5 doskonałych kaw z Rwandy
Rwanda leży w środkowowschodniej Afryce – na niewielkiej powierzchni kraju rozciągają się tysiące wzgórz o zróżnicowanej wysokości. Doskonałe warunki klimatyczne i wulkaniczne gleby sprawiają, że uprawa kawowców jest tu jedną z najważniejszych gałęzi gospodarki. Oto co warto wiedzieć o kawie z Rwandy.
Kawa z Rwandy– jedna z najlepszych
Z Rwandy sprowadzane są ziarna Arabici w szlachetnej odmianie Bourbon. Obecnie stanowią obiekt pożądania importerów, a o ich jakości świadczą przyznawane im nagrody. Nie zawsze jednak kawa z tego zakątka świata była tak dobra. Zyskała uznanie dopiero wtedy, gdy rząd zaczął zachęcać rolników do uprawy kawowców, a ci zaczęli dbać o jakość eksportowanych ziaren – wiązało się to m.in. ze zmianą sposobu ich przetwarzania.
Czas zbiorów przypada w Rwandzie na marzec i kwiecień.
Ddojrzałe ziarna zbierane są ręcznie, a następnie myte w stacjach myjących oraz moczone w wodzie. Kolejne 20 dni to czas suszenia owoców na słońcu, a kolejny miesiąc – okres ich leżakowania. Dopiero po tym czasie kawa z Rwandy zostaje umieszczona w opakowaniach i trafia do sprzedaży.
Rwandyjskie plantacje i smaki
Kawowce uprawiane w są w różnych rejonach Rwandy oraz na różnej wysokości, co powoduje, że zaparzana z ich ziaren kawa może mieć odmienny smak. Do znanych plantacji należą m.in. Kivu, Kizi czy Muhazi. Kawa z regionu Kiviu to napój o wyczuwalnych nutach marcepanu, czekolady i jaśminu, a kawa pochodząca z okolic jeziora Muhazi wyróżnia się korzennym aromatem herbaty. Kawa Rwanda Kizi Rift to z kolei połączenie aromatu cytryny, orzechów, gałki muszkatołowej oraz karmelu.
Rwanda jest bez wątpienia jednym z regionów dostarczających najlepsze ziarna kawy – niektóre z nich nadają się nie tylko do przygotowania napoju z expresu czy dripa, ale również do parzenia w kawiarce czy urządzeniu typu Aeropress.