kawa kostaryka gorilla coffee

Dlaczego warto spróbować kawy z Kostaryki?

Plantacje kawy na Kostaryce położone są na wulkanicznych zboczach – wysokie temperatury i niezanieczyszczone środowisko to idealne warunki dla drzew kawowych. Uprawy znajdują się nawet 2000 metrów n.p.m. i w większości są całkowicie ekologiczne, a ich właściciele stawiają przede wszystkim na bardzo dobrą jakość. Plantatorów dodatkowo wspierają władze, które również dbają o to, by na eksport trafiały wyłącznie najlepsze produkty. W naszym sklepie mogą Państwo zakupić ziarna 100% Arabica pochodzące od sprawdzonych plantatorów, dzięki czemu możemy zagwarantować pełnię smaku i zadowolenie z zakupów. Owoce zostały zebrane i poddane obróbce na plantacjach z takich regionów jak San Pablo Tarrazu czy San Marcos, będących jednymi z najsławniejszych upraw na Kostaryce.

 

Ingagi Coffee – marka gwarantująca najwyższą jakość

Jeśli interesuje Państwa kawa 100% Arabica, zakupy w sklepie gorillacoffee.pl z pewnością okażą się bardzo dobrą decyzją. Proponowane przez nas produkty są świeże i aromatyczne, a nasz asortyment jest na tyle zróżnicowany, by każdy mógł znaleźć w nim swój ulubiony aromat. W ziarnach Costa Rica Tarrazu dominuje silny smak czekolady i orzechów, charakterystyczny dla kaw z tego regionu globu, który jednak w tej konkretnej odmianie został wzbogacony jeszcze o dodatkową nutę wiśniową.

Kawy z Kostaryki

Posiadamy w ofercie także mieszanki ziaren z kilku państw, dzięki czemu uzyskaliśmy niepowtarzalne kompozycje smakowe. W Gorilla Power Bean prażony karmel doskonale współgra z cynamonem oraz porzeczkami, natomiast Chocolate Pride Espresso to trafiony wybór dla miłośników czekolady. W takiej kategorii produktów eksportowych jak kawa Kostaryka ma więc do zaproponowania jedne z najlepszych produktów na całym świecie, natomiast dzięki zakupom w naszym sklepie mogą cieszyć się Państwo tymi wyjątkowymi smakami na co dzień.

Dostosuj zamówienie do swoich oczekiwań

Klientom Ingagi Coffee oferujemy możliwość modyfikacji zamówienia w zależności od upodobań związanych z zaparzaniem naparu, wielkością preferowanego opakowania oraz najlepszego stopnia wypalenia. Szczególnie polecana kawa Costa Rica Tarrazu charakteryzuje się stopniem wypalenia medium. Można ją z powodzeniem przyrządzić w kawiarce lub z wykorzystaniem takich urządzeń jak french press czy drip. Dodatkowo Chocolate Pride Espresso świetnie będzie komponowała się z dodatkiem mleka. Wysokiej jakości kawa 100% Arabica to również bardzo dobry pomysł na niezobowiązujący prezent dla każdego kawosza.

Kawa z Kostaryki – najważniejsze gatunki

Klienci zainteresowani zakupem kawy z Kostaryki mają do wyboru kilka wysokiej jakości uprawianych w tym kraju odmian Arabici. Państwo to słynie m.in. z plantacji roślin Typica, stanowiących najstarszy gatunek Arabici. Napar przygotowany na bazie tego rodzaju ziaren posiada bogaty, złożony smak, wyróżniający się dobrze zbalansowaną słodyczą oraz kwasowością. Kolejnym gatunkiem występującym w Kostaryce jest Bourbon. Roślina ta pochodzi z Afryki, ale obecnie można ją spotkać w licznych państwach Ameryki Południowej i Środkowej. Bourbon to dość kłopotliwy typ kawy w uprawie, lecz wszelkie wysiłki wynagradza jego delikatny smak.

Dużą popularnością cieszą się również ziarna Geisha, przez wielu uważane za najbardziej wykwintny gatunek Arabici. Niepowtarzalny aromat, będący połączeniem nut owocowych, kwiatowych, a także czekoladowych to propozycja, którą doceni każdy kawosz. Najlepsze ziarna pochodzące z Kostaryki to także m.in. odmiany Catuai i Caturra. Gatunki te charakteryzują się wyraźną kwasowością oraz czekoladowymi, orzechowymi i owocowymi nutami, tworzącymi oryginalne kompozycje smakowe.

Kawa Kostaryka – zbiory oraz główne regiony uprawne

Na plantacjach w Kostaryce okres zbiorów rozpoczyna się w grudniu, a kończy w lutym. Pierwsze uprawy powstały w tym kraju w XVIII wieku, natomiast w wieku XX przemysł kawowy stał się niezwykle ważną gałęzią gospodarki. W ostatnich latach liczba plantacji zmniejszyła się, jednak wciąż na rynki światowe co roku trafia ok. 100 000 ton kawy z Kostaryki. Na większości upraw owoce zbierane są ręcznie, ziarna natomiast pozyskuje się metodą na mokro. Ekologiczne uprawy, zrywanie wyłącznie dojrzałych owoców i poddawanie ich starannej obróbce sprawia, że kawa z Kostaryki wyróżnia się doskonałą jakością.

Za najważniejszy region sprzyjający uprawie kawowców należy uznać Tarrazu – właśnie stąd podchodzą jedne z najlepszych na świecie ziarna kawy. Inne ważne obszary to m.in. Alajuela, Cartago czy Heredia. Wszystkie kawy z Kostaryki mają wyjątkowy charakter, a szeroka dostępność różnych gatunków Arabici sprawia, że każdy kawosz może znaleźć ziarna idealnie dopasowane do swoich upodobań.

 

Wyświetlanie wszystkich wyników: 6