Prawdziwy smakosz kawy wie, że nie ma nic lepszego niż napój przygotowany ze świeżo zmielonej kawy ziarnistej. A jeżeli jeszcze zaparzysz go w kawiarce, esencjonalny napój będzie prawdziwą symfonią smaków i aromatów, które rozpieszczą zmysły. Jeśli więc jesteś miłośnikiem kawy z kawiarki, koniecznie poznaj nasz ranking kaw ziarnistych idealnych do parzenia w tym urządzeniu.
Jaka kawa do kawiarki jest najlepsza? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo każdy lubi coś innego. Jedni preferują delikatność smaku i aksamitną konsystencję napoju, inni rozkoszują się gryczką, a jeszcze inni szukają w kawie akcentów słodkiego karmelu lub świeżych owoców. Dobrze o tym wiemy, dlatego przygotowaliśmy zestawienie 4 kaw o różnym stopniu wypalenia i walorach smakowych, które mogą wypróbować kawosze o różnych upodobaniach. Oto nasze propozycje!
1. Kawa Chocolate Pride Espresso
Zaczynamy od naszego blendu przygotowanego z ziaren pochodzących z Brazylii, Kolumbii oraz Kostaryki. To wyselekcjonowane ziarna Arabiki odmiany Burbon – są ręcznie zbierane na plantacjach i wyróżniają się niską kwasowością, która charakteryzuje najlepsze kawy ziarniste. Ciemno palone ziarna nadają napojowi wyrazisty, czekoladowo-karmelowy aromat uzupełniony nutą orzechów. Chocolate Pride Espresso przypadnie do gustu amatorom intensywnego smaku oraz kawowej goryczki połączonej ze słodyczą. Jest doskonała do przyrządzania espresso, a także kaw mlecznych. Świetnie smakuje w połączeniu z deserami na bazie czekolady, kakao lub bakalii, podkreślając ich smak.
2. Kawa Brazil Peaberries Mocca
Ziarna Peaberry stanowią około 5% zbiorów. Kawa o przyjemny aromacie karmelu i gorzkiej czekolady o zrównoważonej kwasowość jabłka, papai, brzoskwini i skórki pomarańczy z dotykiem miodu i nutą orzechów. Intensywny after taste, idealna do kawiarki.
Nasi Klienci zakochani są w tej kawie
3. Kawa Rwanda Kizi Rift
Z plantacji Kizi w Rwandzie pochodzi kolejna z naszych najszlachetniejszych, bo uprawianych wysoko nad poziomem morza, kaw – Rwanda Kizi Rift. Również tutaj proponujemy Arabikę w tej samej odmianie botanicznej, co w przypadku Chocolate Pride Espresso. Czym wyróżnia się ta kawa ziarnista? Przede wszystkim przyjemnym, łagodnym smakiem. Ziarna wypalane w stopniu medium w piecu bębnowym nadają napojowi świeży, cytrynowy aromat, połączony z nutą jaśminu i orzechów. Rwanda Kizi Rift o gładkiej kwasowości posmakuje zwolennikom cytrusowo-kwiatowych oraz korzennych smaków – wyczuwalna jest w niej także nuta gałki muszkatołowej, pieczonych kasztanów oraz słodkiego karmelu. Rwanda Kizi Rift polecana jest do kawiarki, jednak równie dobrze nadaje się do parzenia innymi metodami, więc tak naprawdę może wypróbować ją każdy, kto ceni kawy o delikatnym, bogatym smaku.
4. Kawa India Plantation AA Bababudang
Kawa o wyśmienitym pełnym body z intensywnym czekoladowo-karmelowym smakiem. Niska kwasowość. Indie to jedno z bardziej fascynujących miejsc gdzie rośnie kawa. Często otoczona innymi drzewami – dojrzewa w ich cieniu, naddając pikanego smaku indyjskim ziarnom.
5. Kawa Gold Jungle Blend
Gold to jeden z naszych autorskich blendów. Wyjątkowa kawa łącząca aromaty Ameryki Południowej i Azji. Zbalansowana o pełnym body, bardzo niska kwasowość. Gorzka czekolada, karmel.
6. Kawa Decaf Peru G1 – Swiss Water
Słodkie aromaty lukrowanej wiśni, z mocnym akcentem orzechów, czekolady i owoców z rodzynkami.
Swiss Water Procces jest procesem dekofeinizacji, który opiera się na wykorzystaniu wody oraz odpowiednich parametrów temperatury i czasu, bez użycia innych rozpuszczalników. Dzięki temu kawa nie posiada charakterystycznego dla kaw bezkofeinowych gorzkiego smaku, a jej naturalne walory smakowe pozostają nienaruszone.
Gorilla Coffee posiada certyfikat Swiss Water.