Search
Logowanie Rejestracja

Kawy o nucie smakowej karmelu

Kawa z nutą karmelu – efekt palenia cukru

Kawa powstaje w procesie palenia zielonych ziaren kawowca. Przy pomocy odpowiednio dobranych temperatur wydobywa się z nich różne nuty smaków. Interesujący nas smak karmelu to efekt karmelizacji zawartych w ziarnie cukrów. Nie jest to proces jednorodny i do końca dokładnie poznany. Rozpoczyna się tuż po odparowaniu wody, a więc na etapie palenia jasnego, trwa przez cały średni i średnio-ciemny, a nawet ma miejsce na początku palenia ciemnego. Oto kilka informacji na temat procesu palenia, którego efektem jest między innymi kawa karmelowa.

 Kawa z nutą karmelu – barwy palenia

W przedziale temperatur 200–240 ° C palenie kawy zmienia strukturę ziarna. Odbywa się to w czterech podstawowych etapach, różniących się między sobą temperaturą palenia:

jasny – ziarna uzyskują kolor cynamonowy, powstaje aromat owoców, kwiatów, a także przypraw,

średni – ziarna stają się jasnobrązowe, uwalniany jest aromat orzechów i przypraw ziołowych,

średnio ciemny – ziarna są zdecydowanie brązowe, pojawia się aromat słodkiej czekolady,

ciemny – ziarna stają się jeszcze ciemniejsze, oprócz ciemnej czekolady czuć gorzką woń palonej kawy i jej gorycz.

W związku z tym, że proces karmelizacji trwa niemal przez cały czas palenia, karmelowi towarzyszyć może nuta owoców, przypraw, orzechów, czekolady słodkiej i czekolady gorzkiej. Dlatego kawa karmelowa charakteryzuje się szerokim wachlarzem smaków.

Kawa z nutą karmelu w naszym sklepie

Ponieważ karmelizacją trwa podczas niemal całego procesu palenia, kawa karmelowa występuje w naszym sklepie w dużej liczbie odmian smakowych. Oto smaki towarzyszące karmelowi w niektórych z naszych kaw:

– migdały: Cuba Serrano Lavado (ciemno wypalana), Guatemala La Cascada Honey (średnio wypalana),

– czekolada: India Plantation AA Bababudang (ciemno wypalana), Colombia Supremo (średnio wypalana),

– gorzka czekolada: Brazil Peaberries Mocca (średnio wypalana),

– owoce: Panama Geisha Finca Hartman (jasno wypalana), Colombia Santa Matilde Estate (jasno wypalana).