Piec roastera jak tygiel alchemika


Procesem, który ma największy wpływ na jakość i walory smakowe kawy jest palenie jej zielonych ziaren. Poddawane są one wpływowi stopniowo rosnącej temperatury inicjującej setki reakcji chemicznych. W zależności od tego, w jakim momencie przerwiemy wypalanie i ochłodzimy ziarno, taki uzyskamy jego skład i – co za tym idzie – smak oraz aromat. Setki reakcji, stopniowe tracenie wody, proces karmelizacji cukru, a także redukcja kwasów organicznych – wszystko to odbywa się niezwykle szybko. Czasem sekundy decydują o pomyślnym uzyskaniu konkretnych efektów smakowych. Wypalanie kawy podzielone jest na trzy główne etapy: jasny, średni i ciemny. Każdy z nich posiada swój przedział temperatur decydujący o smaku kawy. Omówimy cechy kawy, która powstała w etapie średnim.

Średnie palenie kawy


Średnie palenie, dzięki któremu powstaje kawa medium, przebiega w temperaturze 210-220 stopni Celsjusza. Jest to zdecydowanie najpopularniejszy sposób palenia. Kończy się przed drugim pęknięciem ziaren, dlatego mają one barwę jasno lub średnio brązową, są nieco oleiste i błyszczące. Zawdzięczają to pojawieniu się na ich powierzchni olejków eterycznych.

Mniej kofeiny, więcej smaków


Kawa medium przeważnie nie ma już, w odróżnieniu od kawy light, lekkiego posmaku zboża. Nuty są bardziej zrównoważone, ale średnie palenie pozbawia ją unikatowości smaku swojego miejsca pochodzenia oraz powoduje zmniejszenie poziomu kwaskowatości, co jest cechą kaw jasnych. Kawa średnio palona posiada mimo to bogatszy aromat i niższą zawartość kofeiny. Jest też nieco słodsza niż kawa palona na jasno, chociaż wyższa faza procesu karmelizacji cukru zaczyna mieć wpływ na ogólny jej smak w postaci pojawiającej się lekkiej goryczki. Jakie nuty i aromaty powinna posiadać kawa średnio palona? W mniejszym stopniu, w porównaniu z kawą light, będą to cytrusy, owoce pestkowe lub kwiaty. Średnie palenie dodaje za to kawie medium smak karmelu, orzechów jak też słodkiej czekolady.

Kawa średnio palona najlepiej zaprezentuje swoje walory dzięki kawiarce. Ekstrakcja pod wpływem wysokiego ciśnienia z powodzeniem wydobędzie jej bogaty smak ze wszystkimi nutami i aromatami.


Wyświetlanie 1–12 z 21 wyników