Aeropress – genialny wynalazek XXI wieku


Aeropress to proste w budowie i obsłudze urządzenie do parzenia kawy, które powstało w 2005 r. Jedną z jego zalet jest solidna budowa i niewielkie rozmiary, umożliwiające delektowanie się napojem np. w czasie podróży. Aeropress budową przypomina dużą strzykawkę. Zmieloną kawę zalewa się wodą, a następnie pod ciśnieniem przeciska napar przy pomocy tłoka przez papierowy lub metalowy filtr.

Metoda klasyczna i invert


Stosowane są dwie metody parzenia kawy: tradycyjna oraz odwrócona, czyli invert.

Metoda tradycyjna odbywa się następująco:

– na cylindrze zakręcamy sitko z papierowym filtrem, przelewamy go wodą i ustawia na naczyniu, do którego będzie przeciskany napar,

– po wykonaniu powyższej czynności należy wsypać 16-22 g (na 250 ml wody) zmielonej kawy i rozpocząć parzenie przez zalanie jej około 50 ml wody,

– po 30 sekundach dolewamy pozostałą część wody i czekamy 1-2 minuty. W tym czasie można przemieszać kawę, dzięki czemu jej smak stanie się bardziej wyrazisty a także zyska na mocy,

– na cylinder zakładamy tłok, przy jego pomocy kawa powoli przeciskana jest do filiżanek,

– czynność tę kończymy po usłyszeniu charakterystycznego syku.

Metoda odwrócona pozwala uzyskać nieco inne cechy tej samej kawy:

– tłoczek wkłada się do cylindra, wsypuje kawę, zalewa się ją niewielką ilością wody, a po krótkiej przerwie dolewa resztę,

– po 1-2 minutach należy założyć sitko z przelanym wodą filtrem papierowym i przełożyć aeropress do naczynia, do którego będzie wyciskany napar,

– powoli przetłacza się kawę do chwili usłyszenia syku powietrza.

Aeropress – kawa na każdy gust


Aeropress umożliwia szybkie zaparzenie dobrej kawy, jest łatwy w obsłudze i utrzymaniu w czystości oraz niedrogi. Przy jego pomocy uzyskać można kawę wyśmienitą, intensywną, o pełnym body, czystą, zbalansowaną a także soczystą. W zależności od stopnia zmielenia, ilości surogatu i jego właściwości, aeropress jest w stanie zaspokoić gusta amatorów espresso, kawy po amerykańsku lub wielbicieli jasno palonych eksperymentów.


Wyświetlanie 1–12 z 74 wyników

kawa ziarnista do ekspresu ranking
YITH Badge
Kawa Colombia Supremo
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Colombia Supremo

31,32 119,31 
Kawa Brazil Peaberries Mocca
YITH Badge
Brak produktu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Peaberries Mocca

27,58 105,08 
Kawa do ekspresu kolbowego
YITH Badge
Kawa Gold Jungle Blend
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Gold Jungle Blend

31,65 120,56 
Kawa Latte Master Blend
YITH Badge
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Latte Master Blend

31,77 121,06 
Kawa ziarnista Cuba Serrano Lavado
YITH Badge
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa ziarnista Cuba Serrano Lavado

30,65 116,80 
Kawa Organic Monkey Espresso Blend
YITH Badge
YITH Badge
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Organic Monkey Espresso Blend

32,09 122,24 
Kawa bezkofeinowa Decaf Peru G1 Swiss Water
YITH Badge
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa bezkofeinowa Decaf Peru G1 Swiss Water

39,75 151,44 
Kawa Rwanda Kivu Lake
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Rwanda Kivu Lake

27,64 105,30 
Kawa Decaf Colombia Excelso Swiss Water
YITH Badge
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Decaf Colombia Excelso Swiss Water

39,89 151,95 
kawa organiczna arabica
YITH Badge
kawa Organic Peru Amazonas
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Organic Peru Amazonas

30,99 118,03 
Kawa Indonesia Flores Beiposo
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Indonesia Flores Beiposo

38,18 145,46 
Kawa Nicaragua Olomega
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Nicaragua Olomega

28,88 110,04