Kawa o smaku i aromacie cytrusów i kwiatów powstaje jako efekt tzw. jasnego palenia zielonych ziaren kawowca. Przy pomocy odpowiednio dobranych parametrów wydobywa się z nich różne nuty smaków. Dlaczego czas palenia i temperatura są tak ważne? Oto kilka informacji na temat procesu przynoszącego nam radość z picia kaw o różnych naturalnych aromatach, wśród których znajduje się nasza kawa o smaku i aromacie cytrusów i kwiatów.
Kawa cytrusowo-kwiatowa powstaje na początku palenia
Zielone ziarna kawowca pachną jedynie ziemią i trawą. Dopiero pieczenie ich przez odpowiedni czas decyduje o cechach produktu końcowego. Na różnych etapach procesu efektem palenia jest kawa czekoladowo-karmelowa, kawa owocowa, orzechowa, czy kawa cytrusowo-kwiatowa. W przedziale temperatur 200–240 ° C palarnia kawy zmienia strukturę ziarna.
W pierwszej, endotermicznej (pochłaniającej energię) fazie, zwanej jasną, ziarna stają się żółte. Przerwanie w tym momencie procesu skutkuje zachowaniem wielu oryginalnych smaków i unikalnych elementów, odzwierciedlających naturalne walory kawy. Na tym etapie powstaje właśnie nasza kawa cytrusowo-kwiatowa. Swój smak zawdzięcza kwasom organicznym, które nie zdążyły jeszcze rozłożyć się i częściowo ulotnić.
Różne barwy ziarna
Następne etapy palenia to: średni- ziarna stają się jasnobrązowe, uwalniany jest aromat orzechów i przypraw ziołowych, średnio ciemny – ziarna są zdecydowanie brązowe, wskutek reakcji chemicznych pojawia się aromat czekolady i karmelu, ciemny – ziarna stają się jeszcze ciemniejsze – od ciemnobrązowego do czarnego. Oprócz czekolady czuć gorzką woń palonej kawy i jej gorycz.
Nie tylko palenie
Ważnymi czynnikami mającymi wpływ na walory kawy są warunki uprawy, a więc położenie geograficzne plantacji. Kawy pojawiające się w naszych kubkach i filiżankach pochodzić mogą z Azji, Afryki lub Ameryki Południowej i Środkowej. Najwyższą ocenę otrzymują ziarna z Brazylii, Kolumbii, Kostaryki, Kenii i Etiopii. Kawa o smaku i aromacie cytrusów i kwiatów pochodzi właśnie z tych regionów, dzięki czemu gwarantujemy Wam doskonałą jakość i niezapomniane doznania smakowe.
Wyświetlanie 1–12 z 33 wyników
-
Kawa Ethiopia Guji G1
Cena:
42,44 zł – 161,67 zł Wybierz Wybierz opcje -
Kawa Rwanda Kizi Rift
Cena:
39,24 zł – 149,52 zł Wybierz Wybierz opcje -
Kawa Ethiopia Honey Koke
Cena:
57,96 zł – 220,81 zł Wybierz Wybierz opcje -
Kawa Myanmar Blue Mountain Estate
Cena:
40,95 zł – 156,04 zł Wybierz Wybierz opcje -
Kawa Colombia Juanambu Aponte
Cena:
49,70 zł – 189,35 zł Wybierz Wybierz opcje -
Kawa Ethiopia Sidamo G1 Segara
Cena:
41,40 zł – 157,71 zł Wybierz Wybierz opcje -
Kawa Kenya AA Kibirigwi Mukangu
Cena:
57,33 zł – 218,42 zł Wybierz Wybierz opcje -
Kawa Burundi LMC Estate Gatukuza
Cena:
35,79 zł – 136,35 zł Wybierz Wybierz opcje -
Kawa Costa Rica Las Lajas Black Diamond
Cena:
54,37 zł – 271,89 zł Wybierz Wybierz opcje -
Kawa Organic Tanzania Machare Estate AB Plus
Cena:
37,36 zł – 141,95 zł Wybierz Wybierz opcje -
Kawa Ethiopia Derikocha G1
Cena:
56,41 zł – 214,91 zł Wybierz Wybierz opcje -
Cascara Rwanda Muhabura
Cena:
41,50 zł – 197,64 zł Wybierz Wybierz opcje