Search
Logowanie Rejestracja

Kawy z nutą smakową cynamonu

Tylko naturalne smaki


Kawa z nutą smakową wykorzystuje naturalne właściwości ziarna kawowca oraz odpowiednio dobraną technologię jego palenia. Oferowana przez nas kawa z nutą cynamonu nie zawiera więc żadnych dodatkowych komponentów i aromatów poza stuprocentową kawą. Smak cynamonu to efekt odpowiednio dobranego ziarna i poddania go obróbce termicznej o ściśle określonych parametrach.

Jak powstaje kawa cynamonowa?


W procesie palenia kawy wyróżniamy cztery etapy podwyższania temperatury wypieku. Najniższym stopniem jest palenie jasne, w czasie którego ziarno kawy z zielonego staje się żółte i uwalnianie są smaki cytrusowe oraz owoców pestkowych. Kolejną fazą jest palenie średnie, gdy kwasy organiczne ulegają rozłożeniu, a dominować zaczynają inne związki chemiczne nadające jasnobrązowemu ziarnu nuty orzechowej. Dalsze zwiększenie temperatury powoduje osiągnięcie barwy brązowej i uwolnienie wielu cięższych nut smakowych, między innymi cynamonu.  Przerwanie w tym momencie procesu i szybkie schłodzenie ziarna powoduje zatrzymanie tego smaku. W ten sposób powstaje kawa z nutą cynamonu.

Dla porządku wspomnijmy, że ten etap nazywamy średnio-ciemnym, a kolejny – ciemny wydobywa z ziarna – obok smaku czekolady – ostrzejsze nuty o charakterze mocno palonej kawy.

Single Origin i Blend


Single Origin to kawa jednorodna, pochodząca z jednego, konkretnego obszaru, na którym panują określone warunki glebowe i klimatyczne. Dzięki nim kawy z różnych regionów świata posiadają swoje charakterystyczne cechy. Opierając się na fachowej wiedzy, możemy więc wybrać takie ziarno, by kawa cynamonowa miała najbardziej wyrazisty smak.

Istnieje jeszcze inna metoda uzyskania tego efektu. To Blend, czyli mieszanka dwóch lub większej ilości kaw, pochodzących z różnych stron. Nasza kawa z nutą cynamonu Gorilla Power Bean może stanowić przykład takiej kombinacji. Wykorzystanie ziaren z Rwandy, Indonezji, Gwatemali i Kostaryki, zmieszanie ich i wypalenie (a może najpierw wypalenie każdego z osobna, a następnie zmieszanie – to już pozostanie tajemnicą naszego roastera) pozwoliło stworzyć produkt finalny, którym jest doskonała kawa cynamonowa.


 

Wyświetlanie jednego wyniku