Search
Logowanie Rejestracja

Medium - stopień wypalania

Piec roastera jak tygiel alchemika


Procesem, który ma największy wpływ na jakość i walory smakowe kawy jest palenie jej zielonych ziaren. Poddawane są one wpływowi stopniowo rosnącej temperatury inicjującej setki reakcji chemicznych. W zależności od tego, w jakim momencie przerwiemy wypalanie i ochłodzimy ziarno, taki uzyskamy jego skład i – co za tym idzie – smak oraz aromat. Setki reakcji, stopniowe tracenie wody, proces karmelizacji cukru, a także redukcja kwasów organicznych – wszystko to odbywa się niezwykle szybko. Czasem sekundy decydują o pomyślnym uzyskaniu konkretnych efektów smakowych. Wypalanie kawy podzielone jest na trzy główne etapy: jasny, średni i ciemny. Każdy z nich posiada swój przedział temperatur decydujący o smaku kawy. Omówimy cechy kawy, która powstała w etapie średnim.

Średnie palenie kawy


Średnie palenie, dzięki któremu powstaje kawa medium, przebiega w temperaturze 210-220 stopni Celsjusza. Jest to zdecydowanie najpopularniejszy sposób palenia. Kończy się przed drugim pęknięciem ziaren, dlatego mają one barwę jasno lub średnio brązową, są nieco oleiste i błyszczące. Zawdzięczają to pojawieniu się na ich powierzchni olejków eterycznych.

Mniej kofeiny, więcej smaków


Kawa medium przeważnie nie ma już, w odróżnieniu od kawy light, lekkiego posmaku zboża. Nuty są bardziej zrównoważone, ale średnie palenie pozbawia ją unikatowości smaku swojego miejsca pochodzenia oraz powoduje zmniejszenie poziomu kwaskowatości, co jest cechą kaw jasnych. Kawa średnio palona posiada mimo to bogatszy aromat i niższą zawartość kofeiny. Jest też nieco słodsza niż kawa palona na jasno, chociaż wyższa faza procesu karmelizacji cukru zaczyna mieć wpływ na ogólny jej smak w postaci pojawiającej się lekkiej goryczki. Jakie nuty i aromaty powinna posiadać kawa średnio palona? W mniejszym stopniu, w porównaniu z kawą light, będą to cytrusy, owoce pestkowe lub kwiaty. Średnie palenie dodaje za to kawie medium smak karmelu, orzechów jak też słodkiej czekolady.

Kawa średnio palona najlepiej zaprezentuje swoje walory dzięki kawiarce. Ekstrakcja pod wpływem wysokiego ciśnienia z powodzeniem wydobędzie jej bogaty smak ze wszystkimi nutami i aromatami.


Wyświetlanie 1–12 z 26 wyników

  • Kawa Brazil Peaberries Mocca
    BEST

    Kawa Brazil Peaberries Mocca

    Cena:
    25,97 98,93 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa Decaf peru G1 Swiss Water

    Kawa Decaf Peru G1 – Swiss Water

    Cena:
    30,84 117,49 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa Costa Rica Tarrazu

    Kawa Costa Rica Tarrazu

    Cena:
    26,27 100,06 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa Indonezja Flores Beiposo

    Kawa Indonesia Flores Beiposo

    Cena:
    38,18 145,46 
    Wybierz Wybierz opcje
  • organic-Peru-Amazonas

    Kawa Organic Peru Amazonas

    Cena:
    28,01 106,71 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa Brazil Daterra Sunrise

    Kawa Brazil Daterra Sunrise

    Cena:
    38,92 148,30 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa Meksyk Terruno Nayarita

    Kawa Mexico Terruño Nayarita Aqua Fresca

    Cena:
    34,88 132,90 
    Wybierz Wybierz opcje
  • organic-India-PlantationAA

    Kawa Organic India Sunheri Plantation AA

    Cena:
    30,71 116,89 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa Brazil Sitio Das Colinas

    Kawa Brazil Sítio Das Colinas

    Cena:
    35,26 134,33 
    Wybierz Wybierz opcje
  • kawa Organic Nepal Mount Everest Supreme

    Kawa Organic Nepal Mount Everest Supreme

    Cena:
    26,35 52,69 
    Wybierz Wybierz opcje
  • organic-kolumbia-hulia

    Kawa Organic Colombia Excelso Huila

    Cena:
    32,68 124,51 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa Rwanda Kizi Rift

    Kawa Rwanda Kizi Rift

    Cena:
    39,24 149,52 
    Wybierz Wybierz opcje