Search
Logowanie Rejestracja

Najlepsze kawy ziarniste do kawiarki – ranking Gorilla Coffee

Lista artykułów blogowych

kawiarka Gorilla Coffee

Prawdziwy smakosz kawy wie, że nie ma nic lepszego niż napój przygotowany ze świeżo zmielonej kawy ziarnistej. A jeżeli jeszcze zaparzysz go w kawiarce, esencjonalny napój będzie prawdziwą symfonią smaków i aromatów, które rozpieszczą zmysły. Jeśli więc jesteś miłośnikiem kawy z kawiarki, koniecznie poznaj nasz ranking kaw ziarnistych idealnych do parzenia w tym urządzeniu.

Jaka kawa do kawiarki jest najlepsza? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo każdy lubi coś innego. Jedni preferują delikatność smaku i aksamitną konsystencję napoju, inni rozkoszują się gryczką, a jeszcze inni szukają w kawie akcentów słodkiego karmelu lub świeżych owoców. Dobrze o tym wiemy, dlatego przygotowaliśmy zestawienie 4 kaw o różnym stopniu wypalenia i walorach smakowych, które mogą wypróbować kawosze o różnych upodobaniach. Oto nasze propozycje!

1. Kawa Chocolate Pride Espresso

Zaczynamy od naszego blendu przygotowanego z ziaren pochodzących z Brazylii, Kolumbii oraz Kostaryki. To wyselekcjonowane ziarna Arabiki odmiany Burbon – są ręcznie zbierane na plantacjach i wyróżniają się niską kwasowością, która charakteryzuje najlepsze kawy ziarniste. Ciemno palone ziarna nadają napojowi wyrazisty, czekoladowo-karmelowy aromat uzupełniony nutą orzechów. Chocolate Pride Espresso przypadnie do gustu amatorom intensywnego smaku oraz kawowej goryczki połączonej ze słodyczą. Jest doskonała do przyrządzania espresso, a także kaw mlecznych. Świetnie smakuje w połączeniu z deserami na bazie czekolady, kakao lub bakalii, podkreślając ich smak.

2.Kawa Ethiopia Mocca Harrar Longberry

Bardzo aromatyczna, bogata w nuty czekolady i jagód. Parzona w kawiarce olśniewa czarującym, intensywnym smakiem i aromatem.
Kawa Ethiopia Harrar to dzika i egzotyczna, obrabiana sposobem natural Arabica, która rośnie na małych farmach w regionie Oromia (wcześniej znanym jako Harrar) w południowej Etiopii.

Zielone ziarna po obróbce dry (natural), dobra kawa Harrar może smakować nieco dziko, nawet “lepko” w porównaniu do Etiopskich kaw z Yirgacheffes, które zazwyczaj są obrabiane sposobem washed i mają tendencje do wykazywania cytrusowych i kwiatowych nut smakowych.

3.Kawa Brazil Peaberries Mocca

Ziarna Peaberry stanowią około 5% zbiorów. Kawa o przyjemny aromacie karmelu i gorzkiej czekolady o zrównoważonej kwasowość jabłka, papai, brzoskwini i skórki pomarańczy z dotykiem miodu i nutą orzechów. Intensywny after taste, idealna do kawiarki.
Nasi Klienci zakochani są w tej kawie 🙂

4. Kawa Hawaii Kona

Ikona wśród kaw. Zbalansowana, czysty smak, subtelna owocowa kwasowść i wyczuwalna mleczna czekolada.
Hawaii Kona to jedna z najbardziej pożądanych kaw na świecie. Rośnie na stokach drzemiącego wulkanu Hualālai i aktywnego wulkanu Mauna Loa na północnym i południowym dystrykcie Kona na wielkich wyspach Hawajskich.

Lokalizacja idealnie nadaje się na uprawe najwyższej jakości kawy dzięki nieustannemu słońcu, bogatej w minerały gleby wulkanicznej i odpowiedniej wysokości.

Kawa pochodzi z farm Greenwell. Kawa rośnie tam na obszarze 100 hektarów w samym środku dystryktu Kona gdzie także owoce kawowca są ręcznie obrabiane by zapewnić najwyższe standardy kontroli jakości jak to możliwe przez cały proces pozyskiwania ziaren kawowca.

5.Kawa Rwanda Kizi Rift

Z plantacji Kizi w Rwandzie pochodzi kolejna z naszych najszlachetniejszych, bo uprawianych wysoko nad poziomem morza, kaw – Rwanda Kizi Rift. Również tutaj proponujemy Arabikę w tej samej odmianie botanicznej, co w przypadku Chocolate Pride Espresso. Czym wyróżnia się ta kawa ziarnista? Przede wszystkim przyjemnym, łagodnym smakiem. Ziarna wypalane w stopniu medium w piecu bębnowym nadają napojowi świeży, cytrynowy aromat, połączony z nutą jaśminu i orzechów. Rwanda Kizi Rift o gładkiej kwasowości posmakuje zwolennikom cytrusowo-kwiatowych oraz korzennych smaków – wyczuwalna jest w niej także nuta gałki muszkatołowej, pieczonych kasztanów oraz słodkiego karmelu. Rwanda Kizi Rift polecana jest do kawiarki, jednak równie dobrze nadaje się do parzenia innymi metodami, więc tak naprawdę może wypróbować ją każdy, kto ceni kawy o delikatnym, bogatym smaku.

6.Kawa India Plantation AA Bababudang

Kawa o wyśmienitym pełnym body z intensywnym czekoladowo-karmelowym smakiem. Niska kwasowość. Indie to jedno z bardziej fascynujących miejsc gdzie rośnie kawa. Często otoczona innymi drzewami – dojrzewa w ich cieniu, naddając pikanego smaku indyjskim ziarnom.

7. Kawa Gold Jungle Blend

Gold to jeden z naszych autorskich blendów. Wyjątkowa kawa łącząca aromaty Ameryki Południowej i Azji. Zbalansowana o pełnym body, bardzo niska kwasowość. Gorzka czekolada, karmel.

8. Kawa Decaf Peru G1 – Swiss Water

Słodkie aromaty lukrowanej wiśni, z mocnym akcentem orzechów, czekolady i owoców z rodzynkami.

Swiss Water Procces jest procesem dekofeinizacji, który opiera się na wykorzystaniu wody oraz odpowiednich parametrów temperatury i czasu, bez użycia innych rozpuszczalników. Dzięki temu kawa nie posiada charakterystycznego dla kaw bezkofeinowych gorzkiego smaku, a jej naturalne walory smakowe pozostają nienaruszone.

Gorilla Coffee posiada certyfikat Swiss Water.



Podoba Ci się artykuł? Podziel się 🙂

shares