Logowanie Rejestracja

Najlepsze kawy ziarniste do kawiarki – ranking Gorilla Coffee

kawiarka Gorilla Coffee

Prawdziwy smakosz kawy wie, że nie ma nic lepszego niż napój przygotowany ze świeżo zmielonej kawy ziarnistej. A jeżeli jeszcze zaparzysz go w kawiarce, esencjonalny napój będzie prawdziwą symfonią smaków i aromatów, które rozpieszczą zmysły. Jeśli więc jesteś miłośnikiem kawy z kawiarki, koniecznie poznaj nasz ranking kaw ziarnistych idealnych do parzenia w tym urządzeniu.

Jaka kawa do kawiarki jest najlepsza? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo każdy lubi coś innego. Jedni preferują delikatność smaku i aksamitną konsystencję napoju, inni rozkoszują się gryczką, a jeszcze inni szukają w kawie akcentów słodkiego karmelu lub świeżych owoców. Dobrze o tym wiemy, dlatego przygotowaliśmy zestawienie 4 kaw o różnym stopniu wypalenia i walorach smakowych, które mogą wypróbować kawosze o różnych upodobaniach. Oto nasze propozycje!

 

1. Chocolate Pride Espresso

Zaczynamy od naszego blendu przygotowanego z ziaren pochodzących z Brazylii, Kolumbii oraz Kostaryki. To wyselekcjonowane ziarna Arabiki odmiany Burbon – są ręcznie zbierane na plantacjach i wyróżniają się niską kwasowością, która charakteryzuje najlepsze kawy ziarniste. Ciemno palone ziarna nadają napojowi wyrazisty, czekoladowo-karmelowy aromat uzupełniony nutą orzechów. Chocolate Pride Espresso przypadnie do gustu amatorom intensywnego smaku oraz kawowej goryczki połączonej ze słodyczą. Jest doskonała do przyrządzania espresso, a także kaw mlecznych. Świetnie smakuje w połączeniu z deserami na bazie czekolady, kakao lub bakalii, podkreślając ich smak.

 

 

2. Rwanda Kizi Rift

Z plantacji Kizi w Rwandzie pochodzi kolejna z naszych najszlachetniejszych, bo uprawianych wysoko nad poziomem morza, kaw – Rwanda Kizi Rift. Również tutaj proponujemy Arabikę w tej samej odmianie botanicznej, co w przypadku Chocolate Pride Espresso. Czym wyróżnia się ta kawa ziarnista? Przede wszystkim przyjemnym, łagodnym smakiem. Ziarna wypalane w stopniu medium w piecu bębnowym nadają napojowi świeży, cytrynowy aromat, połączony z nutą jaśminu i orzechów. Rwanda Kizi Rift o gładkiej kwasowości posmakuje zwolennikom cytrusowo-kwiatowych oraz korzennych smaków – wyczuwalna jest w niej także nuta gałki muszkatołowej, pieczonych kasztanów oraz słodkiego karmelu. Rwanda Kizi Rift polecana jest do kawiarki, jednak równie dobrze nadaje się do parzenia innymi metodami, więc tak naprawdę może wypróbować ją każdy, kto ceni kawy o delikatnym, bogatym smaku.

najlepsza kawa ziarnista

 

3. Colombia Supremo

Colombia Supremo to kolejna dobra kawa ziarnista. Podobnie jak Chocolate Pride Espresso jest ciemno palona i ma niski stopień kwasowości – polecamy ją kawoszom preferującym pełny, cięższy smak. Trzy odmiany ziaren Arabiki, jakie wykorzystano w tym przypadku, pochodzą z kolumbijskich plantacji, gdzie ziemia bogata jest w doskonałą do uprawy kawowców, żyzną glebę wulkaniczną. Po ręcznym zbiorze owoce drzew poddaje się mokrej obróbce. To klasyczna, świetnie zbalansowana kawa, w której wyczuwalne są słodkie, czekoladowe i karmelowe akcenty, a gryczka, kwasowość oraz body zostały perfekcyjnie zrównoważone. „Supremo” określa kawy ziarniste najwyższej jakości, a zaparzony z ich ziaren napój pije się z przyjemnością o każdej porze dnia.

4. Costa Rica Tarrazu

Costa Rica Tarrazu to kawa ziarnista wprost z gorącej Kostaryki, która zadowoli kawoszy preferujących napój o wyraźnie wyczuwalnej kwasowości. Średnio palone ziarna odmian Caturra i Catuai zbierane są ręcznie, co sprzyja dokładnej segregacji oraz wyborowi tych najlepszych. Cechą szczególną tej Arabiki jest przyjemna, pełna konsystencja oraz nuty smakowe takie jak czekolada, orzech oraz wiśnia, które długo utrzymują się na podniebieniu. Costa Rica Tarrazu to kawa deserowa dla wszystkich amatorów smaku i zapachu czekolady, a także tych, którzy lubią wzbogacić kawę kapką likieru.

 

 

preloader