kawa kostaryka gorilla coffee

Dlaczego warto spróbować kawy z Kostaryki?

Plantacje kawy na Kostaryce położone są na wulkanicznych zboczach – wysokie temperatury i niezanieczyszczone środowisko to idealne warunki dla drzew kawowych. Uprawy znajdują się nawet 2000 metrów n.p.m. i w większości są całkowicie ekologiczne, a ich właściciele stawiają przede wszystkim na bardzo dobrą jakość. Plantatorów dodatkowo wspierają władze, które również dbają o to, by na eksport trafiały wyłącznie najlepsze produkty. W naszym sklepie mogą Państwo zakupić ziarna 100% Arabica pochodzące od sprawdzonych plantatorów, dzięki czemu możemy zagwarantować pełnię smaku i zadowolenie z zakupów. Owoce zostały zebrane i poddane obróbce na plantacjach z takich regionów jak San Pablo Tarrazu czy San Marcos, będących jednymi z najsławniejszych upraw na Kostaryce.

Ingagi Coffee – marka gwarantująca najwyższą jakość

Jeśli interesuje Państwa kawa 100% Arabica, zakupy w sklepie gorillacoffee.pl z pewnością okażą się bardzo dobrą decyzją. Proponowane przez nas produkty są świeże i aromatyczne, a nasz asortyment jest na tyle zróżnicowany, by każdy mógł znaleźć w nim swój ulubiony aromat. W ziarnach Costa Rica Tarrazu dominuje silny smak czekolady i orzechów, charakterystyczny dla kaw z tego regionu globu, który jednak w tej konkretnej odmianie został wzbogacony jeszcze o dodatkową nutę wiśniową.

Kawy z Kostaryki

Posiadamy w ofercie także mieszanki ziaren z kilku państw, dzięki czemu uzyskaliśmy niepowtarzalne kompozycje smakowe. W Gorilla Power Bean prażony karmel doskonale współgra z cynamonem oraz porzeczkami, natomiast Chocolate Pride Espresso to trafiony wybór dla miłośników czekolady. W takiej kategorii produktów eksportowych jak kawa Kostaryka ma więc do zaproponowania jedne z najlepszych produktów na całym świecie, natomiast dzięki zakupom w naszym sklepie mogą cieszyć się Państwo tymi wyjątkowymi smakami na co dzień.

Dostosuj zamówienie do swoich oczekiwań

Klientom Ingagi Coffee oferujemy możliwość modyfikacji zamówienia w zależności od upodobań związanych z zaparzaniem naparu, wielkością preferowanego opakowania oraz najlepszego stopnia wypalenia. Szczególnie polecana kawa Costa Rica Tarrazu charakteryzuje się stopniem wypalenia medium. Można ją z powodzeniem przyrządzić w kawiarce lub z wykorzystaniem takich urządzeń jak french press czy drip. Dodatkowo Chocolate Pride Espresso świetnie będzie komponowała się z dodatkiem mleka. Wysokiej jakości kawa 100% Arabica to również bardzo dobry pomysł na niezobowiązujący prezent dla każdego kawosza.

Kawa z Kostaryki – najważniejsze gatunki

Klienci zainteresowani zakupem kawy z Kostaryki mają do wyboru kilka wysokiej jakości uprawianych w tym kraju odmian Arabici. Państwo to słynie m.in. z plantacji roślin Typica, stanowiących najstarszy gatunek Arabici. Napar przygotowany na bazie tego rodzaju ziaren posiada bogaty, złożony smak, wyróżniający się dobrze zbalansowaną słodyczą oraz kwasowością. Kolejnym gatunkiem występującym w Kostaryce jest Bourbon. Roślina ta pochodzi z Afryki, ale obecnie można ją spotkać w licznych państwach Ameryki Południowej i Środkowej. Bourbon to dość kłopotliwy typ kawy w uprawie, lecz wszelkie wysiłki wynagradza jego delikatny smak.

Dużą popularnością cieszą się również ziarna Geisha, przez wielu uważane za najbardziej wykwintny gatunek Arabici. Niepowtarzalny aromat, będący połączeniem nut owocowych, kwiatowych, a także czekoladowych to propozycja, którą doceni każdy kawosz. Najlepsze ziarna pochodzące z Kostaryki to także m.in. odmiany Catuai i Caturra. Gatunki te charakteryzują się wyraźną kwasowością oraz czekoladowymi, orzechowymi i owocowymi nutami, tworzącymi oryginalne kompozycje smakowe.

Kawa Kostaryka – zbiory oraz główne regiony uprawne

Na plantacjach w Kostaryce okres zbiorów rozpoczyna się w grudniu, a kończy w lutym. Pierwsze uprawy powstały w tym kraju w XVIII wieku, natomiast w wieku XX przemysł kawowy stał się niezwykle ważną gałęzią gospodarki. W ostatnich latach liczba plantacji zmniejszyła się, jednak wciąż na rynki światowe co roku trafia ok. 100 000 ton kawy z Kostaryki. Na większości upraw owoce zbierane są ręcznie, ziarna natomiast pozyskuje się metodą na mokro. Ekologiczne uprawy, zrywanie wyłącznie dojrzałych owoców i poddawanie ich starannej obróbce sprawia, że kawa z Kostaryki wyróżnia się doskonałą jakością.

Za najważniejszy region sprzyjający uprawie kawowców należy uznać Tarrazu – właśnie stąd podchodzą jedne z najlepszych na świecie ziarna kawy. Inne ważne obszary to m.in. Alajuela, Cartago czy Heredia. Wszystkie kawy z Kostaryki mają wyjątkowy charakter, a szeroka dostępność różnych gatunków Arabici sprawia, że każdy kawosz może znaleźć ziarna idealnie dopasowane do swoich upodobań.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 10

Kawa Gorilla Power Bean
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Gorilla Power Bean

31,40 119,67 
Do koszyka This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
cold brew kostaryka

Nowość

Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Cold Brew Kostaryka

13,00 74,00 
Do koszyka This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page