Skąd kawa z nutą cytrusów nabywa swój smak?


Wraz z upływem czasu i wzrostem temperatury w początkowo zielonym ziarnie kawy zachodzą procesy fizyczne i chemiczne decydujące o jego właściwościach smakowych na konkretnym etapie wypalania.

Rozróżniamy cztery zasadnicze metody palenia zawierające się w następujących granicach temperatur:

180-205 stopni Celsjusza – palenie jasne, kawa jest trochę kwaskowata i posiada najwięcej nut cytrusowych,

210-220 stopni Celsjusza – palenie średnie, dominują nuty orzechów i smak karmelu,

225-230 stopni Celsjusza – palenie średnio ciemne, kawa charakteryzuje się smakiem czekolady i karmelu,

230-240 stopni Celsjusza – palenie ciemne, dominuje posmak gorzkiej czekolady, dymu, a czasami nawet spalenizny.

W którym momencie powstaje kawa cytrusowa?


Intensywny aromat owoców wydobywa palenie jasne, jednak najbardziej interesująca jest nuta cytrusów w połączeniu z dominującym smakiem orzecha, karmelu lub czekolady. Takich właściwości nabywa kawa w paleniu średnim i średnio ciemnym. Wtedy właśnie następuje karmelizacja cukrów, a nie wszystkie kwasy organiczne zostają jeszcze rozłożone. To one właśnie są odpowiedzialne za powstanie posmaku, jaki posiada kawa z nutą cytrusów.

Nuta to tylko cień smaku


Kawa z nutą cytrusów nie jest napojem owocowym. Jeżeli tego właśnie po niej oczekujecie, spotka Was rozczarowanie. Ale prawdziwi miłośnicy kawy będą z pewnością usatysfakcjonowani. Każda wypalana na średnio lub średnio ciemno kawa cytrusowa zawiera harmonię słodyczy karmelu, a także goryczki czekolady. Tą łagodną nutę podkreśla delikatny wtręt posmaku owoców cytrusowych.

Palenie to nie wszystko


Smak kawy uzależniony jest też od rejonu świata, w którym znajduje się plantacja kawowca. Afrykańskie odmiany cechują nuty kwiatowe, owocowe i korzenne. Kawy Azji i Oceanii to gorzka czekolada i herbata, przeplatające się ze smakiem owoców tropikalnych. Ziarna z Ameryki Środkowej obfitują w nuty karmelu, kakao, czekolady i orzechów włoskich, a w Ameryce Południowej odnajdziemy czekoladę, miód, orzechy, wanilię oraz karmel.

Talent roastera i właściwie dobrane ziarno stanowią gwarancję, że nasza kawa cytrusowa spełni Wasze oczekiwania.


 

Wyświetlanie wszystkich wyników: 8

Kawa Indonesia Flores Beiposo
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Indonesia Flores Beiposo

38,18 145,46 
Kawa Nicaragua Olomega
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Nicaragua Olomega

28,88 110,04 
Kawa Honduras Bendicion De Dios
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Honduras Bendicion De Dios

39,24 149,52 
Kawa Brazil Sitio Vargem Grande
Kawa Brazil Sitio Vargem Grande
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Sítio Vargem Grande

41,59 151,22 
Kawa Jamaica Blue Mountain G1 St Clouds Estate
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Jamaica Blue Mountain G1 St Clouds Estate

97,99 195,99 
Ingagi Coffee cold brew etiopia gorillacoffee.pl
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Cold Brew Etiopia

12,50 72,00 
cold brew kenia ingagi coffee
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Cold Brew Kenia

12,50 72,00 
Kawa Brazil Daterra Arara Anaerobic 90+
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Daterra Arara Anaerobic 90+

42,44 84,87