Logowanie Rejestracja

Kawa kolumbijska

Wśród krajów, które mogą pochwalić się ogromnymi plantacjami kawowca, znajduje się także Kolumbia. Wielu ludzi nie zdaje sobie z tego sprawy, ale właśnie to państwo jest trzecim producentem kawy na świecie! Wszystko to dzieje się za sprawą bardzo korzystnych warunków klimatyczno-glebowych, jakimi może poszczycić się ten południowoamerykański kraj. Klimat panujący w Kolumbii pozwala na uzyskanie ziaren, które w wyniku ekstrakcji dają napar o bogatym smaku i niepowtarzalnym aromacie. A rocznie produkuje się ich tutaj bardzo dużo, bo ponad 700 milionów kilogramów.


Historia kawy kolumbijskiej

Nie jest pewne, kiedy tak naprawdę kawa przekroczyła granicę Kolumbii i zadomowiła się w tym kraju na dobre. Prawdopodobnie miało to miejsce w XVIII wieku, kiedy zakon ojców jezuitów przywiózł ją ze sobą z podróży z obszarów środkowej Ameryki. Uprawy miały jednak wówczas charakter lokalny – eksport surowca rozwinął się dopiero wiek później. W wyniku różnych zaszłości ekonomicznych stało się tak, że stosunkowo niedawno, bo dopiero w XX wieku, produkcja kawy kolumbijskiej nabrała rozpędu po paśmie niepowodzeń. Dobra passa Kolumbijczyków w produkcji czarnego złota z powodzeniem trwa do dziś – kraj pod względem rocznej produkcji ziaren kawy wyprzedza jedynie Brazylia oraz Wietnam. To drugie państwo słynie jednak z produkcji robusty, podczas gdy Brazylia i Kolumbia mogą poszczycić się doskonałej jakości arabicą.

Kawy z Kolumbii

Obecnie wielkoobszarowe pola upraw kawy są tutaj w większości zautomatyzowane – tradycyjne rodzinne plantacje o stosunkowo niewielkich powierzchniach stanowią zaledwie niespełna jedną trzecią całkowitego udziału. Kawa kolumbijska uprawiana jest zwłaszcza na zboczach Andów, ponieważ region, w którym są położone plantacje, ma najlepsze warunki pogodowe i glebowe w całym kraju. Poszczególne pasma górskie odróżnia rodzaj panującego na ich terenie swoistego mikroklimatu. To właśnie dzięki tym różnicom kawa dojrzewa w różnych okresach i dlatego jej zbiory mogą trwać nieprzerwanie miesiąc po miesiącu.

Bogactwo smaku w małych ziarenkach

Kawa kolumbijska dostępna w Gorilla Coffee zachwyca już od pierwszego łyku. Niezależnie od tego, jaki rodzaj napoju wolisz – gęste espresso o doskonale zbalansowanym smaku łączącym czekoladę i orzechy, z delikatną cremą na wierzchu, czy też niemal herbaciany napar z aeropressu, każdy z oferowanych wariantów dostarczy Ci niezapomniane wrażenia smakowe i zapachowe. Ziarna są palone na ręcznie, dzięki czemu masz pewność, że zawsze otrzymasz świeżą i pyszną kawę kolumbijską.

Kolumbia to kraj w Ameryce Południowej, jego powierzchnia liczy ponad 1 mln km2. Obszar cechuje się różnorodnym ukształtowaniem terenu, co wpływa na bogactwo gatunków kaw. Do najpopularniejszych zaliczają się:

Columbia Extra – to jedna z chętniej wybieranych kaw kolumbijskich. Pochodzi z upraw rosnących na wysokości 1200 m n.p.m.

Columbia Excelso – stanowi doskonałą propozycję dla amatorów „małej czarnej”. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza trzykrotnemu paleniu.

Columbia Supremo – sięgają po nią osoby, którym zależy na wyrazistym aromacie z wyczuwalną orzechową nutą. Pochodzi z obszarów wyżynnych.

Na terenie kraju rośnie około 2,5 mln kawowców, z których rocznie uzyskuje się około 700 tysięcy ton kawy. Ze względu na klimat ich ziarna można zbierać o każdej porze roku. Do atutów kawy kolumbijskiej zalicza się niezwykle delikatny oraz zrównoważony smak. Napój z „czarnego złota” nadaje się do spożycia zarówno rano, po południu, jak i wieczorem. W rejonie panują warunki sprzyjające utrzymaniu owoców kawowca – słońce świeci intensywnie przez cały rok, gleba cechuje się bogactwem mikroelementów. Większość pól mieści się na wysokości powyżej 1500 m n.p.m. Koneserzy szczególnie cenią sobie kawę z regionu Zona Cafetera. Teren ten trafił na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO w 2011 r. – pagórkowaty obszar zachwyca nie tylko przepięknymi widokami, ale również wolno dojrzewającymi owocami kawowca.

Wysokogatunkowa kawa z Kolumbii

Produkty pochodzące z Ameryki Południowej cieszą się ogromnym zainteresowaniem smakoszy. Urzekają subtelnym aromatem oraz lekką kwasowością. Plantatorzy starają się zapewnić wysokie standardy, dokładnie selekcjonując surowiec. Nad jakością wyrobów czuwa Narodowa Federacja Producentów Kawy. Stowarzyszenie powstało w latach 50. XX w. Obecnie zrzesza przeszło 500 tys. rolników. Zajmuje się m.in. monitorowaniem lokalnych rynków, ustalaniem norm związanych z uprawą roślin, a także organizowaniem szkoleń dla farmerów.

Kawa kolumbijska uchodzi za jedną z popularniejszych na świecie. Choć nadaje się do przygotowywania espresso, cappuccino, latte macchiato, miejscowa ludność preferuje najczęściej stosunkowo słaby oraz słodki napar – sięgają po niego dorośli i dzieci.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

preloader