O nas.

Ponad 15-letnie doświadczenie naszych Roastmasterów, zdobyte na plantacjach i w palarniach na całym świecie, doprowadziło do perfekcji w zakresie selekcji ziaren i technik palenia. Ich umiejętności w połączeniu z wysokiej jakości produktem, przysporzyły nam rzeszę wiernych klientów – zarówno miłośników tego wspaniałego napoju, jak również amatorów, stawiających swoje pierwsze kroki w świecie kawy.

Kawy wypalane ręcznie metodą mistrzowską w piecach bębnowych.

Wszystkie kawy Ingagi to najwyższej jakości 100% Arabiki, z identyfikowalnym źródłem pochodzenia, z czego jesteśmy bardzo dumni. Wspieramy drobnych plantatorów oraz tych skupionych w kooperatywach i spółdzielniach. Utrzymując partnerskie relacje, przyczyniamy się do poprawy sytuacji kobiet.

Dzięki naszej współpracy rolnicy otrzymują środki na realizację projektów służących lokalnej społeczności, stosują praktyki rolne sprzyjające środowisku naturalnemu, pomagając tym samym w walce ze skutkami zmian klimatu. Rolnicy pracujący na plantacjach, z których pochodzi nasz kawa, otrzymują godne i adekwatne do trudu włożonego w pracę wynagrodzenie.

Dlaczego „Ingagi”?

Nasza nazwa „Ingagi” pochodzi z języka kinyarwanda i oznacza „goryl” .Nawiązanie do goryla górskiego (Gorilla beringei beringei) nie jest przypadkowe – to jeden z najbardziej majestatycznych, a zarazem najbardziej zagrożonych wielkich ssaków świata.

Obecnie w naturze żyje nieco ponad 1 000 osobników tego podgatunku, a jego status wg IUCN to Endangered (zagrożony), co odzwierciedla ogromne wyzwania, przed jakimi stoją te zwierzęta. Działania zbrojne, kłusownictwo i degradacja siedlisk – zwłaszcza w rejonie Parku Narodowego Wirunga – wciąż stanowią realne zagrożenie dla przetrwania goryla górskiego, który występuje wyłącznie w dwóch regionach Afryki – w górach Virunga na pograniczu Rwandy, Ugandy i Demokratycznej Republiki Konga oraz w rejonie Parku Narodowego Bwindi w południowo-zachodniej Ugandzie.

Każda grupa goryli górskich to społeczność rodzinna, prowadzona przez doświadczonego samca zwane silverback. Jego charakterystyczne, srebrzyste włosy na grzbiecie są wyznacznikiem dojrzałości i siły przywódczej. Silverback dba o bezpieczeństwo stada, rozdziela pożywienie, chroni przed drapieżnikami i prowadzi młodsze osobniki, ucząc je umiejętności potrzebnych do przetrwania.

Pod względem genetycznym goryle górskie dzielą z ludźmi ponad 98% swojej sekwencji DNA, co czyni je naszymi bardzo bliskimi krewnymi. Ta niesamowita zbieżność biologiczna podkreśla nie tylko ich inteligencję i zdolności społeczne, lecz także odpowiedzialność, jaką mamy za ochronę tych istot.

Dlaczego kawa z speciality o plantacji o zrównaoważnomym rozwoju?

Sustainability (zrównoważony rozwój) w kawie oznacza prowadzenie całego łańcucha produkcji — od ziaren na plantacji, przez proces palenia, aż po sprzedaż — w sposób, który:

  1. Chroni środowisko

    • Agroforestry (łączenie upraw kawy z drzewami) zmniejsza erozję gleby, poprawia bioróżnorodność i magazynuje węgiel.

    • Ograniczanie chemicznych pestycydów i nawozów minimalizuje zanieczyszczenie wód i gleby.

  2. Zapewnia stabilność ekonomiczną producentom

    • Sprawiedliwe ceny (Fair Trade, Living Income) gwarantują plantatorom godziwe wynagrodzenie za pracę i możliwość inwestycji w rozwój gospodarstw.

    • Wsparcie techniczne i dostęp do rynków pozwala rolnikom uniezależnić się od pośredników i suszy, chorób czy wahań cen na giełdzie.

  3. Wspiera społeczności lokalne

    • Inwestycje w edukację, opiekę zdrowotną i infrastrukturę budują stabilność w regionach upraw kawy.

    • Równość płci — programy szkoleniowe dla kobiet na plantacjach podnoszą ich pozycję społeczną i ekonomiczną.

Dlaczego to jest ważne?

  • Ochrona ekosystemów: Zrównoważone praktyki plantacyjne zapobiegają wycince lasów i utracie siedlisk dzikiej fauny (np. goryli górskich), pomagając walczyć ze zmianami klimatu.

  • Stabilność dostaw: Zdrowe gleby i społeczności plantatorów to pewność dostępu do wysokiej jakości ziaren także w przyszłości.

  • Jakość kawy: Dbanie o środowisko i satysfakcję rolników przekłada się na starannie dobrane ziarna, lepsze warunki zbioru i ostatecznie — wyjątkowy smak w filiżance.

  • Odpowiedzialność konsumenta: Wybierając kawę z certyfikatami zrównoważonego rozwoju, każdy z nas wspiera etyczne praktyki i troskę o planetę dla przyszłych pokoleń.

Podsumowując, „sustainability” w kawie to nie modny slogan, lecz konieczność — by zachować równowagę przyrody, zapewnić godne życie ludziom i cieszyć się doskonałą kawą nie tylko dziś, ale i za wiele lat.

Dzięki naszej współpracy rolnicy otrzymują środki na realizację projektów służących lokalnej społeczności, stosują praktyki rolne sprzyjające środowisku naturalnemu, pomagając tym samym w walce ze skutkami zmian klimatu. Rolnicy pracujący na plantacjach, z których pochodzi nasza kawa, otrzymują godne i adekwatne do trudu włożonego w pracę wynagrodzenie.

Palarnia kawy speciality.

Poza szeroką ofertą kaw single origins oraz microlots oferujemy wysokogatunkowe i ekskluzywne mieszanki kaw – blendy. Dzięki naszemu doświadczeniu, blendy GorillaCoffee.pl harmonijnie wyrażają naturalne i pełne smaki zawarte w Arabikach z całego świata. Poza gotowymi blendami, nasi Roastmasterzy mogą skomponować blend według indywidualnego profilu smakowego klienta. Nasze kawy przeznaczone są do wszystkich metod parzenia.

W zależności od profilu smakowego kawy, stosujemy pełną gamę stopni palenia. Na opakowaniach podjemy tylko 3 stopnie. Jasne, średnie i ciemne palenie. Uśredniając kawy wypalane jako cynamon, light, city, medium, city plus oraz dark. Nie stosujemy palenia heavy dark, italian roast oraz french roast.

Wypalone kawy po odgazowaniu pakowane są w torby trójwarstwowe z wentylem oraz zipem. Dzięki czemu na długo zachowują świeżość, aromat i smak.

Współpraca

Jeśli chcesz nawiązać współpracę – znajdziesz informację pod tym adresem => współpraca z Ingagi Coffee