Nikaragua — państwo płynące kawą

Nikaragua, a dokładniej Republika Nikaragui to państwo położone w Ameryce Środkowej. W związku z tym, że znajduje się ona w środkowej części globu, panuje tam klimat równikowy, który ze względu na wysokie temperatury, zapewnia doskonałe warunki do uprawy ziaren kawy. Historia produkcji kawy na terenach Nikaragui sięga 200 lat wstecz, kiedy zaczęto w tym państwie uprawiać pierwsze gatunki kawy. Niestety kraj ten przez wiele lat pogrążony był w wojnach domowych i borykał się z klęskami żywiołowymi, co negatywnie wpłynęło na uprawę oraz eksport ziaren.

Pod koniec XX wieku kawa z Nikaragui znów zaczęła zyskiwać na popularności i obecnie jest to produkt regionalny znany na całym świecie ze swoich niesamowitych walorów smakowych. Dla przedsiębiorców z Nikaragui kawa stanowi jednym z ważniejszych produktów sprzedawanych innym krajom. Szacuje się, że eksport kawy stanowi około 20% całego krajowego eksportu zapewniając pracę w rolnictwie setkom tysięcy mieszkańców tego państwa. Aktualnie Nikaragua na eksport przeznacza ponad dwa miliony worków kawy.

Kawa Nikaragua — charakterystyka uprawy

W związku z tym, że kawa do wzrostu potrzebuje szczególnych warunków, takich jak odpowiednia gleba, dostęp do światła słonecznego czy temperatura powietrza, w Nikaragui można wyróżnić kilka regionów, gdzie uprawiane są ziarna kawy. Pierwszym z nich jest Jinotega, który stanowi jednym z pierwszych obszarów na mapie Nikaragui, gdzie zaczęto produkcję kawy.

Na terenie Jinotega uprawiane są przede wszystkim dwie odmiany, takie jak Caturra i Bourbon, które najlepiej rozwijają się w miejscach położonych od 1100 do 1600 m n. p. m. Innym popularnym regionem dla producentów kawy jest Matagalpa, gdzie również produkuje się przede wszystkim Caturra i Bourbon. Kolejnym kawowym miejscem na mapie Nikaragui jest region Segovia, na którego terenie uprawiane są bardzo wysokiej jakości ziarna o niezwykle wyszukanym smaku. Warto wiedzieć, że w zależności od obszaru smak nawet tych samych odmian kawy może się od siebie delikatnie różnić.

Jak smakuje kawa z Nikaragui?

Dobrze przygotowane oraz odpowiednio uprawiane ziarna z Nikaragui charakteryzują się łagodnym, świeżym i owocowym smakiem. W zależności od odmiany zauważalne mogą być także nuty cytrusowe, kwiatowe, a nawet czekoladowe. Cechą wyróżniającą nikaraguańską kawę od innych ziaren uprawianych na terenie Ameryki Środkowej jest mniejsza kwasowość oraz ogólnie łagodniejszy smak. Kawę z Nikaragui poddaje się tak zwanej mokrej obróbce, dzięki czemu ma szlachetniejszy i bardziej wyrazisty posmak.

Ziarna kawy pochodzące z Nikaragui uprawiane są na terenach położonych od 1100 do mniej więcej 1600 m n. p. m. Różnice między najniższą a najwyższą wysokością nad poziomem morza mają wpływ na smak kawy. Uprawy położone wyżej potrzebują więcej czasu, żeby dojrzeć, co sprawia, że są odbierane jako bardziej szlachetne. Smak kawy nie zależy wyłącznie od tego, gdzie jest uprawiana, ale również od metod jej późniejszej obróbki. Kawy dostępne w naszym sklepie internetowym są wypalane z należytą starannością i pakowane tak, aby nie straciły swojej świeżości.

Odmiany kawy z Nikaragui

Na terenie Nikaragui uprawia się przede wszystkim gatunek kawy Arabica. Jednak to określenie nie wyczerpuje tematu dotyczącego rodzaju kawy. Najpopularniejszą odmianą Arabici produkowaną w Nikaragui jest Bourbon. Oprócz walorów smakowych kawę tę cechuje duża wydajność i elastyczność uprawie. W obrębie szczepu Bourbon wyróżnia się także odmianę, taką jak Caturra, którą opłaca się hodować ze względu na wydajność produkcji.

Popularną odmianą w Nikaragui jest także Pacamara o sporej wielkości ziarnach. Poza wymienionymi rodzajami Nikaragua specjalizuje się w uprawie takich odmian jak Maragogype, Maracaturra, żółty i czerwony Red Catuai oraz Catimor. Żeby przekonać się, jaka kawa z tych terenów będzie najsmaczniejsza, dobrze zapoznać się z jej nutami smakowymi oraz zapachowymi.

Serdecznie zapraszamy do zakupu kawy w naszym sklepie internetowym. W razie jakichkolwiek pytań zachęcamy Państwa do bezpośredniego kontaktu, podczas którego postaramy się wyjaśnić wszelkie wątpliwości.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2