Search
Logowanie Rejestracja

Kawa espresso

Espresso – sposób na doskonałą kawę


Espresso to nazwa sposobu przygotowywania kawy, który odbywa się w specjalnym ekspresie. Przez bardzo drobno zmielone i ubite ziarna kawy przepuszcza się ok. 30 ml wrzącej wody o temperaturze 90-96 st. Celsjusza pod ciśnieniem 8,5-9,5 Bara. Efektem prawidłowo przeprowadzonego procesu parzenia jest napój z gęstą, orzechowo-brązową pianką zwaną crema. Kawa espresso zawdzięcza jej znaczną część swojego aromatu. Powstaje ona dzięki zawartości cukrów i olejków eterycznych w wyniku ekstrakcji pod ciśnieniem. Jest więc niejako wizytówką kawy espresso. Crema powinna posiadać jak najmniejszą ilość pęcherzyków powietrza, odznaczać się przyjemną cielistością a także dużym balansem smakowym.

Krótki czas ekstrakcji, wynoszący 25-30 sekund, sprawia, że kawa espresso zawiera niewielką ilość kofeiny. Może stanowić bazę dla wielu innych napojów, takich jak latte macchiato, caffè macchiato i cappuccino.

 Ekspres do kawy


Pierwszy ekspres ciśnieniowy powstał we Włoszech na początku XX wieku. Opierał się on na przepływie wody i pary, co zaburzało smak kawy. Dopiero około 50 lat później stworzono urządzenie, które pozbawione jest tej wady. Używa się go do dnia dzisiejszego.

Na rynku istnieje mnóstwo różnego rodzaju automatycznych ekspresów, jednak dla prawdziwego smakosza espresso najlepszym wyborem jest ekspres kolbowy – urządzenie półautomatyczne, manualne lub dźwigniowe.

Kawę espresso zaparza się w ekspresie z ok. 7 gramów zmielonej kawy. Zaleca się by ziarna były mocno rozdrobnione i miały konsystencję piasku lub pyłu, w przeciwnym wypadku wrzątek zbyt szybko przeleci przez nie i napój będzie w smaku wodnisty. Odpowiednio zmieloną kawę umieszcza się w portafiltrze, czyli kolbie i dociska się tamperem (ubijakiem) w taki sposób, żeby powstała równa, gładka powierzchnia. Następnie kolbę wkłada się w grupę i rozpoczyna parzenie.

Kieszonkowy odpowiednik ekspresu


Wielkość i ciężar ekspresu uniemożliwia korzystanie z niego poza domem. Dla podróżujących miłośników kawy espresso kilka lat temu skonstruowano aeropress – proste w użyciu urządzenie, które na pierwszy rzut oka przypomina dużą strzykawkę. Jest on bardziej “elastyczny” od ekspresu – można przy jego pomocy eksperymentować z różną ilością wody i kawy, aby uzyskać najbardziej pożądany w smaku i intensywności napar.