Kawa kakaowa powstaje w jasnym paleniu


Najważniejszym procesem decydującym o ostatecznych walorach kawy jest jej wypalanie. Kawa z nutą kakao powstaje dzięki obróbce termicznej na etapie zwanym jasnym paleniem. W takich jasnych kawach dominuje wysoka kwaskowość oraz niska gorycz. Zachowują one jak najwięcej ze swojego oryginalnego, cytrusowego, owocowego smaku. W związku z tym, że wypalane są krótko w dość niskiej temperaturze, pozostaje też w nich najwięcej kofeiny. Wyczujemy również zapachy kwiatowe, słodkie i ziołowe. Jasne palenie daje świetne efekty przy kawach afrykańskich, ponieważ pozwala nam cieszyć się ich lekkim, orzeźwiającym aromatem.

A gdzie tu kawa z nutą kakao?


Jasne palenie to etap, w którym kwasy owocowe nie są jeszcze rozłożone (stąd intensywny smak owoców) i nie rozpoczął się proces karmelizacji. Tak to wygląda na samym początku etapu jasnego, w chwili wyparowania z ziarna wody. Lecz gdy roaster poczeka kilka, a może kilkanaście sekund na rozpoczęcie przemiany cukrów, do dominującego smaku owoców będzie mógł dodać tworzącą się właśnie nutę kakao. W ten sposób, po schłodzeniu ziaren, powstanie kawa kakaowa.

Kawa z Afryki i nie tylko


Proces palenia kawy pozwala wyeksponować jej zalety i wydobyć na światło dzienne smaki zaklęte przez naturę w skromnym, zielonym ziarnku. Oferowana w naszym sklepie kawa z nutą kakao – Rwanda Gashonga  posiada posmak ciemnego kakao, słodko kwaskowatej morwy, śliwkowej konfitury, dzikiej róży i skórki cytrynowej. To typowe cechy afrykańskiej kawy – złożony smak, dominacja soczystych nutek cytrusów i owoców leśnych a także subtelne kwiatowe odcienie. Napary przygotowane z ziaren z Czarnego Lądu są zwykle intensywne i orzeźwiające, a delikatny smak kakao nadaje im oryginalnego charakteru.

Ale nie tylko Afryka posiada ziarna zawierające nutę kakao. Kawa Panama Pacamara Finca Hartman pochodzi z plantacji położonej w Ameryce Środkowej.  Cechuje ją bogaty aromat owoców papai połączony z kakaowym finiszem.

Zapraszamy do spróbowania kaw, w których aromatyczny smak egzotycznych owoców miesza się z nutą kakao.


 

Wyświetlanie wszystkich wyników: 4