Search
Logowanie Rejestracja

Kawy o nucie smakowej cytrusów

Skąd kawa z nutą cytrusów nabywa swój smak?


Wraz z upływem czasu i wzrostem temperatury w początkowo zielonym ziarnie kawy zachodzą procesy fizyczne i chemiczne decydujące o jego właściwościach smakowych na konkretnym etapie wypalania.

Rozróżniamy cztery zasadnicze metody palenia zawierające się w następujących granicach temperatur:

180-205 stopni Celsjusza – palenie jasne, kawa jest trochę kwaskowata i posiada najwięcej nut cytrusowych,

210-220 stopni Celsjusza – palenie średnie, dominują nuty orzechów i smak karmelu,

225-230 stopni Celsjusza – palenie średnio ciemne, kawa charakteryzuje się smakiem czekolady i karmelu,

230-240 stopni Celsjusza – palenie ciemne, dominuje posmak gorzkiej czekolady, dymu, a czasami nawet spalenizny.

W którym momencie powstaje kawa cytrusowa?


Intensywny aromat owoców wydobywa palenie jasne, jednak najbardziej interesująca jest nuta cytrusów w połączeniu z dominującym smakiem orzecha, karmelu lub czekolady. Takich właściwości nabywa kawa w paleniu średnim i średnio ciemnym. Wtedy właśnie następuje karmelizacja cukrów, a nie wszystkie kwasy organiczne zostają jeszcze rozłożone. To one właśnie są odpowiedzialne za powstanie posmaku, jaki posiada kawa z nutą cytrusów.

Nuta to tylko cień smaku


Kawa z nutą cytrusów nie jest napojem owocowym. Jeżeli tego właśnie po niej oczekujecie, spotka Was rozczarowanie. Ale prawdziwi miłośnicy kawy będą z pewnością usatysfakcjonowani. Każda wypalana na średnio lub średnio ciemno kawa cytrusowa zawiera harmonię słodyczy karmelu, a także goryczki czekolady. Tą łagodną nutę podkreśla delikatny wtręt posmaku owoców cytrusowych.

Palenie to nie wszystko


Smak kawy uzależniony jest też od rejonu świata, w którym znajduje się plantacja kawowca. Afrykańskie odmiany cechują nuty kwiatowe, owocowe i korzenne. Kawy Azji i Oceanii to gorzka czekolada i herbata, przeplatające się ze smakiem owoców tropikalnych. Ziarna z Ameryki Środkowej obfitują w nuty karmelu, kakao, czekolady i orzechów włoskich, a w Ameryce Południowej odnajdziemy czekoladę, miód, orzechy, wanilię oraz karmel.

Talent roastera i właściwie dobrane ziarno stanowią gwarancję, że nasza kawa cytrusowa spełni Wasze oczekiwania.