Search
Logowanie Rejestracja

Kawa z Birmy

Kawa Birma – od Robusty do Arabici

Birma uznawana jest za jeden z najpiękniejszych i najciekawszych turystycznie krajów Azji. To interesujące państwo, w którym każdy tydzień liczy dwie środy, mężczyźni tradycyjnie chodzą w spódnicach, a kierowcy bez przeszkód jeżdżą pod prąd. Oprócz tego Birma stanowi również dość nowy kierunek na kawowej mapie świata.  Kiedyś słynęła przede wszystkim z niższej jakościowo Robusty, jednak obecnie systematycznie rozwija się w zakresie uprawy doskonałej klasy Arabici.

Kawa z Birmy – charakterystyka

Ziarna kawowe o jakości speciality z tego kraju cechują się owocowymi aromatami, małą kwasowością połączonym z ciężkim body. Przetwarzana na sucho kawa z Birmy przypomina w smaku brazylijską kawę Cerrado. Słynie z kremowego, niekiedy również tłustego, oleistego mouthfeel oraz głębokich, ziemistych właściwości, porównywalnych nieco z kawami indonezyjskimi. Niekiedy ziarna kaw z Birmy posiadają bardzo intensywny smak z nutą czosnku, który zbliża je nieco do wybranych kaw brazylijskich. Ponadto ziarna z tego kraju są coraz chętniej używane przez palaczy kawy w mieszaniach (zwłaszcza w espresso) celem wzmocnienia body.


Kawa w Birmie z niewielkich gospodarstw

Większość kaw z gatunku Arabica jest uprawiana głównie na terenach wyżynnych na północy kraju, z kolei Robustę najczęściej spotykamy na terenach nizinnych na południu.

Drobni rolnicy uprawiający kawę na niewielkich poletkach o powierzchni wynoszącej zwykle mniej niż jeden akr, zapewniają ok. osiemdziesięciu procent całości zbiorów kawy w Birmie. Pozostałą część rocznych zbiorów stanowią ziarna z państwowych i prywatnych dużych obszarów o wielkości powyżej jednego akra. Około dwóch trzecich zbiorów rocznych stanowi Arabica, a jedną trzecią – Robusta. Małe gospodarstwa stosują zazwyczaj podstawowe metody obróbki ziaren, w tym przede wszystkim przetwarzanie na sucho, tzn. suszenie wiśni w pełnym słońcu.

Niepokojąca sytuacja polityczna, dotycząca zwłaszcza kwestii praw obywatelskich w kraju sprawia, że rynek kawy w tym państwie jest niestabilny. Kilka lat temu Stany Zjednoczone przeznaczyły dla Birmańczyków środki finansowe na wsparcie niewielkich spółdzielni rolniczych, zapewniając tym samym pieniądze bezpośrednio obywatelom kraju, a nie rządowi.

Historia uprawy i zbiorów kawy w Birmie

Uprawa kawy w Birmie rozpoczęła się w 1885 roku, kiedy to chrześcijańscy misjonarze rozpoczęli sadzenie krzewów kawowych. Od tego czasu areał kawowy w kraju systematycznie się powiększa. Przez dziesięciolecia przeważała w nim produkcja Robusty. W ostatnich latach można zauważyć natomiast tendencję odwrotną – zmniejszenie ilości niższych jakościowo ziaren na rzecz Arabici, czyli kawy uważanej za znacznie lepszą gatunkowo. Szczególny potencjał w zakresie uprawy dużych ilości kawy arabskiej wykazuje Birma Północna, ze względu na liczne płaskowyże i tereny górskie, z żyznymi czerwonymi glebami oraz obfitymi opadami deszczu. Optymalny klimat, a także położenie sprawiają, że ziarna krzewów kawowych z gatunku arabskich mają tam znakomite warunki do rozwoju. W zależności od odmiany i gatunku kawy, plantacje kawowe w Birmie położone są na 1200, 1600 lub nawet 1800 m n.p.m.

Na znaczący rozwój rynku kawowego w Birmie wpływ ma regularnie wprowadzanie w gospodarstwach rolnych nowszych, lepszych metod produkcji, technik przetwarzania ziaren, jak również szkoleń dla rolników. Rezultatem tych działań jest systematyczne zwiększanie potencjału produkcji i ekspansji wysokiej jakości Arabici. Poza kawą arabską czy kongijską (tzn. Robustą) w Birmie uprawiane są również kawa Liberica oraz Excelsa.

Na początku 2000 roku Birma produkowała ponad 300 ton kawy w ciągu roku, z czego większość była obsługiwana przez trzech dużych producentów: Premier, Maha oraz MFE. Wiele małych palarni kawy dostarczało jedynie ok. 10 ton rocznie. Ponadto w północnej prowincji Mandalay powstał założony przez rząd wojskowy Birmy specjalny ośrodek szkoleniowy, który na stałe współpracuje ze Szkołą Rolniczą z Południowej Korei. Jego celem jest prowadzenie badań oraz szkoleń ekonomicznych dla studentów i rolników, a także ogólny rozwój inżynierii rolniczej. Obecnie rynek wraz z produkcją kawy w tym państwie stale rosną.

Wyświetlanie jednego wyniku