Kawy Gorilla palone są ręcznie, metodą mistrzowską. Dzięki tej metodzie nasze doskonałe odmiany Arabiki zachowują pełnię i bogactwo aromatu. Metodą tradycyjną wypalamy niewielkie ilości kawy (do około 60 kg) w powolnym procesie, przy temperaturze około 230ºC.
Nasi Roastmasterzy, dzięki swojemu doświadczeniu, potrafią wydobyć wszystkie walory wysokogatunkowych kaw sinle origins, microlots oraz doskonale skomponować niepowtarzalne mieszanki – tzw. blendy.
STOPIEŃ PALENIA KAWY
Smak kawy zależy od stopnia palenia, co przekłada się na odczucie goryczy bądź kwasowości. Gorilla Coffee oferuje trzy stopnie wypalania kawy:
– jasny, charakteryzujący się stosunkowo intensywną kwasowością, bogatym aromatem i słabą goryczką. Ten stopień palenia pozwala na zachowanie orzeźwiającego i cytrusowego aromatu kawy.
Wśród jasno palonych kaw oferujemy wyśmienite single origins:
- Ethiopia Biftu Gudina o przyjemnym posmaku cytrusów i delikatnym, słodkim body oraz wyraźnie wyczuwalnym smaku czarnej herbaty i brzoskwini
- Rwanda Muhazi z nutami słodko-gorzkiej czekolady w połączeniu z korzenną gładkością mocnej czarnej herbaty
– średni, dzięki któremu otrzymujemy kawy o mniejszej kwasowości z posmakiem wyczuwalnej goryczki, o zbalansowanym, intensywnym i delikatnym smaku.W procesie średniego palenia ziaren możemy również, uzyskać kawy o maksymalnie zminimalizowanym poziomie kwasowości z wyraźnym posmakiem goryczki, o bardzo klasycznym, kawowym smaku.
Wśród kaw średnio palonych oferujemy między innymi; doskonałą Rwanda Kizi Rift. Bardzo łagodny single origin o gładkiej kwasowości i zbalansowanych aromatach cytryny, orzechów i jaśminu. Z wyczuwalnymi nutami gałki muszkatołowej, akcentami pieczonych kasztanów oraz karmelu.
Wyśmienity microlot Brazylia Fazenda Santo Antonio o delikatnym czekoladowym smaku z nutą wanilii. Łagodną, przyjemną, pozbawioną kwasowości z długim finiszem.
– ciemny, cechujący się minimalną kwasowością, większą goryczką, mocniej odczuwalnym smakiem. Ziarna kawy są ciemne, o niemal czarnym zabarwieniu, błyszczące od olejków eterycznych, które wydzielają się podczas palenia. Ciemne wypalanie dostarcza kawie słodko-gorzkiej gęstości. W ciemno palonych kawach dominują nuty czekolady i orzechów.
Wśród kaw palonych ciemno oferujemy doskonałe blendy: Chocolate Pride Espresso oraz Gorilla Power Bean. Kawy o niskiej kwasowości, nutach cynamonu, czekolady, karmelu i orzechów. Jak również wyśmienity single origin, Colombia Supremo Gorilla Coffee o smaku czekolady i karmelu.
GRUBOŚĆ MIELENIA KAWY
W celu wydobycia wszystkich aromatów zawartych w kawie, należy ją mielić tuż przed zaparzeniem. Kawa traci swoje właściwości aromatyczne kilka minut po zmieleniu. Do mielenia najlepsze są tradycyjne młynki ręczne lub elektryczne żarnowe, które mielą kawę równomiernie, nie powodując jej przegrzewania, które niszczy aromat kawy. Grubość mielenia kawy uzależniona jest od sposobu w jaki chcemy ją przygotować:
- – kawa drobno mielona idealna jest do parzenia w ekspresie kolbowym
- – kawa średnio mielona do parzenia w kawiarce oraz aeropresie
- – kawa grubo mielona do przygotowania w ekspresie przelewowym, Chemexie, dripie
Powyższy podział stopni mielenia może stanowić punkt wyjścia, który będzie początkiem indywidualnych poszukiwań idealnego zmielenia. Warto eksperymentować i poszukiwać swojej własnej drogi do odkrycia ideału.