Search
Logowanie Rejestracja

Kawa z dripa i ekspresu przelewowego

Drip – przelewanie kawy przez papier


Drip, inaczej zwany metodą przelewową, to sposób na klarowną kawę bez fusów w filiżance. Wpadła na niego na początku poprzedniego wieku pani Melitta Bentz, która zrobiła otwory w podstawie mosiężnego dzbanka, a jako filtra użyła kartki ze szkolnego zeszytu swojego dziecka. Kawa w ten sposób przesączona okazała się klarowna i pozbawiona fusów. Od tamtego czasu metoda ta jest stale udoskonalana, ale sama idea przelewania kawy przez filtr pozostaje niezmienna.

Modele dripperów


Rynek obfituje w dużą ilość dobrych dripperów. Zapoznajmy się z niektórymi z nich.

Kalita Wave  – drip o objętości 300 lub 750 ml. Charakteryzuje się oryginalnym filtrem posiadającym 20 pofalowanych wypustek upodobniających go do foremki na ciastka. Drip Kalita wyróżnia też płaskie dno i niewielka powierzchnia styku między dnem urządzenia a dnem filtra. Takie rozwiązanie sprawia, że woda swobodnie spływa, a zaparzona kawa jest w smaku bardzo delikatna.

V60 Hario – drip posiadający stożkowaty kształt na wzór litery “V” oraz kąt między przeciwległymi ściankami równy 60 stopni. Drip ten występuje w objętości 200-360 ml, 300-560 ml i 500-750 ml. Charakteryzuje go spiralna struktura w środku urządzenia oraz otwór, przez który przepływa napar.

Kinto  – drip o objętościach 200 i 500 ml, jest jednym z najciekawszych produktów firmy Kinto. Posiada owalny kształt, dzięki któremu woda łatwo się przelewa. Kawa z tego urządzenia jest klarowna w smaku i niezwykle delikatna.

 Jak parzy się kawę w dripperze?


Odważamy odpowiednią ilość ziaren kawy (minimum 6-7 g na 100 ml wody).  Mielimy je dość grubo. Na serwerze stawiamy drip. Następnie umieszczamy w nim papierowy filtr i wstępnie przelewamy go wrzątkiem. Wodę, która znajdzie się w serwerze wylewamy. Wsypujemy zmieloną kawę na papierowy filtr. Przygotowujemy wodę o temperaturze 88 – 95 stopni Celsjusza i zalewamy nią zmielone ziarna, początkowo używając tylko 1/5 jej objętości.  Kawa w ten sposób wstępnie namoczona uwalnia aromat. Proces ten nazywa się preinfuzją.  Gdy bąbelki na powierzchni kawy znikną, rozpoczynamy właściwe parzenie. Pozostałą część wody wlewamy okrężnymi ruchami. Cały proces powinien zająć około 4 minut.

Drip nie wymaga od nas szczególnie wysokich kwalifikacji. W zamian za odrobinę czasu i starań otrzymamy dzięki niemu fantastyczną kawę.