Logowanie Rejestracja

Kawa z Rwandy

Trudna historia Rwandy

Dzieje afrykańskiego państwa to burzliwe losy mieszkańców, z których zdecydowana część należy do grupy etnicznej Hutu (ponad 82%) i Tutsi (prawie 10%). Ten niewielki kraj o powierzchni 26,4 tys. km2 ze stolicą w Kigali nie posiada dostępu do morza, ale ma dobrze rozwiniętą sieć rzeczną. Zniszczenia po wieloletniej wojnie domowej połączone z masową emigracją spowodowały, że Rwanda nie potrafiła uporać się z kryzysem humanitarnym oraz ekonomicznym. Z pomocą międzynarodową (m.in. ONZ, Międzynarodowej Organizacji Pracy, Międzynarodowego Banku Odbudowy i Rozwoju) gospodarka zaczęła się odbudowywać.


System rynkowy kraju opiera się na rolnictwie — uprawia się banany, bataty, maniok, sorgo, ziemniaki, a także kawę i herbatę. Dzięki specyficznym warunkom klimatycznym, a także żyznym glebie powulkanicznej kawa z Rwandy uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie. Miejscowi nazywają ją „czarnym złotem” oraz cennym dobrem narodowym. Rocznie w Rwandzie produkuje się około 130 tysięcy worków z ziarnami kawy.

Kawa z Rwandy — różnorodność smaków

Ze względu na zróżnicowane warunki uprawy kawa rwandyjska ma wiele, odmiennych smaków. Zachodnia część to tereny wyżynne (2500-3000 m n.p.m.) opadające w kierunku wschodnim, natomiast nad północnym zachodem państwa na wysokości 4507 m n.p.m. góruje wulkan Kirisimbi. Panujący klimat klasyfikuje się jako podrównikowy wilgotny w odmianie górskiej. Kawa z Rwandy zbierana jest ręcznie (w marcu i kwietniu), a obrabiana metodą na mokro, moczona w wodzie oraz pozostawiona do wyschnięcia na okres ok. 3 tygodni. Z uwagi na brak środków finansowych nie stosuje się pestycydów, dzięki czemu rwandyjska Arabica ze szlachetnej odmiany Bourbon to najwyższej jakości ziarna kawowca.

Kawę z Rwandy cechuje idealny balans pomiędzy kwasowością a typową goryczką. Jest wyrazista w smaku, w którym wyczuć można nutkę owoców cytrusowych, karmelizowanego brązowego cukru, czekolady i marcepanu (region jeziora Kiviu, położonego na wysokości 1460 m n.p.m.). Korzenne smaki wyczuwalne są z upraw przy jeziorze Muhazi (ok. 1600 m n.p.m.), a w dolinie Kizi (2000-2200 m n.p.m.) dominują posmak cytryny, orzechów oraz gałki muszkatołowej.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 3

preloader