Wyłącznie naturalny smak


Kawa czekoladowo-karmelowa nie posiada żadnych dodatków aromatyzujących. Czekolada i karmel, wyczuwalne w trakcie jej picia, są nutami smakowymi wyzwolonymi z ziaren owoców kawowca wskutek poddania ich obróbce termicznej. Surowe ziarna w ogóle nie przypominają zapachu kawy. Powodem tego jest fakt, że posiadają tylko kilkanaście związków aromatyczno-smakowych. Dopiero podczas palenia wyzwala się ich nawet ponad tysiąc.

Jak powstaje kawa o smaku i aromacie czekolady i karmelu?


Palenie ziaren kawy to proces mający na celu otrzymanie produktu o konkretnych cechach. Przykładem może być kawa czekoladowo-karmelowa, cytrusowa czy owocowa. Proces ten przeprowadza się w piecu bębnowym, który swą konstrukcją nieco przypomina pralkę. Wypalane ziarna wirują bowiem w specjalnym bębnie. Samo palenie to szereg następujących po sobie reakcji chemicznych wywołanych rosnącą temperaturą. Jego czas uzależniony jest od efektów, jakie chcemy uzyskać przez natężenie lub eliminowanie takich smaków jak słodycz, gorycz, czy kwasowość. Rozróżniamy cztery etapy palenia: jasny, gdy ziarna nie uzyskały jeszcze brązowej barwy, a kwasy organiczne nadają im nuty cytrusowej, średni – ziarna nabierają jasnobrązowej barwy i aromatu orzechów, średnio-ciemny, gdy ziarna zdecydowanie brązowieją i zapachem przypominają czekoladę oraz karmel, ciemny, z wyraźną goryczką i dymną nutą mocno palonej kawy.

Nasza kawa czekoladowo-karmelowa powstaje więc dzięki średnio-ciemnemu paleniu.

Kawa czekoladowo-karmelowa i jej smak


Palenie średnio-ciemne sprawia, że ziarna są mocno brązowe, a ich kwasowość niemal całkowicie zanika. Wyczuwa się za to delikatną, ale przyjemną goryczkę. Aromat kawy jest niezwykle mocny i ciężki, można go porównać do aromatu czekolady. Skarmelizowane cukry wprowadzają wyczuwalne, słodkawe nuty. Proces palenia w odpowiednim momencie zostaje gwałtownie zatrzymany, a ziarno schłodzone. W ten sposób aromat oraz smak zostają zachowane, a my po zmieleniu i zaparzeniu cieszyć się możemy doznaniami, jakie oferuje nam kawa o smaku i aromacie czekolady i karmelu.


Wyświetlanie 1–12 z 33 wyników

Kawa Gorilla Power Bean
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Gorilla Power Bean

31,40 119,67 
Do koszyka This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Kawa Nicaragua Olomega
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Nicaragua Olomega

30,32 115,50 
Do koszyka This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Kawa Brazil Daterra Sunrise
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Daterra Sunrise

40,84 155,72 
Do koszyka This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Kawa Decaf Colombia Medellin
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Decaf Colombia Medellin

33,89 129,09 
Do koszyka This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page