Bez żadnych domieszek!


Kawa z nutą czekolady to jedna z najpopularniejszych naturalnych odmian smakowych tego napoju. Nie bez przyczyny piszemy „naturalnych”, gdyż do stworzenia nuty czekolady w naszych produktach nie stosuje się żadnych dodatków chemicznych. Kawa czekoladowa zawdzięcza swoje walory tylko i wyłącznie związkom zawartym w zielonym ziarnie oraz obróbce termicznej, która je uwalnia, przekształca, łączy bądź usuwa.

Uwalnianie czekolady


Nasza kawa z nutą czekolady to efekt połączenia specyficznych cech konkretnego ziarna, związanych z położeniem geograficznym plantacji, z umiejętnościami roastera, który je wypala i wie, w jakim momencie przerwać ten proces w celu uzyskania spodziewanego smaku. Zazwyczaj nuta czekolady pojawia się w ziarnie w trakcie palenia średniego lub ciemnego. To czas, kiedy związki kwasowe w większości zostały rozłożone i dochodzi do karmelizacji zawartych w ziarnach cukrów. Towarzyszy temu powstawanie smaków orzecha, karmelu, czekolady słodkiej i gorzkiej.

Nie tylko czekolada


Nigdy nie dzieje się tak, że nuta czekolady jest jedynym występującym w kawie aromatem. Zwykle kawa czekoladowa zawiera również inne smaki. Tak jest w przypadku średnio palonej Ethiopia Mocca Harrar Longberry, gdzie czekoladzie towarzyszy nuta jagód, India Plantation AA Bababudang z dodatkiem karmelu, czy Brazil Peaberries Mocca, w której – obok aromatu karmelu i gorzkiej czekolady – wyczujemy jabłko, papaję, brzoskwinię i skórkę pomarańczy.

Szukanie czekolady


Kawa z nutą czekolady powstaje, podobnie jak inne wyżej wymienione, z ziarna zebranego na konkretnej plantacji (Single Origin). Może być też efektem palenia mieszanek (Blend) pochodzących z różnych stron świata. Dobór takich miksów to nic innego jak szukanie czekolady, które polega na odpowiednim zestawieniu naturalnych cech charakterystycznych dla danego regionu. W naszej ofercie znajdziecie np. idealną do mleka Latte Master Blend o smaku czekolady i fistaszków. Wykorzystano w niej ziarno z Brazylii, Indii i Gwatemali. Oferujemy również ciemno paloną brazylijsko-kolumbijską Espresso No.1 o delikatnie owocowej nucie z wyraźnym posmakiem czekolady.

Kawa czekoladowa to niewątpliwie numer jeden wśród kaw o naturalnych nutach smakowych. Zapraszamy do skorzystania z bogatej oferty naszego sklepu!


 

Wyświetlanie 1–12 z 30 wyników

Kawa Chocolate Pride Espresso
YITH Badge
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Chocolate Pride Espresso

29,75 113,34 
Kawa Espresso No 1
YITH Badge
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Espresso No 1

27,15 103,64 
kawa ziarnista do ekspresu ranking
YITH Badge
Kawa Colombia Supremo
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Colombia Supremo

31,32 119,31 
Kawa Brazil Peaberries Mocca
YITH Badge
Brak produktu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Peaberries Mocca

27,58 105,08 
Kawa do ekspresu kolbowego
YITH Badge
Kawa Gold Jungle Blend
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Gold Jungle Blend

31,65 120,56 
Kawa Latte Master Blend
YITH Badge
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Latte Master Blend

31,77 121,06 
Kawa Organic Monkey Espresso Blend
YITH Badge
YITH Badge
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Organic Monkey Espresso Blend

32,09 122,24 
Kawa bezkofeinowa Decaf Peru G1 Swiss Water
YITH Badge
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa bezkofeinowa Decaf Peru G1 Swiss Water

39,75 151,44 
Kawa Gorilla Power Bean
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Gorilla Power Bean

29,91 113,97 
kawa ziarnista do ekspresu przelewowego
Kawa Costa Rica Tarrazu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Costa Rica Tarrazu

29,58 112,72 
Kawa Decaf Colombia Excelso Swiss Water
YITH Badge
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Decaf Colombia Excelso Swiss Water

39,89 151,95 
Kawa Indonesia Flores Beiposo
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Indonesia Flores Beiposo

38,18 145,46