Bez żadnych domieszek!


Kawa z nutą czekolady to jedna z najpopularniejszych naturalnych odmian smakowych tego napoju. Nie bez przyczyny piszemy „naturalnych”, gdyż do stworzenia nuty czekolady w naszych produktach nie stosuje się żadnych dodatków chemicznych. Kawa czekoladowa zawdzięcza swoje walory tylko i wyłącznie związkom zawartym w zielonym ziarnie oraz obróbce termicznej, która je uwalnia, przekształca, łączy bądź usuwa.

Uwalnianie czekolady


Nasza kawa z nutą czekolady to efekt połączenia specyficznych cech konkretnego ziarna, związanych z położeniem geograficznym plantacji, z umiejętnościami roastera, który je wypala i wie, w jakim momencie przerwać ten proces w celu uzyskania spodziewanego smaku. Zazwyczaj nuta czekolady pojawia się w ziarnie w trakcie palenia średniego lub ciemnego. To czas, kiedy związki kwasowe w większości zostały rozłożone i dochodzi do karmelizacji zawartych w ziarnach cukrów. Towarzyszy temu powstawanie smaków orzecha, karmelu, czekolady słodkiej i gorzkiej.

Nie tylko czekolada


Nigdy nie dzieje się tak, że nuta czekolady jest jedynym występującym w kawie aromatem. Zwykle kawa czekoladowa zawiera również inne smaki. Tak jest w przypadku średnio palonej Ethiopia Mocca Harrar Longberry, gdzie czekoladzie towarzyszy nuta jagód, India Plantation AA Bababudang z dodatkiem karmelu, czy Brazil Peaberries Mocca, w której – obok aromatu karmelu i gorzkiej czekolady – wyczujemy jabłko, papaję, brzoskwinię i skórkę pomarańczy.

Szukanie czekolady


Kawa z nutą czekolady powstaje, podobnie jak inne wyżej wymienione, z ziarna zebranego na konkretnej plantacji (Single Origin). Może być też efektem palenia mieszanek (Blend) pochodzących z różnych stron świata. Dobór takich miksów to nic innego jak szukanie czekolady, które polega na odpowiednim zestawieniu naturalnych cech charakterystycznych dla danego regionu. W naszej ofercie znajdziecie np. idealną do mleka Latte Master Blend o smaku czekolady i fistaszków. Wykorzystano w niej ziarno z Brazylii, Indii i Gwatemali. Oferujemy również ciemno paloną brazylijsko-kolumbijską Espresso No.1 o delikatnie owocowej nucie z wyraźnym posmakiem czekolady.

Kawa czekoladowa to niewątpliwie numer jeden wśród kaw o naturalnych nutach smakowych. Zapraszamy do skorzystania z bogatej oferty naszego sklepu!


 

Wyświetlanie 1–12 z 32 wyników

Kawa Gorilla Power Bean
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Gorilla Power Bean

31,40 119,67 
Do koszyka This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Kawa Indonesia Flores Beiposo
Brak produktu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Indonesia Flores Beiposo

40,09 152,73 
Szczegóły This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Kawa Nicaragua Olomega
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Nicaragua Olomega

30,32 115,50 
Do koszyka This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page