Logowanie Rejestracja

Kawa peruwiańska

Czemu kawa peruwiańska zawdzięcza swój bogaty aromat?

Kawa peruwiańska ma swoich zwolenników na całym świecie, a na uwagę zasługuje nie tylko jej wyjątkowy smak, ale też staranny sposób uprawiania. Peru słynie z małych, ekologicznych upraw, na których nie są stosowane dodatkowe środki chemiczne. Sprzyjający klimat i specyficzne warunki naturalne panujące na wysoko położonych plantacjach w zupełności wystarczają, by otrzymać w pełni ekologiczne, bardzo dobrej jakości ziarno. Jedne z najbardziej znanych regionów szczycących się uprawą kawy peruwiańskiej są okolice Chanchamayo i Puno. Większość pozyskanych tutaj zbiorów trafia na eksport, dzięki czemu Peru należy obecnie do światowej czołówki producentów kawy. Pochodzące stąd produkty zyskują coraz większą popularność, są również nagradzane na prestiżowych konkursach.


Tunki – jedna z najlepszych kaw na świecie

Odmiana Tunki pochodzi z regionu Tambopata znajdującego się w pobliżu granicy z Boliwią. Produkt ten został nagrodzony na wielu międzynarodowych konkursach, otrzymał także wyróżnienie od prestiżowej organizacji Speciality Coffee Association of America. Owoce są zbierane ręcznie na plantacjach położonych ponad 1500 metrów n.p.m., natomiast cały proces ich obróbki przebiega z wykorzystaniem krystalicznie czystej wody źródlanej. Dostępną w naszym sklepie kawę Tunki sprowadzamy od zaufanych plantatorów, co gwarantuje klientom możliwość poznania w pełni oryginalnego smaku. Dominuje w nim nuta orzechowa i delikatny aromat cytrusów, a całość uzupełnia bogate body – kompozycja jest wyjątkowo zrównoważona oraz przesądza o tym, że właśnie ta kawa peruwiańska zadowala najbardziej wybrednych smakoszy.

Różnorodna oferta kawy peruwiańskiej

W naszym asortymencie oprócz odmiany Tunki znajduje się także mieszanka ziaren Arabica pochodzących z Peru, Brazylii i Etiopii. Zarówno jeden, jak i drugi produkt świetnie sprawdzi się do zaparzania kawy w ekspresie lub klasycznym french press. Kawy można zakupić u nas w różnej wielkości opakowaniach (od 100 g do 1 kg), w stopniu wypalenia medium i w kilku rodzajach mielenia.

Kawy z Peru

Kawę z Peru polecamy osobom poszukującym produktów najwyższej jakości, uprawianych na ekologicznych plantacjach oraz wolnych od pestycydów i wszelkich pozostałych środków chemicznych. Na bazie ziaren z tej części świata można przyrządzić aromatyczne, ale łagodne napary z dominującymi nutami czekolady, orzechów i cytrusów. Z kolei w kawie przygotowanej na bazie mieszanki Organic Monkey można doszukać się także aromatu jaśminu.

Jak smakuje kawa peruwiańska?

Dobra peruwiańska kawa cechuje się delikatnością, niezwykłym aromatem, smakiem oraz lekką kwasowością. Kawa z Peru należy do kaw bardzo dobrze zbalansowanych. Pod względem smaku i zapachu zbliżona jest do kaw pochodzących z Meksyku. Zachwyca kremowym, orzechowym smakiem, z którego przebijają się delikatne nuty czekolady, słodkiego kakao i prażonych orzechów. Dzięki takiemu połączeniu kawa wywodząca się z Peru jest bardzo ceniona na całym świecie przez prawdziwych smakoszy tego niezwykłego naparu. Na smak kawy ma wpływ przede wszystkim klimat, otaczająca ją flora oraz oczywiście sposób obróbki.

Peruwiańska kawa uprawiana jest na obszarach, gdzie panuje klimat zwrotnikowy, który zapewnia stosunkowo wysokie temperatury przez cały rok. Przez to ziarna mogą rosnąć i dojrzewać w pełnym słońcu. Dzięki temu Peru, pomimo tego, że nie ma dużej powierzchni jako państwo, ma spore udziały w rynku kawowym. Zajmuje miejsce w czołowej szóstce największych eksporterów tego ziarna zaraz za Etiopią, Hondurasem, Indonezją, Kolumbią, Wietnamem oraz Brazylią.

Uprawa kawy peruwiańskiej

Wyjątkową cechą kawy peruwiańskiej jest sposób jej uprawy. W Peru najczęściej można spotkać niewielkie, familijne pola uprawne prowadzone przez miejscowych rolników. Brak nadmiernej automatyzacji procesów wytwarzania sprawia, że otrzymujemy bardzo wysokiej jakości oraz pożądany na całym świecie produkt. Dzięki małym uprawom kawa jest organiczna i ekologiczna, a każdy dostawca nadaje jej wyjątkowy charakter. Przy plantacjach pracują ludzie, którzy potrafią odpowiednio selekcjonować ziarna kawy, a dzięki doświadczeniu rozpoznać je lepiej niż maszyny. Nawet 140 tysięcy hektarów kawowych plantacji posiada certyfikaty ekologiczne, które zaświadczają o tym, że producent nie używa chemikaliów i nawozów oraz szanuje środowisko naturalne. Dzięki temu peruwiańska kawa cieszy się dużym uznaniem między innymi w Europie.

Głównymi rejonami przystosowanymi do uprawy kawy w Peru są Cajamarca, Chanchamayo Valley i obszar Cusco. Największe zbiory kawy dotyczą obszaru Chanchamayo Valley. Stanowią aż 40% wszystkich peruwiańskich zbiorów kawy. W związku z tym, że tereny Peru w dużej mierze są górzyste, drzewka kawowe tam uprawiane najczęściej rosną na terenach położonych wyżej — od około 900 do 1600 m n.p.m. Popularne są również plantacje na terenach do 2000 m n.p.m. W Peru uprawiane są przede wszystkim dwie odmiany Arabici, rocznie na eksport trafia nawet milion worków kawy.

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą kaw peruwiańskich. W razie jakichkolwiek pytań nasz sklep chętnie służy pomocą.

Nie znaleziono produktów, których szukasz.

preloader