Bogactwo smaków z różnych stron świata


Kawowce uprawia się w kilkudziesięciu krajach. Ziarna z nich pochodzące różnią się od siebie pod względem jakości, smaku a także aromatu. Kawy afrykańskie cechują nuty kwiatowe, owocowe i korzenne, kawy z Azji i Oceanii posiadają smak gorzkiej czekolady i herbaty. Z kolei aromaty korzenne przeplatają się w nich z nutami owoców tropikalnych lub orzechów. Ziarna pochodzące z Ameryki Środkowej obfitują w smaki karmelu, kakao, czekolady i orzechów włoskich. Natomiast w południowoamerykańskich odnajdziemy czekoladę, miód, orzechy, wanilię i karmel.

Proces palenia wydobywa z ziaren ich naturalne smaki. Wyjątkiem jest tzw. ciemne palenie.

Najdłuższe palenie


Kawa ciemno palona powstaje w najwyższej temperaturze procesu palenia w przedziale 225-235 stopni Celsjusza. Ziarna stają się ciemno brązowe, a powierzchnię pokrywają olejki wydobywające się z wnętrza, co powoduje ich dużą połyskliwość. Kawa dark pozbawiona jest kwaskowatości, a w wyniku intensywnej karmelizacji cukrów powstaje bogaty, słodki bukiet smakowy. Ciemne palenie sprawia, że nuty jakie dominują w ziarnach to posmak gorzkiej czekolady, dymu a czasami nawet spalenizny. Zaparzona kawa ma zdecydowanie kremową konsystencję z pianką, którą nazywamy cremą. Dzięki takiemu body kawa ciemno palona odczuwana jest jako pełna, gęsta i ciężka. W porównaniu z kawą medium jej smak znacznie dłużej pozostaje na podniebieniu.

Kawa ciemno palona – smaki nabyte


Kawa dark cechuje się tym, że w największym stopniu zredukowane są w niej różnice smakowe między ziarnami wywodzącymi się z różnych regionów upraw. Posiada również bardzo niewielką ilość kofeiny. Z uwagi na długi czas palenia mnóstwo aromatów powstaje wskutek działania wysokiej temperatury i nie są one składnikiem oryginalnego smaku, jaki powinna mieć kawa dark. Ciemne palenie sprawia też, że wyraźnie wyczuwalna jest goryczka, z tego powodu często łączy się tę kawę z mlekiem (np. w cappuccino).


Wyświetlanie 1–12 z 16 wyników