French press – najprostsza metoda parzenia


Pomysł parzenia kawy w dzbanku z praską zaopatrzoną w sitko wymyślono we Włoszech. Udoskonalił i rozpowszechnił ją na całym świecie  Francuz Faliero Bondaniniego. Prosty sposób parzenia i bardzo wygodne oddzielenie fusów od napoju sprawiły, że french press stał się swojego czasu jedną z najpopularniejszych metod przygotowywania kawy.

Budowa praski


French press to szklany lub metalowy cylinder z pokrywką, przez którą przechodzi tłok zakończony sitkiem dobrze przylegającym do ścianek naczynia. Jest to urządzenie proste i tanie. Jakość jego wykonania decyduje o powodzeniu parzenia kawy. Mankamentem w najtańszych modelach może być źle dopasowane sitko znajdujące się na końcu tłoka. Element ten powinien bardzo dokładnie przylegać do ścianek cylindra, w którym odbywa się parzenie kawy. W przeciwnym wypadku fusy będą uciekały bokami, przedostając się do gotowego naparu.

Jak przebiega parzenie?


Zmieloną kawę wsypuje się do cylindra i zalewa gorącą wodą tak, aby ją jedynie przykryć. Następnie należy zmieszać i odczekać około 30 sekund. Później wlewa się pozostałą część wody, ponownie kilkakrotnie miesza i zakłada pokrywkę. Tym razem powinno się odczekać 3-4 minuty, aby napar nabrał mocy. Dalej zdejmuje się wieczko i łyżeczką zbiera z powierzchni kawowy osad, co pozwala uzyskać czystszy w smaku napar. Na zakończenie należy ponownie nałożyć pokrywkę i spokojnym ruchem przycisnąć do dna tłok ubijając nim fusy i bez zbędnej zwłoki przelać kawę do filiżanek.

 Ziarna kawy


Przede wszystkim trzeba pamiętać, by używać tylko świeżo palonej kawy. Dzięki temu napój będzie miał głęboki smak i przyjemny aromat. Ziarna powinny być zmielone dosłownie kilka minut przed zaparzeniem. Nie ma sensu robić zapasów, trzeba zmielić ich tyle, ile jest potrzebne do zaparzenia. French press wymaga, aby ziarna były grubo zmielone. W innym przypadku kawa może być mulista. Najlepiej w tym celu użyć młynka żarnowego, który równomiernie zmieli ziarna, bez tworzenia pyłu.


Wyświetlanie 1–12 z 65 wyników

Kawa do ekspresu kolbowego
YITH Badge
Kawa Gold Jungle Blend
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Gold Jungle Blend

31,65 120,56 
Kawa Latte Master Blend
YITH Badge
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Latte Master Blend

31,77 121,06 
Kawa ziarnista Cuba Serrano Lavado
YITH Badge
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa ziarnista Cuba Serrano Lavado

30,65 116,80 
Kawa Organic Monkey Espresso Blend
YITH Badge
YITH Badge
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Organic Monkey Espresso Blend

32,09 122,24 
Kawa bezkofeinowa Decaf Peru G1 Swiss Water
YITH Badge
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa bezkofeinowa Decaf Peru G1 Swiss Water

39,75 151,44 
Kawa Rwanda Kivu Lake
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Rwanda Kivu Lake

27,64 105,30 
kawa ziarnista do ekspresu przelewowego
Kawa Costa Rica Tarrazu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Costa Rica Tarrazu

29,58 112,72 
Kawa Decaf Colombia Excelso Swiss Water
YITH Badge
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Decaf Colombia Excelso Swiss Water

39,89 151,95 
kawa organiczna arabica
YITH Badge
kawa Organic Peru Amazonas
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Organic Peru Amazonas

30,99 118,03 
Kawa Indonesia Flores Beiposo
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Indonesia Flores Beiposo

38,18 145,46 
Kawa Brazil Daterra Sunrise
Brak produktu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Daterra Sunrise

38,92 148,30 
Kawa India Plantation AA Bababudang
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa India Plantation AA Bababudang

28,89 110,07