Search
Logowanie Rejestracja

Kawy o smaku i aromacie orzechów i przypraw

Od czego zależy smak kawy?


Zanim kawa o smaku i aromacie orzechów i przypraw trafi na nasz stół, dowiedzmy się, jak w naturalny sposób – bez żadnych sztucznych dodatków – uzyskuje swoją doskonałą nutę. Na smak tego brązowego napoju, którym delektujemy się w domu, kawiarni czy w biurze ma wpływ wiele czynników. Istotną kwestię stanowi region uprawy, a więc właściwości klimatu i skład gleby oraz wysokość, na jakiej znajduje się plantacja. Nie bez znaczenia dla ostatecznego efektu jest też sposób zbierania owoców, czy technologia wydobywania z nich ziaren. Przekształcanie zielonych nasion w brązowe ziarna to prawdziwa sztuka i nauka. Palacze kawy są rzemieślnikami, wykorzystującymi w pracy swoje zmysły i narzędzia pomiarowe. Efektem ich starań staje się między innymi kawa o smaku i aromacie orzechów i przypraw.

Palenie kawy może być loterią


Samo prażenie ziaren nie tworzy smaku, ale odblokowuje wszystko to, co jest w nich dostępne. Różnica zaledwie kilku stopni i kilku sekund może spowodować, że nie powstanie oczekiwana przez nas kawa orzechowa, a zupełnie inna, o całkiem odmiennej nucie. Przepływ powietrza, wilgotność, temperatura i jej wzrost, a także czas – wszystko to wpływa na smak, jaki w ostatecznym efekcie otrzymamy. Znalezienie idealnej równowagi zmiennych ma na celu uzyskanie kawy o pożądanych właściwościach. A ponieważ każdą kawę pali się inaczej, nigdy nie można być stuprocentowo pewnym, czy na pewno powstanie oczekiwana kawa o smaku i aromacie orzechów i przypraw.

Zapraszamy do spróbowania


Palenie średnie jest najczęściej wykorzystywanym sposobem prażenia, dzięki któremu powstaje kawa orzechowa. W temperaturze między 210°C a 220 °C następuje stopniowy rozkład kwasów organicznych i zaczynają być wyczuwalne nuty orzechowo-czekoladowe z domieszką goryczki. Najpopularniejszymi metodami średniego palenia są: American roast i City roast. Uzyskanie zadanej temperatury i zakończenie w odpowiednim momencie palenia decyduje o tym, czy powstanie wspaniała, naturalna kawa orzechowa. Zapraszamy do spróbowania efektu pracy i talentu naszych roasterów.