Logowanie Rejestracja

Kawa brazylijska

Brazylia jest krajem szczególnie lubianym przez kawoszy. To właśnie stąd pochodzi znakomita kawa, której każde najmniejsze ziarno charakteryzuje niebanalny smak i doskonały aromat. I chociaż ojczyzną kawy tak naprawdę jest Etiopia, brazylijskie plantacje zasilają rynek największą ilością tego cennego surowca. Kawę brazylijską doceniają zarówno profesjonalni kiperzy, którzy nadają jej miano specialty, jak i zwykli użytkownicy podczas popijania “małej czarnej” do popołudniowego ciasteczka.

Brazylia – kawowy potentat

W Brazylii kawę zaczęto uprawiać w XVIII wieku. Od tamtej pory kawa brazylijska święci tryumfy na całym świecie – zwłaszcza w najpopularniejszej odmianie Arabica, która odznacza się wyjątkowymi walorami smakowymi: zbalansowaną kwasowością i bukietem smaków czekoladowych, orzechowych, a nawet owocowych. Dzieje się tak nie tylko z powodu dobrej organizacji pracy plantatorów, ale także dzięki naturalnym warunkom panującym w Brazylii, które przyczyniają się do wzrostu roślin. Położenie geograficzne kraju wpływa niezwykle korzystnie na panujący w nim klimat: drzewa kawowe lubią wilgoć i dobre nawodnienie przy jednoczesnym nienarażaniu ich na palące słońce. Zbiory owoców kawowca odbywają się jednak podczas suchej pory. Kawa zapewnia Brazylijczykom także rozwój przemysłu. To właśnie dzięki tym niepozornym ziarenkom powstała pierwsza linia kolejowa, która pozwoliła na transport surowca nawet między znacznie oddalonymi portami.

Kawa brazylijska dla każdego kawosza

Gorilla Coffee oferuje Ci doskonale skomponowane mieszanki wysokogatunkowej kawy z Brazylii, które palimy zgodnie z Twoimi oczekiwaniami tak, abyś zawsze mógł rozkoszować się doskonałym naparem – w technologiach obróbki ziaren, które najlepiej uwydatniają ich walory smakowe oraz aromatyczne. Oferowane przez nas kawy brazylijskie sprawdzą się świetnie nie tylko w postaci mocnego espresso, ale także przygotowane w kawiarce, w napojach na bazie mleka oraz w wariantach deserowych. W zależności od stopnia zmielenia z powodzeniem odnajdą się także w parzeniu z wykorzystaniem różnorakich metod przelewowych.

Kawy z Brazylii

Jakość oferowanych kaw weryfikowana jest na bieżąco przez naszych specjalistów, którzy podróżują do Brazylii i nadzorują zbiory bezpośrednio na plantacjach. Dzięki temu możesz mieć pewność, że do Twojej filiżanki trafi znakomita kawa odmiany burbon, yellow burbon lub yellow catuai. Delektuj się smakiem czekolady przełamanej wanilią i orzechami lub zasmakuj w owocowych nutach, które kryją się w opakowaniach naszych mieszanek kawowych.

Rozmiarowo Brazylia dominuje zarówno na kontynencie Ameryki Południowej, jak i na całym globie – to piąty pod względem wielkości kraj świata. Jest też jednym z największych kawowych potentatów. Towary, które każdego dnia opuszczają jej ląd, żeby ruszyć do wszystkich zakątków świata na kontenerowcach, cieszą się ogromnym uznaniem konsumentów.

Kawa z Brazylii – jakie gatunki spotkamy najczęściej?

Trzy strefy klimatyczne, w których leży państwo nazywane niegdyś Wyspą Prawdziwego Krzyża, zapewniają wspaniałe warunki dla kawowca. Hektary terenów pokrywają plantacje wysokiej gatunkowo kawy, z której później produkuje się kochaną przez kawoszy Arabicę, ale też Robustę.

Uprawą zajmują się całe rodziny, niewielkie gospodarstwa rolne oraz rozległe posiadłości. Około trzy czwarte produkcji pochodzi z małych firm, a fakt, że poświęcają się temu tak liczne przedsiębiorstwa, sprawia, że poza delikatnością i charakterystycznym aromatem brazylijską kawę cechuje też duża różnorodność. Kosztując czarny napój, zazwyczaj odnajdziemy w nim karmel, orzechy połączone z kremowym body, a także coraz częściej pojawiają się również słodkości (czekolada) czy cytrusy. Jeśli sięgniemy po jedną z najpopularniejszych kaw z Brazylii – Santos (Burbon Santos), poczujemy na języku słodycz, będącą zasługą obróbki na sucho. Oprócz tego amatorzy kawy lubią inny gatunek – Rio, przypominający w smaku Santos (kwaskowaty posmak i nuty owocowe).

Kawa brazylijska – na jakich wysokościach się ją uprawia?

Do głównych okręgów produkujących kawę należy Santos, São Paulo oraz Minas Gerais, prócz tego plantacje rozciągają się w rejonach Parana, Rio de Janeiro, Esprit Santo Bahia czy Pernambuco. Każdego roku w Brazylii wytwarza się średnio ok. 40-60 milionów worków (60 kg/worek).

Jak wiadomo, czarne złoto jest uprawiane na stosunkowo niskich (w porównaniu z innymi obszarami, np. Ameryką Centralną) wysokościach: 400-1600 m n.p.m. Przekłada się to na jego smak – kawa brazylijska cechuje się większą łagodnością niż konkurencyjne, ponadto odznacza się niską kwasowością.

Brazylia słynie z kaw masowych, atrakcyjnych cenowo, a przy tym najwyższej jakości. To najczęściej spotykana kawa bazowa w mieszankach espresso.

preloader