Piec roastera jak tygiel alchemika


Procesem, który ma największy wpływ na jakość i walory smakowe kawy jest palenie jej zielonych ziaren. Poddawane są one wpływowi stopniowo rosnącej temperatury inicjującej setki reakcji chemicznych. W zależności od tego, w jakim momencie przerwiemy wypalanie i ochłodzimy ziarno, taki uzyskamy jego skład i – co za tym idzie – smak oraz aromat. Setki reakcji, stopniowe tracenie wody, proces karmelizacji cukru, a także redukcja kwasów organicznych – wszystko to odbywa się niezwykle szybko. Czasem sekundy decydują o pomyślnym uzyskaniu konkretnych efektów smakowych. Wypalanie kawy podzielone jest na trzy główne etapy: jasny, średni i ciemny. Każdy z nich posiada swój przedział temperatur decydujący o smaku kawy. Omówimy cechy kawy, która powstała w etapie średnim.

Średnie palenie kawy


Średnie palenie, dzięki któremu powstaje kawa medium, przebiega w temperaturze 210-220 stopni Celsjusza. Jest to zdecydowanie najpopularniejszy sposób palenia. Kończy się przed drugim pęknięciem ziaren, dlatego mają one barwę jasno lub średnio brązową, są nieco oleiste i błyszczące. Zawdzięczają to pojawieniu się na ich powierzchni olejków eterycznych.

Mniej kofeiny, więcej smaków


Kawa medium przeważnie nie ma już, w odróżnieniu od kawy light, lekkiego posmaku zboża. Nuty są bardziej zrównoważone, ale średnie palenie pozbawia ją unikatowości smaku swojego miejsca pochodzenia oraz powoduje zmniejszenie poziomu kwaskowatości, co jest cechą kaw jasnych. Kawa średnio palona posiada mimo to bogatszy aromat i niższą zawartość kofeiny. Jest też nieco słodsza niż kawa palona na jasno, chociaż wyższa faza procesu karmelizacji cukru zaczyna mieć wpływ na ogólny jej smak w postaci pojawiającej się lekkiej goryczki. Jakie nuty i aromaty powinna posiadać kawa średnio palona? W mniejszym stopniu, w porównaniu z kawą light, będą to cytrusy, owoce pestkowe lub kwiaty. Średnie palenie dodaje za to kawie medium smak karmelu, orzechów jak też słodkiej czekolady.

Kawa średnio palona najlepiej zaprezentuje swoje walory dzięki kawiarce. Ekstrakcja pod wpływem wysokiego ciśnienia z powodzeniem wydobędzie jej bogaty smak ze wszystkimi nutami i aromatami.


Wyświetlanie 1–12 z 29 wyników

Kawa Brazil Peaberries Mocca
YITH Badge
Brak produktu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Peaberries Mocca

27,58 105,08 
Kawa bezkofeinowa Decaf Peru G1 Swiss Water
YITH Badge
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa bezkofeinowa Decaf Peru G1 Swiss Water

39,75 151,44 
kawa ziarnista do ekspresu przelewowego
Kawa Costa Rica Tarrazu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Costa Rica Tarrazu

29,58 112,72 
kawa organiczna arabica
YITH Badge
kawa Organic Peru Amazonas
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Organic Peru Amazonas

30,99 118,03 
Kawa Indonesia Flores Beiposo
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Indonesia Flores Beiposo

38,18 145,46 
Kawa Brazil Daterra Sunrise
Brak produktu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Daterra Sunrise

38,92 148,30 
kawa organiczna mielona
YITH Badge
Kawa Organic India Sunheri Plantation AA
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Organic India Sunheri Plantation AA

30,71 116,89 
Kawa Brazil Sitio Das Colinas
Kawa Brazil Sítio Das Colinas
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Sítio Das Colinas

36,67 139,69 
Kawa Mexico Terruño Nayarita Aqua Fresca
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Mexico Terruño Nayarita Aqua Fresca

34,88 132,90 
Kawa Organic Colombia Excelso Huila
YITH Badge
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Organic Colombia Excelso Huila

32,68 124,51 
Kawa Organic Nepal Mount Everest Supreme
YITH Badge
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Organic Nepal Mount Everest Supreme

26,35 52,69 
Kawa Decaf Organic Mexico Swiss Water
YITH Badge
Brak produktu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Decaf Organic Mexico Swiss Water

33,55 124,16