Od czego zależy smak kawy?


Zanim kawa o smaku i aromacie orzechów i przypraw trafi na nasz stół, dowiedzmy się, jak w naturalny sposób – bez żadnych sztucznych dodatków – uzyskuje swoją doskonałą nutę. Na smak tego brązowego napoju, którym delektujemy się w domu, kawiarni czy w biurze ma wpływ wiele czynników. Istotną kwestię stanowi region uprawy, a więc właściwości klimatu i skład gleby oraz wysokość, na jakiej znajduje się plantacja. Nie bez znaczenia dla ostatecznego efektu jest też sposób zbierania owoców, czy technologia wydobywania z nich ziaren. Przekształcanie zielonych nasion w brązowe ziarna to prawdziwa sztuka i nauka. Palacze kawy są rzemieślnikami, wykorzystującymi w pracy swoje zmysły i narzędzia pomiarowe. Efektem ich starań staje się między innymi kawa o smaku i aromacie orzechów i przypraw.

Palenie kawy może być loterią


Samo prażenie ziaren nie tworzy smaku, ale odblokowuje wszystko to, co jest w nich dostępne. Różnica zaledwie kilku stopni i kilku sekund może spowodować, że nie powstanie oczekiwana przez nas kawa orzechowa, a zupełnie inna, o całkiem odmiennej nucie. Przepływ powietrza, wilgotność, temperatura i jej wzrost, a także czas – wszystko to wpływa na smak, jaki w ostatecznym efekcie otrzymamy. Znalezienie idealnej równowagi zmiennych ma na celu uzyskanie kawy o pożądanych właściwościach. A ponieważ każdą kawę pali się inaczej, nigdy nie można być stuprocentowo pewnym, czy na pewno powstanie oczekiwana kawa o smaku i aromacie orzechów i przypraw.

Zapraszamy do spróbowania


Palenie średnie jest najczęściej wykorzystywanym sposobem prażenia, dzięki któremu powstaje kawa orzechowa. W temperaturze między 210°C a 220 °C następuje stopniowy rozkład kwasów organicznych i zaczynają być wyczuwalne nuty orzechowo-czekoladowe z domieszką goryczki. Najpopularniejszymi metodami średniego palenia są: American roast i City roast. Uzyskanie zadanej temperatury i zakończenie w odpowiednim momencie palenia decyduje o tym, czy powstanie wspaniała, naturalna kawa orzechowa. Zapraszamy do spróbowania efektu pracy i talentu naszych roasterów.


Wyświetlanie wszystkich wyników: 8

kawa organiczna arabica
YITH Badge
kawa Organic Peru Amazonas
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Organic Peru Amazonas

30,99 118,03 
Kawa Brazil Sitio Das Colinas
Kawa Brazil Sítio Das Colinas
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Sítio Das Colinas

36,67 139,69 
Kawa Organic Nepal Mount Everest Supreme
YITH Badge
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Organic Nepal Mount Everest Supreme

26,35 52,69 
Kawa Brazil Espresso Yellow
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Espresso Yellow

46,58 177,44 
Kawa Brazil Daterra Espresso Collection
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Daterra Espresso Collection

46,58 177,44 
Kawa Ethiopia Abyssinian Mocca G1
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Ethiopia Abyssinian Mocca G1

40,68 154,96 
Kawa Organic Indonesia Sumatra Mandheling G1 TP
YITH Badge
Brak produktu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Organic Indonesia Sumatra Mandheling G1 TP

36,32 138,35 
Kawa Jamaica Blue Mountain G1 St Clouds Estate
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Jamaica Blue Mountain G1 St Clouds Estate

97,99 195,99