[lessMoreVisible]

Kawa Kuba – dwieście lat tradycji

Kuba uprawia i produkuje kawę od ponad dwóch stuleci. Dużą popularnością cieszy się zwłaszcza Arabica. Kubańska kawa cechuje się zazwyczaj intensywnym, głębokim smakiem oraz mocnym aromatem. Zazwyczaj jest drobno mielona i palona na ciemno, dlatego znakomicie sprawdza się jako espresso albo mokka.

[/lessMoreVisible]
[lessMoreHidden]

Uprawę kawy na Kubie zapoczątkowano już w połowie XVIII wieku. Do 1790 roku znaczne ilości kawy były eksportowane do Hiszpanii. Branża ta rozszerzyła się jeszcze bardziej, kiedy francuscy producenci, uciekając przed rewolucją na Haiti, rozpoczęli uprawę krzewów kawowych właśnie na Kubie.

Już na początku lat dwudziestych ubiegłego wieku sprzedaż kawy w tym kraju przekroczyła znacząco sprzedaż cukru, z kolei w latach pięćdziesiątych eksport tych cennych ziaren wyniósł 20000 ton rocznie. Rozwój tej branży przerwała rewolucja kubańska w 1956 roku. Wówczas znacjonalizowano prywatne plantacje kawy, co sprawiło, że przemysł zaczął podupadać. W latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych następowało regularne zmniejszanie produkcji, aby pod koniec lat siedemdziesiątych oraz w osiemdziesiątych znów gwałtownie wzrosnąć dzięki pomocy Związku Radzieckiego, jednak po jego upadku w 1990 roku, ponownie zanotowano osłabienie przemysłu kawowego na Kubie.

Kawa z Kuby – ręcznie zbierana na stromych zboczach gór

Ważnym regionem uprawy ziaren kawowca na Kubie są góry Sierra Maestra we wschodniej części kraju. Teren ten obfituje w czerwono-brązowe, żyzne gleby bogate w próchnicę, dzięki czemu nie ma konieczności nawożenia plantacji nawozami chemicznymi. Dlatego też Kuba cieszy się dobrą reputacją producenta znakomitej klasy kaw organicznych. Ponadto na rozwój upraw dobry wpływ ma sprzyjający, ciepły klimat. Wysokość, na jakiej położone są kubańskie plantacje kawy, wynosi od 1000 do 2000 m n.p.m.

Drugim ważnym regionem uprawy drzewek kawowych w tym kraju są góry Escambray zlokalizowane w centrum państwa. Na wschodzie znajdują się ponadto plantacje kawy w górach Nipe oraz Sagua-Baracoa, z kolei na zachodzie – w Guaniguanico.

Wiele roślin kawowych rośnie na stromych górskich zboczach, dlatego wszystkie zbiory odbywają się ręcznie, a ziarna są następnie znoszone w workach z gór na barkach rolników. Dopiero na nizinie ziarno jest transportowane przez muły do miejsc suszenia.

Tradycyjnym sposobem przygotowywania kawy wśród ludzi gór na Kubie jest prażenie ziaren, a potem rozdrabnianie ich na proszek w drewnianym naczyniu, tzw. pilone. Później kawa zanurzamy w gorącej wodzie, a jej fusy są odcedzane przy pomocy specjalnych materiałowych torebek.

Przemysł kawowy na Kubie

Produkcja i eksport kawy jest ważną gałęzią gospodarki kraju. Branża ta napotyka jednak często na trudności. Na wielkość zbiorów wpływ mają często nadmierne opady deszczu oraz intensywne susze. Nie bez znaczenia pozostaje również kiepski stan dróg, który spowalnia transport, co często utrudnia dostęp niezbędnej siły roboczej na plantacjach. Ponadto samo zastosowanie mułów do przewozu ładunków, jak również wykorzystywanie tradycyjnych metod przetwarzania powoduje, że branża ta nie rozwija się szybko i zgodnie ze swym potencjałem. Pomimo wielu problemów, rynek kawowy jest nadal źródłem dumy narodowej dla Kubańczyków.

Cafecito, czyli „Kubańska kawa”

Na Kubie, a także wśród kawoszy na całym świecie, szczególnym zainteresowaniem cieszy się napój o nazwie Cafecito, zwany również Cafe Cubano albo Kubańską kawą. To rodzaj espresso wynaleziony na Kubie po pojawieniu się w tym kraju włoskich ekspresów do kawy.

W jaki sposób przygotować Cafecito? Przepisów znajdziemy wiele, ale receptura opiera się na słodzeniu espresso cukrem demerara. Cukier dodajemy do naczynia, do którego przelewamy kawę, tak że miesza się on z espresso już na etapie parzenia, co zapewnia odpowiedni poziom słodkości oraz kremowość naparu. Dodanie cukru na etapie parzenia zapewnia wyjątkowy smak, zupełnie inny niż ten powstały poprzez dodanie cukru na końcu procesu przygotowywania napoju. Cafe Cubano można wykonać przy użyciu tradycyjnych ekspresów do kawy. Co ciekawe, konsumpcja Cafecito jest swego rodzaju rytuałem dla kubańskiej społeczności emigracyjnej w Stanach Zjednoczonych, warunkującym ich społecznie i kulturalnie.

[/lessMoreHidden]

Wyświetlanie jednego wyniku