Logowanie Rejestracja

Kawa kolumbijska

Wśród krajów, które mogą pochwalić się ogromnymi plantacjami kawowca, znajduje się także Kolumbia. Wielu ludzi nie zdaje sobie z tego sprawy, ale właśnie to państwo jest trzecim producentem kawy na świecie! Wszystko to dzieje się za sprawą bardzo korzystnych warunków klimatyczno-glebowych, jakimi może poszczycić się ten południowoamerykański kraj. Klimat panujący w Kolumbii pozwala na uzyskanie ziaren, które w wyniku ekstrakcji dają napar o bogatym smaku i niepowtarzalnym aromacie. A rocznie produkuje się ich tutaj bardzo dużo, bo ponad 700 milionów kilogramów.

Historia kawy kolumbijskiej

Nie jest pewne, kiedy tak naprawdę kawa przekroczyła granicę Kolumbii i zadomowiła się w tym kraju na dobre. Prawdopodobnie miało to miejsce w XVIII wieku, kiedy zakon ojców jezuitów przywiózł ją ze sobą z podróży z obszarów środkowej Ameryki. Uprawy miały jednak wówczas charakter lokalny – eksport surowca rozwinął się dopiero wiek później. W wyniku różnych zaszłości ekonomicznych stało się tak, że stosunkowo niedawno, bo dopiero w XX wieku, produkcja kawy kolumbijskiej nabrała rozpędu po paśmie niepowodzeń. Dobra passa Kolumbijczyków w produkcji czarnego złota z powodzeniem trwa do dziś – kraj pod względem rocznej produkcji ziaren kawy wyprzedza jedynie Brazylia oraz Wietnam. To drugie państwo słynie jednak z produkcji robusty, podczas gdy Brazylia i Kolumbia mogą poszczycić się doskonałej jakości arabicą.
Obecnie wielkoobszarowe pola upraw kawy są tutaj w większości zautomatyzowane – tradycyjne rodzinne plantacje o stosunkowo niewielkich powierzchniach stanowią zaledwie niespełna jedną trzecią całkowitego udziału. Kawa kolumbijska uprawiana jest zwłaszcza na zboczach Andów, ponieważ region, w którym są położone plantacje, ma najlepsze warunki pogodowe i glebowe w całym kraju. Poszczególne pasma górskie odróżnia rodzaj panującego na ich terenie swoistego mikroklimatu. To właśnie dzięki tym różnicom kawa dojrzewa w różnych okresach i dlatego jej zbiory mogą trwać nieprzerwanie miesiąc po miesiącu.

Bogactwo smaku w małych ziarenkach

Kawa kolumbijska dostępna w Gorilla Coffee zachwyca już od pierwszego łyku. Niezależnie od tego, jaki rodzaj napoju wolisz – gęste espresso o doskonale zbalansowanym smaku łączącym czekoladę i orzechy, z delikatną cremą na wierzchu, czy też niemal herbaciany napar z aeropressu, każdy z oferowanych wariantów dostarczy Ci niezapomniane wrażenia smakowe i zapachowe. Ziarna są palone na ręcznie, dzięki czemu masz pewność, że zawsze otrzymasz świeżą i pyszną kawę kolumbijską.

Wyświetlanie wszystkich 2 wyników

preloader