Search
Logowanie Rejestracja

Kawy z nutą smakową czekolady

Bez żadnych domieszek!


Kawa z nutą czekolady to jedna z najpopularniejszych naturalnych odmian smakowych tego napoju. Nie bez przyczyny piszemy „naturalnych”, gdyż do stworzenia nuty czekolady w naszych produktach nie stosuje się żadnych dodatków chemicznych. Kawa czekoladowa zawdzięcza swoje walory tylko i wyłącznie związkom zawartym w zielonym ziarnie oraz obróbce termicznej, która je uwalnia, przekształca, łączy bądź usuwa.

Uwalnianie czekolady


Nasza kawa z nutą czekolady to efekt połączenia specyficznych cech konkretnego ziarna, związanych z położeniem geograficznym plantacji, z umiejętnościami roastera, który je wypala i wie, w jakim momencie przerwać ten proces w celu uzyskania spodziewanego smaku. Zazwyczaj nuta czekolady pojawia się w ziarnie w trakcie palenia średniego lub ciemnego. To czas, kiedy związki kwasowe w większości zostały rozłożone i dochodzi do karmelizacji zawartych w ziarnach cukrów. Towarzyszy temu powstawanie smaków orzecha, karmelu, czekolady słodkiej i gorzkiej.

Nie tylko czekolada


Nigdy nie dzieje się tak, że nuta czekolady jest jedynym występującym w kawie aromatem. Zwykle kawa czekoladowa zawiera również inne smaki. Tak jest w przypadku średnio palonej Ethiopia Mocca Harrar Longberry, gdzie czekoladzie towarzyszy nuta jagód, India Plantation AA Bababudang z dodatkiem karmelu, czy Brazil Peaberries Mocca, w której – obok aromatu karmelu i gorzkiej czekolady – wyczujemy jabłko, papaję, brzoskwinię i skórkę pomarańczy.

Szukanie czekolady


Kawa z nutą czekolady powstaje, podobnie jak inne wyżej wymienione, z ziarna zebranego na konkretnej plantacji (Single Origin). Może być też efektem palenia mieszanek (Blend) pochodzących z różnych stron świata. Dobór takich miksów to nic innego jak szukanie czekolady, które polega na odpowiednim zestawieniu naturalnych cech charakterystycznych dla danego regionu. W naszej ofercie znajdziecie np. idealną do mleka Latte Master Blend o smaku czekolady i fistaszków. Wykorzystano w niej ziarno z Brazylii, Indii i Gwatemali. Oferujemy również ciemno paloną brazylijsko-kolumbijską Espresso No.1 o delikatnie owocowej nucie z wyraźnym posmakiem czekolady.

Kawa czekoladowa to niewątpliwie numer jeden wśród kaw o naturalnych nutach smakowych. Zapraszamy do skorzystania z bogatej oferty naszego sklepu!


 

Wyświetlanie 1–12 z 30 wyników

  • Kawa do ekspresu
    BEST

    Kawa Chocolate Pride Espresso

    Cena:
    29,75 113,34 
    Wybierz Wybierz opcje
  • kawa ziarnista do ekspresu ranking

    Kawa Colombia Supremo

    Cena:
    31,32 119,31 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa do ekspresu ziarnista

    Kawa Espresso No.1

    Cena:
    27,15 103,64 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa Brazil Peaberries Mocca
    BEST

    Kawa Brazil Peaberries Mocca

    Cena:
    27,58 105,08 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa ziarnista

    Kawa Latte Master Blend

    Cena:
    31,77 121,06 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa do ekspresu kolbowego

    Kawa Gold Jungle Blend

    Cena:
    31,65 120,56 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa bezkofeinowa

    Kawa Decaf Peru G1 – Swiss Water

    Cena:
    34,83 132,72 
    Wybierz Wybierz opcje
  • kawa organiczna do ekspresu

    Kawa Organic Monkey Espresso Blend

    Cena:
    32,09 122,24 
    Wybierz Wybierz opcje
  • kawa czekoladowa

    Kawa Gorilla Power Bean

    Cena:
    29,91 113,97 
    Wybierz Wybierz opcje
  • kawa ziarnista do ekspresu przelewowego

    Kawa Costa Rica Tarrazu

    Cena:
    29,58 112,72 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa bez kofeiny

    Kawa Decaf Colombia Excelso Swiss Water

    Cena:
    31,80 121,14 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa Indonezja Flores Beiposo

    Kawa Indonesia Flores Beiposo

    Cena:
    38,18 145,46 
    Wybierz Wybierz opcje