Search
Logowanie Rejestracja

Kawy z kawiarki

Kawiarka – urządzenie proste i skuteczne


Kawiarka do kawy to narzędzie do parzenia ciśnieniowego, które pozwala na uzyskanie mocnego, ciemnego i intensywnego w smaku naparu. Typowa kawiarka składa się z:

– podstawy (zbiorniczka), do którego wlewa się wodę. Podstawa zaopatrzona jest w zaworek bezpieczeństwa,

– lejka, do którego wsypuje się zmieloną kawę,

– sitka,

– gumowej uszczelki,

– czajniczka z przykrywką i uchwytem.

Kawiarki wykonane są najczęściej z aluminium lub stali nierdzewnej. Mogą być stosowane na kuchence gazowej lub elektrycznej. Istnieją też kawiarki z własnym, elektrycznym źródłem ogrzewania.

Sposób parzenia


Do podstawy należy wlać ciepłą wodę w ilości nie przykrywającej zaworka bezpieczeństwa. Następnie wkłada się lejek i wsypuje do niego po brzegi zmieloną kawę, której nie powinno się ubijać, jedynie lekko uklepać. Od góry należy przykręcić mocno czajniczek wraz z uszczelką gumową i sitkiem. Kolejnym krokiem jest umieszczenie kawiarki na małym ogniu. Górna pokrywa powinna pozostać otwarta, aby była możliwość kontrolowania procesu parzenia. Wrząca woda przesączy się wskutek powstałego w podstawie ciśnienia przez kawę w lejku i do czajniczka wypłynie zaparzona kawa. W momencie, gdy nabierze złocistego koloru, urządzenie należy zdjąć z ognia i zamknąć pokrywkę. Jest to bardzo ważny moment w całym procesie zaparzania kawy. Jeśli kawiarka będzie zbyt długo trzymana na palniku, kawa nabierze nieprzyjemnego, spalonego smaku z goryczką. Kawiarka umożliwia nam otrzymanie esencjonalnego, pozbawionego fusów naparu.

Kawa do kawiarki


Jeśli chodzi o kawę stosowaną w tej metodzie parzenia, wybór jest bardzo szeroki i uzależniony od osobistych preferencji. Najczęściej używane są blendy przeznaczone do parzenia espresso lub ciemno palone single. Nic nie stoi też na przeszkodzie poeksperymentować z ziarnami jasno wypalanymi, dającymi wyższą kwaskowość i wyraźny aromat owoców oraz kwiatów. Należy jednak unikać sklepowej kawy mielonej z uwagi na jej zbyt drobno zmielone ziarna.


Wyświetlanie 1–12 z 43 wyników

  • Kawa do ekspresu
    BEST

    Kawa Chocolate Pride Espresso

    Cena:
    29,75 113,34 
    Wybierz Wybierz opcje
  • kawa ziarnista do ekspresu ranking

    Kawa Colombia Supremo

    Cena:
    31,32 119,31 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa do ekspresu ziarnista

    Kawa Espresso No.1

    Cena:
    27,15 103,64 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa Brazil Peaberries Mocca
    BEST

    Kawa Brazil Peaberries Mocca

    Cena:
    27,58 105,08 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa ziarnista

    Kawa Latte Master Blend

    Cena:
    31,77 121,06 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa do ekspresu kolbowego

    Kawa Gold Jungle Blend

    Cena:
    31,65 120,56 
    Wybierz Wybierz opcje
  • kawa ziarnista do kawiarki

    Kawa Cuba Serrano Lavado

    Cena:
    29,48 112,34 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa bezkofeinowa

    Kawa Decaf Peru G1 – Swiss Water

    Cena:
    34,83 132,72 
    Wybierz Wybierz opcje
  • kawa organiczna do ekspresu

    Kawa Organic Monkey Espresso Blend

    Cena:
    32,09 122,24 
    Wybierz Wybierz opcje
  • kawa ziarnista do ekspresu przelewowego

    Kawa Costa Rica Tarrazu

    Cena:
    29,58 112,72 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa bez kofeiny

    Kawa Decaf Colombia Excelso Swiss Water

    Cena:
    31,80 121,14 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa Indonezja Flores Beiposo

    Kawa Indonesia Flores Beiposo

    Cena:
    38,18 145,46 
    Wybierz Wybierz opcje