Logowanie Rejestracja

Kawa - Indonezja

Zakochaj się w kawie z Indonezji!

Mocna i intensywna kawa? Z pewnością ziarna pochodzące z Indonezji nie zawiodą kawoszy, którzy uwielbiają ciężkie i dominujące smaki. Najczęściej kawa Arabika pochodząca z tamtych rejonów jest pozbawiona kwasowości, a nutami dominującymi są aromaty leśne, drzewne oraz czekoladowe. Sprowadzamy czarne złoto od doświadczonych plantatorów, którzy dbają o to, by filiżanka gorącego płynu zachwycała za każdym razem. Kawa z Indonezji dostępna w Gorilla Coffee to gwarancja najlepszej jakości – wyselekcjonowane ziarna pozwalają zaparzyć kubek świeżego, aromatycznego napoju. Każda torebka kawy zostaje wypalona ręcznie, dzięki czemu kawa Arabika uzyskuje niepowtarzalny charakter. Buddyjski spokój i wewnętrzna harmonia wprost z Indonezji zagości w Twoim domu! W naszej kawie odnajdziesz to, co najcenniejsze – bogaty smak, różnorodne nuty i wyśmienitą esencję.

Aromat 100% kawy Arabiki

Kawa z Indonezji to niezwykłe bogactwo aromatów oraz intensywnych smaków. Łatwo można zapomnieć o otaczającym świecie i przenieść się w podróż do azjatyckich wybrzeży, gdzie ziarna kawowca rosną m.in. na słonecznej Bali. W naszym sklepie znajdziesz wyjątkowe produkty, które pozwolą zrelaksować się po ciężkim dniu czy dodać energii z samego ranka. Aromat czekolady i słodkiego karmelu przełamany nutą wiśni stanie się z pewnością jednym z ulubionych, a cynamon oraz porzeczka w naszej blendowej propozycji będą unikalnym pomysłem na spotkanie w gronie najbliższych. Kawę Arabikę można parzyć na wiele sposobów – świetnie sprawdzi się przy tradycyjnym espresso, ale także metodzie french press czy drip. Jeśli chodzi o czarne złoto, jakim jest kawa Indonezja może pochwalić się świetnymi warunkami uprawnymi, dzięki czemu finalny smak napoju jest jeszcze lepszy.

Kawy z Indonezji

Ziarna kawowca Arabiki pochodzącej z Indonezji dopiero od niedawno zyskały na popularności – coraz więcej osób doceniło unikalne właściwości czarnego złota z wybrzeży południowej Azji. Region może pochwalić się również ciekawymi metodami obróbki ziaren, które zapewniają czystość smaku i charakterystyczny ziemisty aromat.

Poznaj nowe smaki

W Gorilla Coffee możesz zakupić ulubioną kawę w wygodnej torebce – do dyspozycji pozostaje 100, 250 lub 1000 gram produktu. Dzięki bezpiecznemu i naturalnemu opakowaniu właściwości ziaren pozostają niezmienione, a Ty możesz cieszyć się świeżo zaparzoną kawą. Przekonaj się, że Indonezja ma w sobie wiele do odkrycia i skuś się na którąś z aromatycznych propozycji w naszym sklepie.

Kawa z Indonezji stanowi doskonałą propozycję dla osób szukających wyjątkowych aromatów. Kraj o powierzchni 1,9 mln km2, cechuje się różnorodnością pod względem uprawy kawy. Na większości plantacji (przeszło 80%) znajduje się Robusta, jednak obszar znany jest również z produkcji wysokogatunkowych produktów typu speciality. Wytwarza się je m.in. w regionach Toraja, Aceh. Ziarna kawowca występują też na innych wyspach, m.in. Jawie, Sulawesi. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się wyroby z Sumatry, gdzie stosuje się unikalne metody obróbki – surowiec łuska się na mokro, a następnie zakopuje pod ziemią. Warto podkreślić, że pod względem produkcji Indonezja to czwarty importer kawy na świecie – rocznie produkuje się tam ok. 9 mln worków.

Czym wyróżniają się kawy z Indonezji?

Jeżeli interesuje Cię kawa Indonezja ma sporo do zaoferowania. To teren o długiej tradycji – pierwsze wzmianki na temat upraw pochodzą z przełomu XVI i XVII w. kiedy państwo wyspiarskie należało do kolonii holenderskiej. Obecnie plantacje zajmują przestrzeń liczącą ponad 1 mln hektarów. Ziarna wytwarzane są głównie przez niewielkie, rodzinne gospodarstwa. Indonezyjskie kawy charakteryzują się umiarkowaną kwasowością oraz wytrawnym, często ziemistym, posmakiem. Czasem można w nich wyczuć nuty ziołowe lub cytrusowe. Wynika to z faktu, że znaczna część upraw mieści się w przedziale od 1000 do 1800 m n.p.m. Do najbardziej znanych indonezyjskich gatunków należą kawy, takie jak: Lintong, Gayo Mountain, Kopi Luwak, Java, Toraja, Ankola.

Na uwagę zasługuje sposób obróbki – głównie na mokro lub sucho. Warto jednak wiedzieć, że pod koniec XX w. wypracowano specjalną technikę o nazwie „giling basah”, z której aktualnie korzysta wielu plantatorów. Polega ona na lekkim podsuszeniu ziaren – powinny one zachować około 30 proc. wilgotności. Następnie jagody kawowca łuska się i ponownie poddaje suszeniu. Tak przygotowane ziarna zaskakują ciężkim body oraz niską kwasowością.

Zachęcamy do zapoznania się z asortymentem kaw z Indonezji. W razie pytań można się z nami skontaktować telefonicznie lub mailowo.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

preloader