Search
Logowanie Rejestracja

Kawy z kawiarki

Kawiarka – urządzenie proste i skuteczne


Kawiarka do kawy to narzędzie do parzenia ciśnieniowego, które pozwala na uzyskanie mocnego, ciemnego i intensywnego w smaku naparu. Typowa kawiarka składa się z:

– podstawy (zbiorniczka), do którego wlewa się wodę. Podstawa zaopatrzona jest w zaworek bezpieczeństwa,

– lejka, do którego wsypuje się zmieloną kawę,

– sitka,

– gumowej uszczelki,

– czajniczka z przykrywką i uchwytem.

Kawiarki wykonane są najczęściej z aluminium lub stali nierdzewnej. Mogą być stosowane na kuchence gazowej lub elektrycznej. Istnieją też kawiarki z własnym, elektrycznym źródłem ogrzewania.

Sposób parzenia


Do podstawy należy wlać ciepłą wodę w ilości nie przykrywającej zaworka bezpieczeństwa. Następnie wkłada się lejek i wsypuje do niego po brzegi zmieloną kawę, której nie powinno się ubijać, jedynie lekko uklepać. Od góry należy przykręcić mocno czajniczek wraz z uszczelką gumową i sitkiem. Kolejnym krokiem jest umieszczenie kawiarki na małym ogniu. Górna pokrywa powinna pozostać otwarta, aby była możliwość kontrolowania procesu parzenia. Wrząca woda przesączy się wskutek powstałego w podstawie ciśnienia przez kawę w lejku i do czajniczka wypłynie zaparzona kawa. W momencie, gdy nabierze złocistego koloru, urządzenie należy zdjąć z ognia i zamknąć pokrywkę. Jest to bardzo ważny moment w całym procesie zaparzania kawy. Jeśli kawiarka będzie zbyt długo trzymana na palniku, kawa nabierze nieprzyjemnego, spalonego smaku z goryczką. Kawiarka umożliwia nam otrzymanie esencjonalnego, pozbawionego fusów naparu.

Kawa do kawiarki


Jeśli chodzi o kawę stosowaną w tej metodzie parzenia, wybór jest bardzo szeroki i uzależniony od osobistych preferencji. Najczęściej używane są blendy przeznaczone do parzenia espresso lub ciemno palone single. Nic nie stoi też na przeszkodzie poeksperymentować z ziarnami jasno wypalanymi, dającymi wyższą kwaskowość i wyraźny aromat owoców oraz kwiatów. Należy jednak unikać sklepowej kawy mielonej z uwagi na jej zbyt drobno zmielone ziarna.