Logowanie Rejestracja

Kawa - Etiopia

Kawy z Etiopii

Etiopska kawa może się poszczycić kilkusetletnią tradycją produkcji i parzenia. Od wieków cieszyła podniebienia smakoszy czarnego napoju, pracując na ich szacunek oraz dobrą opinię. W dzisiejszych czasach zapewne niejeden kawosz, myśląc o kraju słynącym z czarnego złota, pomyśli w pierwszej kolejności o Brazylii. Będzie to słuszne skojarzenie, jednak trzeba mieć na uwadze, że nie jest to jedyne miejsce, gdzie uprawia się ziarna kawy. Jednym z dużych ośrodków plantacyjnych jest właśnie Etiopia, która jest 6 największym eksporterem kawy na świecie.


Kawa z Etiopii – narodziny legendy

Jak głoszą liczne podania, kawa, jaką znamy dzisiaj, powstała dzięki pasterzowi o imieniu Kaldi, żyjącemu w IX wieku naszej ery. Mężczyzna zaobserwował pewnego dnia wyjątkowe pobudzenie pozostającego pod jego opieką stada. Poświęcił wiele uwagi, żeby prześledzić zachowanie kóz, aż odkrył, że zwierzęta spożywają owoce z konkretnych drzew. Zaintrygowany, zebrał niewielką ilość dziwnych jagód i wyruszył z nimi do mieszczącego się w bliskim sąsiedztwie klasztoru.

Na miejscu jeden z mnichów przystąpił do dalszych działań. Eksperymentował z owocami, by finalnie opracować nowy rodzaj naparu, który dodawał zakonnikom energii, poprawiał koncentrację i skupienie. Od tego momentu bracia mogli bez problemu oddawać się wielogodzinnym nocnym modłom.

Kawa Etiopia – gdzie rosną kawowce?

Według danych z 2013 roku Etiopia produkuje ok. 6,6 miliona worków kawy rocznie (standardowy worek waży 60 kg). Średnie wysokości, na jakich rozpościerają się plantacje, wynoszą 1500-2200 m n.p.m.

Najczęściej spotykana odmiana to Arabica, a poszczególne gatunki różnią się głównie pod względem regionu, w którym rosną. Kawowce wyjątkowo obficie pokrywają tereny Sidamo, obszaru wyróżniającego się na mapie Afryki intensywną zielenią. Gdy zaparzymy napar z tutejszych ziaren, uzyskamy przepyszny, głęboki smak z lekko pikantnymi nutami oraz cytrusowymi akordami. W głębi nie ustępują im gatunki z Harrar, najstarszego kawowego regionu, w którym pasterz kóz odkrył moc tajemniczych jagód. Nie można pominąć także produktów z Yirgacheffe, które rozkochały niejednego kawosza wyraźnym smakiem pomarańczy i cytryn. Koneserzy zaliczają je do grona najlepszych kaw na świecie.

Kawa z Etiopii – naturalna z konieczności

Mimo że kawowce zapewniają pracę ok. jednej czwartej ludności kraju, stanowiąc przy tym główny towar eksportowy, etiopskie farmy nie należą zazwyczaj do zbyt okazałych. Profesjonalne plantacje, rozlokowane na dużych przestrzeniach, stanowią zaledwie 15% wszystkich upraw. Przyczyna takiego stanu tkwi w niskim poziomie rozwoju ekonomicznego państwa.

Wytwarzanie kawy to rodzinny biznes, a zdecydowana większość gospodarstw boryka się z biedą. Tym samym, ziarna zbiera się ręcznie, aby w kolejnych etapach obrabiać je na sucho. Sytuacja nie pozwala na stosowanie oprysków czy sztuczne nawożenie, a oprócz tego plantacje muszą obchodzić się bez systemów nawadniania. Ręczne zbiory to konieczność, a nie wybór – koszt kombajnu przerasta możliwości wielu rodzin.

Smutna rzeczywistość Etiopczyków ma jedną jasną stronę i jest nią 100% naturalność upraw. Kawa z Etiopii cechuje się najwyższą jakością. Poza brakiem pestycydów czy ingerencji maszyn na klasę ziaren składają się znakomite gleby, idealne warunki atmosferyczne oraz duże doświadczenie rolników.

Na kawę do Etiopii

Etiopia to kraj wielu kontrastów, często zaskakujących Europejczyków. Spędzenie w nim choćby krótkiego urlopu zmienia perspektywę turysty. Niektórych zdziwi także sposób przyrządzania kawy. W oczy rzuca się sam fakt, jak dużo się jej pije (połowa produkcji nie opuszcza granic państwa – spożywa się ją na miejscu), uwagę zwracają również oryginalne dodatki, które wzbogacają napar. Osoba ciekawa lokalnych smaków otrzyma „prawdziwą” etiopską kawę, czyli napój z masłem i solą. Jeśli jednak ta mieszanka przerośnie oczekiwania jej kubków smakowych, wystarczy sięgnąć po bardziej znajomą wersję – z miodem oraz przyprawami korzennymi.

Jeśli pierwsze, o czym myślicie każdego ranka, to kawa Etiopia z pewnością spełni wasze oczekiwania.

Wyświetlanie jednego wyniku

preloader