Kawa Birma – od Robusty do Arabici

Birma uznawana jest za jeden z najpiękniejszych i najciekawszych turystycznie krajów Azji. To interesujące państwo, w którym każdy tydzień liczy dwie środy, mężczyźni tradycyjnie chodzą w spódnicach, a kierowcy bez przeszkód jeżdżą pod prąd. Oprócz tego Birma stanowi również dość nowy kierunek na kawowej mapie świata.  Kiedyś słynęła przede wszystkim z niższej jakościowo Robusty, jednak obecnie systematycznie rozwija się w zakresie uprawy doskonałej klasy Arabici.

Kawa z Birmy – charakterystyka

Ziarna kawowe o jakości speciality z tego kraju cechują się owocowymi aromatami, małą kwasowością połączonym z ciężkim body. Przetwarzana na sucho kawa z Birmy przypomina w smaku brazylijską kawę Cerrado. Słynie z kremowego, niekiedy również tłustego, oleistego mouthfeel oraz głębokich, ziemistych właściwości, porównywalnych nieco z kawami indonezyjskimi. Niekiedy ziarna kaw z Birmy posiadają bardzo intensywny smak z nutą czosnku, który zbliża je nieco do wybranych kaw brazylijskich. Ponadto ziarna z tego kraju są coraz chętniej używane przez palaczy kawy w mieszaniach (zwłaszcza w espresso) celem wzmocnienia body.

Pokaż więcej

Kawa w Birmie z niewielkich gospodarstw

Większość kaw z gatunku Arabica jest uprawiana głównie na terenach wyżynnych na północy kraju, z kolei Robustę najczęściej spotykamy na terenach nizinnych na południu.

Drobni rolnicy uprawiający kawę na niewielkich poletkach o powierzchni wynoszącej zwykle mniej niż jeden akr, zapewniają ok. osiemdziesięciu procent całości zbiorów kawy w Birmie. Pozostałą część rocznych zbiorów stanowią ziarna z państwowych i prywatnych dużych obszarów o wielkości powyżej jednego akra. Około dwóch trzecich zbiorów rocznych stanowi Arabica, a jedną trzecią – Robusta. Małe gospodarstwa stosują zazwyczaj podstawowe metody obróbki ziaren, w tym przede wszystkim przetwarzanie na sucho, tzn. suszenie wiśni w pełnym słońcu.

Niepokojąca sytuacja polityczna, dotycząca zwłaszcza kwestii praw obywatelskich w kraju sprawia, że rynek kawy w tym państwie jest niestabilny. Kilka lat temu Stany Zjednoczone przeznaczyły dla Birmańczyków środki finansowe na wsparcie niewielkich spółdzielni rolniczych, zapewniając tym samym pieniądze bezpośrednio obywatelom kraju, a nie rządowi.

Historia uprawy i zbiorów kawy w Birmie

Uprawa kawy w Birmie rozpoczęła się w 1885 roku, kiedy to chrześcijańscy misjonarze rozpoczęli sadzenie krzewów kawowych. Od tego czasu areał kawowy w kraju systematycznie się powiększa. Przez dziesięciolecia przeważała w nim produkcja Robusty. W ostatnich latach można zauważyć natomiast tendencję odwrotną – zmniejszenie ilości niższych jakościowo ziaren na rzecz Arabici, czyli kawy uważanej za znacznie lepszą gatunkowo. Szczególny potencjał w zakresie uprawy dużych ilości kawy arabskiej wykazuje Birma Północna, ze względu na liczne płaskowyże i tereny górskie, z żyznymi czerwonymi glebami oraz obfitymi opadami deszczu. Optymalny klimat, a także położenie sprawiają, że ziarna krzewów kawowych z gatunku arabskich mają tam znakomite warunki do rozwoju. W zależności od odmiany i gatunku kawy, plantacje kawowe w Birmie położone są na 1200, 1600 lub nawet 1800 m n.p.m.

Na znaczący rozwój rynku kawowego w Birmie wpływ ma regularnie wprowadzanie w gospodarstwach rolnych nowszych, lepszych metod produkcji, technik przetwarzania ziaren, jak również szkoleń dla rolników. Rezultatem tych działań jest systematyczne zwiększanie potencjału produkcji i ekspansji wysokiej jakości Arabici. Poza kawą arabską czy kongijską (tzn. Robustą) w Birmie uprawiane są również kawa Liberica oraz Excelsa.

Na początku 2000 roku Birma produkowała ponad 300 ton kawy w ciągu roku, z czego większość była obsługiwana przez trzech dużych producentów: Premier, Maha oraz MFE. Wiele małych palarni kawy dostarczało jedynie ok. 10 ton rocznie. Ponadto w północnej prowincji Mandalay powstał założony przez rząd wojskowy Birmy specjalny ośrodek szkoleniowy, który na stałe współpracuje ze Szkołą Rolniczą z Południowej Korei. Jego celem jest prowadzenie badań oraz szkoleń ekonomicznych dla studentów i rolników, a także ogólny rozwój inżynierii rolniczej. Obecnie rynek wraz z produkcją kawy w tym państwie stale rosną.

Wyświetlanie jednego wyniku

Kawa Myanmar Shwe Ywar Ngan Black Honey
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Myanmar Shwe Ywar Ngan Black Honey

39,99 152,32