Aromat jaśminu zaklęty w ziarnku kawy


Kiedy mówimy kawa z nutą jaśminu mamy na myśli kofeinowy napój o aromacie wonnego kwiatu. Proponowane przez nas kawy mogą poszczycić się tą cechą, uzyskaną w sposób naturalny, bez dodawania specjalnych substancji zapachowych. Nuta jaśminu utrwalana jest w zielonych ziarnach w czasie ich obróbki zaraz po zbiorach, a wydobywana w trakcie palenia. Aromat jaśminu towarzyszy różnym smakom, dzięki czemu uzyskuje się wspaniały efekt końcowy, którego zalety docenić możemy kosztując kawę jaśminową w domowym zaciszu lub w dobrej kawiarni.

Utrwalanie zapachu kwiatów


O cechach kawy w dużej mierze decyduje obróbka owoców kawowca jeszcze na plantacji. Jej zadaniem jest wydobycie ziaren i ich odpowiednie wysuszenie. Stosuje się trzy metody: suchą, mokrą i miodową.

Metoda sucha (Natural) polega na wysuszeniu owoców wraz z pestkami i późniejszym oddzieleniu ich w specjalnych młynach. Obróbka ta sprzyja powstawaniu ziaren o intensywnym, mocno owocowym profilu smakowym.

Metoda mokra (Washed) to proces z użyciem wody. W mechanicznej tarce następuje zdzieranie miąższu, następnie w basenach fermentacyjnych odbywa się pozbycie jego resztek. Na koniec następuje ostateczne płukanie i suszenie. Ziarna uzyskują profil sensoryczny o bardziej intensywnej kwasowości niż te obrabiane na sucho. Kawa jaśminowa zawdzięcza swe cechy głównie tej metodzie.

Metoda miodowa (Honey, Pulped Natural) polega na mechanicznym zdarciu warstwy miąższu, suszeniu, a następnie również mechanicznym wykruszeniu i oddzieleniu ziaren. Uzyskana w ten sposób kawa, w tym kawa z nutą jaśminu, posiada owocowy profil i słodką kwasowość.

Kawa jaśminowa efektem odpowiedniego palenia


Palenie kawy jest procesem wieloetapowym. W ściśle określonych przedziałach temperatur odbywają się w ziarnach kawy reakcje chemiczne decydujące o ostatecznym smaku i aromacie. Kawa z nutą jaśminu powstaje przeważnie w trakcie tzw. palenia średniego, gdy kwasy organiczne odpowiedzialne m.in. za nutę kwiatową stopniowo ulegają rozpadowi, mieszając się z innymi smakami pojawiającymi się wraz z postępem karmelizacji cukrów.

Dzięki temu procesowi otrzymujemy kawy o smakach czekoladowych, owocowych, czy orzechowych z subtelną nutą jaśminu.


 

Wyświetlanie wszystkich wyników: 5

Kawa Rwanda Kivu Lake
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Rwanda Kivu Lake

27,64 105,30 
Kawa Ethiopia Guji G1
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Ethiopia Guji G1

45,39 172,94 
Kawa Rwanda Kizi Rift
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Rwanda Kizi Rift

39,24 149,52 
Kawa Ethiopia Sidamo G1 Segara
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Ethiopia Sidamo G1 Segara

43,05 164,00 
Kawa Rwanda Gitega Hills Red Honey
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Rwanda Gitega Hills Red Honey

51,88 197,67