Search
Logowanie Rejestracja

Kawy z nutą smakową cytryny

Co to jest nuta smakowa?


Podobnie jak wino lub piwo, kawa może mieć wiele różnych naturalnych smaków, które są zależnie od miejsca i czasu uprawy, sposobu  przetwarzania, palenia czy wreszcie odmiany kawowca. Palona kawa arabica jest jednym z najbardziej złożonych chemicznie napojów na świecie. Zawiera tysiące unikalnych składników, dających wiele różnych smaków. Kawa z nutą cytryny posiada między innymi te same związki, które znajdują się w owocu cytryny. Nie znaczy to wcale, że wspomniana nuta jest jedynym smakiem występującym w kawie. Prawdopodobnie nie byłoby dla nas miłe, gdyby kawa cytrynowa przypominała kwaśny sok. W tym wypadku mówimy o nutach – o składowej ogólnego wrażenia smakowego.

Dominującym aromatem w filiżance może być np. czekolada, ale gdzieś na końcu języka pozostaje ślad cytryny. To właśnie jest nuta smakowa.

Wyciskanie cytryny z kawy


Prawdopodobnie najważniejszym procesem decydującym o ostatecznych walorach kawy jest jej wypalanie. Kawa z nutą cytryny powstaje przeważnie w skutek obróbki termicznej – na etapie zwanym średnio-ciemnym a także ciemnym. O sukcesie można powiedzieć, gdy palenie przerwie się w momencie, w którym cukry zostały skarmelizowane, ale kwasy organiczne jeszcze nie do końca uległy rozłożeniu. Dzięki temu powstaje wspaniała kawa cytrynowa o smaku orzechowym lub czekoladowym z nutą cytryny.

Nasze kawy z nutą cytryny


Kawa cytrynowa występuje w naszym sklepie w różnorodnym asortymencie. Oto niektóre z produktów posiadających nutę cytryny:

Brazil Daterra Sunrise – głęboki orzechowy smak, kwasowość cytrynowa, nuty orzechów, czekolady, owoców, słodki posmak wanilii i marcepanu,
Rwanda Kivu Lake z aromatami czekolady, marcepanu i jaśminu,
India Honey Cannoncadoo – średnio palony microlot z nutami herbaty rumiankowej, miodu, pomarańczy, cytryny i orzechów.

Taka rozpiętość geograficzna tych napojów świadczy o tym, że kawa z nutą cytryny jest możliwa do stworzenia bez względu na rejon, z jakiego pochodzi uprawa. Najważniejszy element stanowi wiedza i duża praktyka, pozwalające roasterowi uzyskać efekt, który zaplanował.