Search
Logowanie Rejestracja

Kawa z aeropressu

Aeropress – genialny wynalazek XXI wieku


Aeropress to proste w budowie i obsłudze urządzenie do parzenia kawy, które powstało w 2005 r. Jedną z jego zalet jest solidna budowa i niewielkie rozmiary, umożliwiające delektowanie się napojem np. w czasie podróży. Aeropress budową przypomina dużą strzykawkę. Zmieloną kawę zalewa się wodą, a następnie pod ciśnieniem przeciska napar przy pomocy tłoka przez papierowy lub metalowy filtr.

Metoda klasyczna i invert


Stosowane są dwie metody parzenia kawy: tradycyjna oraz odwrócona, czyli invert.

Metoda tradycyjna odbywa się następująco:

– na cylindrze zakręcamy sitko z papierowym filtrem, przelewamy go wodą i ustawia na naczyniu, do którego będzie przeciskany napar,

– po wykonaniu powyższej czynności należy wsypać 16-22 g (na 250 ml wody) zmielonej kawy i rozpocząć parzenie przez zalanie jej około 50 ml wody,

– po 30 sekundach dolewamy pozostałą część wody i czekamy 1-2 minuty. W tym czasie można przemieszać kawę, dzięki czemu jej smak stanie się bardziej wyrazisty a także zyska na mocy,

– na cylinder zakładamy tłok, przy jego pomocy kawa powoli przeciskana jest do filiżanek,

– czynność tę kończymy po usłyszeniu charakterystycznego syku.

Metoda odwrócona pozwala uzyskać nieco inne cechy tej samej kawy:

– tłoczek wkłada się do cylindra, wsypuje kawę, zalewa się ją niewielką ilością wody, a po krótkiej przerwie dolewa resztę,

– po 1-2 minutach należy założyć sitko z przelanym wodą filtrem papierowym i przełożyć aeropress do naczynia, do którego będzie wyciskany napar,

– powoli przetłacza się kawę do chwili usłyszenia syku powietrza.

Aeropress – kawa na każdy gust


Aeropress umożliwia szybkie zaparzenie dobrej kawy, jest łatwy w obsłudze i utrzymaniu w czystości oraz niedrogi. Przy jego pomocy uzyskać można kawę wyśmienitą, intensywną, o pełnym body, czystą, zbalansowaną a także soczystą. W zależności od stopnia zmielenia, ilości surogatu i jego właściwości, aeropress jest w stanie zaspokoić gusta amatorów espresso, kawy po amerykańsku lub wielbicieli jasno palonych eksperymentów.


Wyświetlanie 1–12 z 72 wyników

  • kawa ziarnista do ekspresu ranking

    Kawa Colombia Supremo

    Cena:
    31,32 119,31 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa Brazil Peaberries Mocca
    BEST

    Kawa Brazil Peaberries Mocca

    Cena:
    27,58 105,08 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa ziarnista

    Kawa Latte Master Blend

    Cena:
    31,77 121,06 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa do ekspresu kolbowego

    Kawa Gold Jungle Blend

    Cena:
    31,65 120,56 
    Wybierz Wybierz opcje
  • kawa ziarnista do kawiarki

    Kawa Cuba Serrano Lavado

    Cena:
    29,48 112,34 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa bezkofeinowa

    Kawa Decaf Peru G1 – Swiss Water

    Cena:
    34,83 132,72 
    Wybierz Wybierz opcje
  • kawa organiczna do ekspresu

    Kawa Organic Monkey Espresso Blend

    Cena:
    29,14 111,13 
    Wybierz Wybierz opcje
  • kawa ziarnista którą wybrać

    Kawa Rwanda Kivu Lake

    Cena:
    27,64 105,30 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa bez kofeiny

    Kawa Decaf Colombia Excelso Swiss Water

    Cena:
    31,80 121,14 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa Indonezja Flores Beiposo

    Kawa Indonesia Flores Beiposo

    Cena:
    38,18 145,46 
    Wybierz Wybierz opcje
  • kawa organiczna arabica

    Kawa Organic Peru Amazonas

    Cena:
    30,99 118,03 
    Wybierz Wybierz opcje
  • kawa ziarnista jak wybrać

    Kawa Nicaragua Olomega

    Cena:
    28,88 110,04 
    Wybierz Wybierz opcje