Search
Logowanie Rejestracja

Kawa z aeropresu

Aeropress – genialny wynalazek XXI wieku


Aeropress to proste w budowie i obsłudze urządzenie do parzenia kawy, które powstało w 2005 r. Jedną z jego zalet jest solidna budowa i niewielkie rozmiary, umożliwiające delektowanie się napojem np. w czasie podróży. Aeropress budową przypomina dużą strzykawkę. Zmieloną kawę zalewa się wodą, a następnie pod ciśnieniem przeciska napar przy pomocy tłoka przez papierowy lub metalowy filtr.

Metoda klasyczna i invert


Stosowane są dwie metody parzenia kawy: tradycyjna oraz odwrócona, czyli invert.

Metoda tradycyjna odbywa się następująco:

– na cylindrze zakręcamy sitko z papierowym filtrem, przelewamy go wodą i ustawia na naczyniu, do którego będzie przeciskany napar,

– po wykonaniu powyższej czynności należy wsypać 16-22 g (na 250 ml wody) zmielonej kawy i rozpocząć parzenie przez zalanie jej około 50 ml wody,

– po 30 sekundach dolewamy pozostałą część wody i czekamy 1-2 minuty. W tym czasie można przemieszać kawę, dzięki czemu jej smak stanie się bardziej wyrazisty a także zyska na mocy,

– na cylinder zakładamy tłok, przy jego pomocy kawa powoli przeciskana jest do filiżanek,

– czynność tę kończymy po usłyszeniu charakterystycznego syku.

Metoda odwrócona pozwala uzyskać nieco inne cechy tej samej kawy:

– tłoczek wkłada się do cylindra, wsypuje kawę, zalewa się ją niewielką ilością wody, a po krótkiej przerwie dolewa resztę,

– po 1-2 minutach należy założyć sitko z przelanym wodą filtrem papierowym i przełożyć aeropress do naczynia, do którego będzie wyciskany napar,

– powoli przetłacza się kawę do chwili usłyszenia syku powietrza.

Aeropress – kawa na każdy gust


Aeropress umożliwia szybkie zaparzenie dobrej kawy, jest łatwy w obsłudze i utrzymaniu w czystości oraz niedrogi. Przy jego pomocy uzyskać można kawę wyśmienitą, intensywną, o pełnym body, czystą, zbalansowaną a także soczystą. W zależności od stopnia zmielenia, ilości surogatu i jego właściwości, aeropress jest w stanie zaspokoić gusta amatorów espresso, kawy po amerykańsku lub wielbicieli jasno palonych eksperymentów.