Kawa gwatemala gorilla cofee

Jedna z najlepszych kaw świata – kawa z Gwatemali

Gwatemala to malowniczy kraj położony w Ameryce Środkowej. Znaczną część państwa zajmuje porośnięta gęstymi lasami nizina Peten, w obrębie której można znaleźć liczne ruiny będące świadectwem niezwykłej kultury Majów. Tereny górskie z kolei charakteryzują się wulkanicznymi krajobrazami – z kilkudziesięciu wulkanów znajdujących się w Gwatemali kilka wciąż wykazuje aktywność.

W rejonach górskich temperatura panuje niższa niż na pozostałym obszarze kraju. Kawowce dojrzewają na górskich, wulkanicznych zboczach, na wysokości wahającej się między 1200 a 1700 m n.p.m. Na takich obszarach temperatura nie przekracza zwykle 25 stopni Celsjusza, w nocy natomiast spada poniżej 20 stopni, co w połączeniu z wilgotnością powietrza utrzymującą się na poziomie ok. 60 – 75% (w zależności od regionu) stanowi idealne warunki do uprawy. Większość plantacji jest w pełni ekologiczna – do nawożenia zamiast związków chemicznych przeważnie używa się środków organicznych.

Na to, że kawa z Gwatemali wyróżnia się najwyższą jakością, wpływa także bogata w różne minerały gleba. Żyzna ziemia oraz klimat idealny pod względem temperatury, opadów i wilgotności powietrza to jedne z podstawowych czynników zapewniających obfite plony.

Produkcja kawy w Gwatemali – skala i sposób pozyskiwania ziaren

Kawa została sprowadzona do Gwatemali w drugiej połowie XVIII wieku, lecz prawdziwy rozwój upraw nastąpił w wieku XIX. Obecnie kraj ten jest uznawany za jednego z największych producentów ziaren kawy – co roku na globalny rynek trafia ok. 250 000 ton kawy gwatemalskiej. Ziarna pochodzą zarówno z dużych, przemysłowych plantacji, jak i niewielkich, rodzinnych upraw. Osoby zajmujące się hodowlą kawowców to prawdziwi pasjonaci, dla których jakość ziaren ma najważniejsze znaczenie.

Zbiory zazwyczaj są przeprowadzane ręcznie od grudnia do kwietnia, a dominującym sposobem wyłuskiwania ziaren jest metoda na mokro. Podczas obrabiania owoców kawowca często wykorzystuje się krystalicznie czystą wodę z górskich jezior. Wydobyte ziarna są następnie suszone na słońcu, dzięki czemu nabierają pełni aromatu.

Kawa Gwatemala – najbardziej znane rodzaje

Ziarna pochodzące z Gwatemali są doceniane nawet przez najbardziej wymagających amatorów picia kawy. Jednym z najpopularniejszych rodzajów porastającej wulkaniczne zbocza Arabici jest m.in. Bourbon. Wśród innych często występujących w Gwatemali odmian można wskazać również takie gatunki jak Caturra, Catuai oraz Typica. Na lokalnych plantacjach kawowce dojrzewają w cieniu, powoli zyskując złożony, niepowtarzalny smak. Bujna, egzotyczna roślinność, a także wilgotny, tropikalny klimat sprawiają, że wszystkie odmiany Arabici uprawiane w Gwatemali charakteryzują się niepowtarzalnym charakterem.

Do czołówki najlepszych kaw z Gwatemali należy Antigua. Rośliny, z których pozyskiwane są ziarna tej odmiany rosną w dolinie otoczonej przez trzy stożki wulkanów. Inną świetną propozycję gwatemalskiej kawy stanowi Coban. Kawa pochodzi z północno-środkowej części kraju, gdzie częstym opadom deszczu towarzyszy duża wilgotność powietrza. Na uwagę zasługuje także odmiana Huehuetenango, uprawiana na północnych, niezwykle żyznych ziemiach.

Smak kawy gwatemalskiej

Kawa z Gwatemali wyróżnia się intensywnym, niezwykle oryginalnym smakiem. W naparze przygotowanym z ziaren Antigua nuty ciemnej czekolady delikatnie łączą się z orzeźwiającymi cytrusami. Finisz należy z kolei do karmelu, który jest charakterystyczny dla kaw pochodzących z tej części świata.

Odmiana Coban natomiast posiada lekko pikantny smak uzupełniony o bukiet świeżych, egzotycznych owoców. Obróbka na mokro pozwala wydobyć pełnię aromatów również z ziaren rosnących w regionie Huehuetenango. Z ziaren pozyskanych z tych obszarów można zaparzyć łagodny napar o złożonym, subtelnym smaku. Na wyjątkową kompozycję składają się nuty karmelu, czekolady oraz wina z wyraźną kwaskowością. Doskonale zbalansowane bukiety smakowe kaw z Gwatemali sprawiają, że napoje są bardzo esencjonalne i z pewnością przypadną do gustu każdemu kawoszowi.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 6