze brązowej barwy, a kwasy organiczne nadają im nuty cytrusowej, średni – ziarna nabierają jasnobrązowej barwy i aromatu orzechów, średnio-ciemny, gdy ziarna zdecydowanie brązowieją i zapachem przypominają czekoladę oraz karmel, ciemny, z wyraźną goryczką i dymną nutą mocno palonej kawy.
Nasza kawa czekoladowo-karmelowa powstaje więc dzięki średnio-ciemnemu paleniu.
Kawa czekoladowo-karmelowa i jej smak
Palenie średnio-ciemne sprawia, że ziarna są mocno brązowe, a ich kwasowość niemal całkowicie zanika. Wyczuwa się za to delikatną, ale przyjemną goryczkę. Aromat kawy jest niezwykle mocny i ciężki, można go porównać do aromatu czekolady. Skarmelizowane cukry wprowadzają wyczuwalne, słodkawe nuty. Proces palenia w odpowiednim momencie zostaje gwałtownie zatrzymany, a ziarno schłodzone. W ten sposób aromat oraz smak zostają zachowane, a my po zmieleniu i zaparzeniu cieszyć się możemy doznaniami, jakie oferuje nam kawa o smaku i aromacie czekolady i karmelu.
Wyświetlanie 1–12 z 39 wyników