Logowanie Rejestracja

Kawa - Kenia

Kawy z Kenii – pyszny smak, wyjątkowy aromat

Kenia znajduje się na 17. miejscu wśród największych producentów kawy na świecie, gdzie rocznie eksportuje się około 800 tysięcy worków z kawą. Jest uznawana również za jednego z liderów dostarczających najlepsze jakościowo kawy afrykańskie. Specjalizuje się w uprawie gatunków typu Arabica. Koneserzy cenią kawy kenijskie przede wszystkim za ich owocowy aromat i subtelną równowagę między mocą a delikatną kwaskowatością. Posiadają one ciężkie, bogate body oraz winny posmak z nutą cytrusów i jagód. Farmy kawowe w Kenii są kwalifikowane według międzynarodowych standardów jako SHG i SHB, co plasuje je w czołówce najlepszych plantacji.


Kawa pochodzącą z Kenii klasyfikuje się ze względu na wielkość ziaren. Występują oznaczenia E (Elephant – ziarno o największej średnicy), następnie mniejsze PB (Peaberry), AA oraz A. Kawa AA jest najczęściej spotykana na rynku spośród kaw kenijskich. W porcjach zdarzają się niekiedy domieszki większych ziaren, ale nie wpływają one znacząco na ogólny smak kawy. Ziarna Kenya AA mają średnicę nieco większą niż jedna czwarta cala. Są najbardziej cenione przez miłośników tego ciemnego trunku, a w efekcie również najchętniej eksportowane. Znaczenie odgrywa jednak nie tylko wielkość ziaren, ale przede wszystkim ich wysoka jakość oraz doskonały smak uzyskiwanego z nich naparu.

Kawa Kenia – historia uprawy i zbiorów

Pierwszy krzew kawowy zasadzono w Kenii w 1893 roku na farmach w okolicy Nairobi. Został on przywieziony z Francji przez misjonarzy z Zakonu Kanoników Regularnych od Świętego Ducha. Od tego momentu rozpoczęła się systematycznie zwiększająca się uprawa kawy w Kenii. Jej produkcja stała się jednym z podstawowych źródeł utrzymania ludności w tym regionie. Aktualnie niemal 6 milionów obywateli kraju korzysta z dobrodziejstw przemysłu kawowego. Większość producentów to mali plantatorzy, współpracujący ze sobą przy licytacji, handlu oraz mieleniu kawy.

Uprawa kawy w Kenii stanowi bardzo ważny aspekt rozwoju gospodarczego państwa. O jej znaczeniu świadczy choćby fakt, że samowolne karczowanie albo niszczenie krzewów kawowych jest uznawane za przestępstwo i zagrożone surowymi karami. Warto również wspomnieć, że przemysł kawowy w tym kraju jednym z najlepiej uregulowanych na świecie, z wysokimi standardami jakości dorównującymi tym plantacjom, które w innych miejscach na świecie za te same lub podobne warunki otrzymują certyfikaty Organic oraz Fair Trade.

Kawa z Kenii z górskich plantacji

Kawa w Kenii rośnie na plantacjach położonych na wysokości nawet 2100 metrów nad poziomem morza. Do największych regionów upraw w tym kraju należą Góry Aberdare, szczyt Mount Kenya, a także Kericho, Bungoma, Kisji, Nakuru i Nyanza. Szczególnym powodzeniem cieszą się ziarna z góry Mount Kenya ze względu na panujące na tym obszarze znakomite warunki do uprawy roślin kawowych. Odpowiednia kwasowość gleby, optymalna wysokość oraz doskonały klimat tropikalny sprawiają, że ziarna cechują się znakomitym smakiem i aromatem. Uprawa na dużych wysokościach powoduje, że krzewy kawowe rosną na nich wolniej, niż na terenach nizinnych, co w efekcie zapewnia więcej czasu na rozwój, ale też dojrzewanie ziaren.

Co ważne, zawierają one również więcej składników odżywczych. Zbiory odbywają się ręcznie w okresie od listopada do grudnia. Do tych samych krzewów powraca się wielokrotnie w ciągu jednego sezonu, ponieważ za każdym razem zrywane są wyłącznie najbardziej dojrzałe owoce. To wszystko gwarantuje otrzymanie ziaren najlepszego gatunku.

Kawa Kenya AA – charakterystyka

Jak już wspomniano, kawa Kenya AA jest szczególnie ceniona za znakomitą jakość i smak. Najczęściej podaje się ją w średnim stopniu wypalenia, co zapewnia naturalną, jasną barwę kawy. Bardziej intensywne palenie powoduje utratę pewnych niuansów smakowych, ale pozwala wydobyć bardzo intensywny, mocno „kawowy” smak, który również ma wielu zwolenników. Kawę najczęściej można spotkać sprzedawaną luzem, w mniejszych porcjach, ale za to w częstych (np. cotygodniowych) zamówieniach. To pozwala zachować najwyższą klasę świeżo palonych ziaren.

Wyświetlanie jednego wyniku

preloader