[lessMoreVisible]

Meksyk to dziesiąty pod względem wielkości światowy producent kawy. Mimo tego, że rolnictwo stanowi zaledwie ok. 5% całkowitego PKB, to każdego roku w kraju średnio wytwarza się ok. 4-5 milionów worków kawy (60 kg/worek). Przy czym należy mieć na uwadze, że picie aromatycznego czarnego napoju tak mocno zakorzeniło się w tradycji oraz kulturze Meksyku, że ponad połowę produkowanej kawy spożywa się w granicach państwa.

[/lessMoreVisible]
[lessMoreHidden]

Kawa z Meksyku – jakość potwierdzona certyfikatami

Głównymi rejonami produkującymi kawę są te położone na południu: Oaxaca, Coatepec, Chiapas, Veracruz i Guerrero, a najsmaczniejsza pochodzi z małych ekologicznych gospodarstw. Kawowce rosną na organicznych plantacjach, gdzie ziemię użyźnia się tylko nawozami zwierzęcymi oraz naturalnym kompostem. Dzięki poprawie jakości gleby, krzewy mogą bez problemów dojrzewać w cieniu innych drzew, co bardzo korzystnie wpływa na aromat i smak naparu.

Warto podkreślić, że Meksyk należy do grupy państw wytwarzających największe ilości kawy organicznej, a jej jakość potwierdzają odpowiednie certyfikaty (Rainforest Alliance. Fairtrade Foundation, Utz Kapeh).

Kawa, Meksyk i nieco historii

Fakt, że meksykańska kawa powstaje głównie w małych gospodarstwach, to zasługa panującego w kraju systemu ejido. Poprzedziły go historyczne zawirowania, obejmujące m.in. ogromny wyzysk pracowników plantacji, jaki miał miejsce w XIX wieku, oraz wprowadzoną w 1917 roku konstytucję. Na mocy nowego prawa właściciele wielkich posiadłości zostali wywłaszczeni na rzecz bezrolnego chłopstwa. W rezultacie rolnictwo Meksyku oparło się na malutkich farmach.

Produkcja kawy przeżywała w krótkim czasie wzloty i upadki. W latach 50. nastał prawdziwy kawowy boom, który trwał do końca lat 80. Wtedy na prowadzenie wysunęła się tania kawa konkurencji z Brazylii oraz innych krajów, co meksykańscy przedsiębiorcy odczuli bardzo boleśnie. Następne dziesięciolecie było pasmem ekonomicznych porażek i rekordowych spadków zysków. Plantatorzy popadali w problemy finansowe, a ziarna drastycznie traciły na jakości. W ciągu kolejnych dekad sytuacja na meksykańskim rynku stopniowo się normowała. Obecnie sprzedaż lokalnej kawy dobija do ok. 5 milionów worków rocznie. Porównując ze złotymi latami w biznesie, gdy co roku produkowano ponad 20 milionów worków, to niewiele, ale najważniejsze, że obecnie rynek cechuje się dużą stabilnością.

Kawa z Meksyku – gdzie rośnie?

Kawa z Meksyku jest uprawiana w południowej części kraju. Nie w każdym z tych regionów istnieją dobre warunki do produkcji kaw wysokiej jakości, ale z pewnością posiada takie Chiapas. Tutejsze odmiany potrafią zaskoczyć pijącego złożonym smakiem, w którym można się doszukać goździków, brzoskwiń czy waty cukrowej.

Inne regiony także mają się czym pochwalić. Przykładowo, ziarna z Oaxaca uzyskamy napar, który zachwyca lekkością migdałów i mlecznej czekolady, natomiast Altura wprawia w błogość posmakiem czekolady, karmelu oraz cytrusów. Słynna odmiana Maragogype może pochwalić się ziarnami o imponującej długości, które dochodzą aż do 2.5 cm. Z powodu rozmiaru ziarna są nazywane również słoniowymi (elephant bean). Dojrzewają dłużej niż standardowe, nabierając przy tym słodyczy, a bukiet zapachowy naparu staje się wyjątkowo bogaty. Jednocześnie ta odmiana zawiera dużo kofeiny.

Średnie wysokości, na których rosną meksykańskie kawowce, to 1500-2000 m n.p.m., a jedyny gatunek kawy uprawianej w Meksyku to Arabica. Ziarna zazwyczaj poddawane są obróbce na mokro, a wyróżniają się na tle innych krajów dużą różnorodnością. Przyczynia się do tego produkcja na niewielkich farmach rozsianych po całym obszarze – każda z nich nadaje wyrobom własny charakter umożliwiający prostą identyfikację.

Co sprawia, że kawa z Meksyku smakuje tak wyjątkowo?

Jeżeli ktoś kocha smak i zapach, jaki niesie ze sobą kawa, Meksyk z pewnością go zachwyci. Aromat świeżo zaparzonego naparu można poczuć wszędzie, ponieważ picie go to dla mieszkańców niemal rytuał.

Ojczyznę Majów warto odwiedzić nie tylko z powodu czarnego złota, lecz także dla piękna licznych zabytków, plaż oraz zamieszkujących ją ludzi.

[/lessMoreHidden]

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Kawa Mexico Terruño Nayarita Aqua Fresca
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Mexico Terruño Nayarita Aqua Fresca

34,88 132,90 
Kawa Decaf Organic Mexico Swiss Water
YITH Badge
Brak produktu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Decaf Organic Mexico Swiss Water

33,55 124,16