Logowanie Rejestracja

Kawa peruwiańska

Czemu kawa peruwiańska zawdzięcza swój bogaty aromat?

Kawa peruwiańska ma swoich zwolenników na całym świecie, a na uwagę zasługuje nie tylko jej wyjątkowy smak, ale też staranny sposób uprawiania. Peru słynie z małych, ekologicznych upraw, na których nie są stosowane dodatkowe środki chemiczne. Sprzyjający klimat i specyficzne warunki naturalne panujące na wysoko położonych plantacjach w zupełności wystarczają, by otrzymać w pełni ekologiczne, bardzo dobrej jakości ziarno. Jedne z najbardziej znanych regionów szczycących się uprawą kawy peruwiańskiej są okolice Chanchamayo i Puno. Większość pozyskanych tutaj zbiorów trafia na eksport, dzięki czemu Peru należy obecnie do światowej czołówki producentów kawy. Pochodzące stąd produkty zyskują coraz większą popularność, są również nagradzane na prestiżowych konkursach.


Tunki – jedna z najlepszych kaw na świecie

Odmiana Tunki pochodzi z regionu Tambopata znajdującego się w pobliżu granicy z Boliwią. Produkt ten został nagrodzony na wielu międzynarodowych konkursach, otrzymał także wyróżnienie od prestiżowej organizacji Speciality Coffee Association of America. Owoce są zbierane ręcznie na plantacjach położonych ponad 1500 metrów n.p.m., natomiast cały proces ich obróbki przebiega z wykorzystaniem krystalicznie czystej wody źródlanej. Dostępną w naszym sklepie kawę Tunki sprowadzamy od zaufanych plantatorów, co gwarantuje klientom możliwość poznania w pełni oryginalnego smaku. Dominuje w nim nuta orzechowa i delikatny aromat cytrusów, a całość uzupełnia bogate body – kompozycja jest wyjątkowo zrównoważona oraz przesądza o tym, że właśnie ta kawa peruwiańska zadowala najbardziej wybrednych smakoszy.

Różnorodna oferta kawy peruwiańskiej

W naszym asortymencie oprócz odmiany Tunki znajduje się także mieszanka ziaren Arabica pochodzących z Peru, Brazylii i Etiopii. Zarówno jeden, jak i drugi produkt świetnie sprawdzi się do zaparzania kawy w ekspresie lub klasycznym french press. Kawy można zakupić u nas w różnej wielkości opakowaniach (od 100 g do 1 kg), w stopniu wypalenia medium i w kilku rodzajach mielenia. Kawę z Peru polecamy osobom poszukującym produktów najwyższej jakości, uprawianych na ekologicznych plantacjach oraz wolnych od pestycydów i wszelkich pozostałych środków chemicznych. Na bazie ziaren z tej części świata można przyrządzić aromatyczne, ale łagodne napary z dominującymi nutami czekolady, orzechów i cytrusów. Z kolei w kawie przygotowanej na bazie mieszanki Organic Monkey można doszukać się także aromatu jaśminu.

Wyświetlanie jednego wyniku

preloader