Kawa o smaku i aromacie cytrusów i kwiatów powstaje jako efekt tzw. jasnego palenia zielonych ziaren kawowca. Przy pomocy odpowiednio dobranych parametrów wydobywa się z nich różne nuty smaków. Dlaczego czas palenia i temperatura są tak ważne? Oto kilka informacji na temat procesu przynoszącego nam radość z picia kaw o różnych naturalnych aromatach, wśród których znajduje się nasza kawa o smaku i aromacie cytrusów i kwiatów.

Kawa cytrusowo-kwiatowa powstaje na początku palenia


Zielone ziarna kawowca pachną jedynie ziemią i trawą. Dopiero pieczenie ich przez odpowiedni czas decyduje o cechach produktu końcowego. Na różnych etapach procesu efektem palenia jest kawa czekoladowo-karmelowa, kawa owocowa, orzechowa, czy kawa cytrusowo-kwiatowa. W przedziale temperatur 200–240 ° C palarnia kawy zmienia strukturę ziarna.

W pierwszej, endotermicznej (pochłaniającej energię) fazie, zwanej jasną, ziarna stają się żółte. Przerwanie w tym momencie procesu skutkuje zachowaniem wielu oryginalnych smaków i unikalnych elementów, odzwierciedlających naturalne walory kawy. Na tym etapie powstaje właśnie nasza kawa cytrusowo-kwiatowa. Swój smak zawdzięcza kwasom organicznym, które nie zdążyły jeszcze rozłożyć się i częściowo ulotnić.

Różne barwy ziarna


Następne etapy palenia to: średni- ziarna stają się jasnobrązowe, uwalniany jest aromat orzechów i przypraw ziołowych, średnio ciemny – ziarna są zdecydowanie brązowe, wskutek reakcji chemicznych pojawia się aromat czekolady i karmelu, ciemny – ziarna stają się jeszcze ciemniejsze – od ciemnobrązowego do czarnego. Oprócz czekolady czuć gorzką woń palonej kawy i jej gorycz.

Nie tylko palenie


Ważnymi czynnikami mającymi wpływ na walory kawy są warunki uprawy, a więc położenie geograficzne plantacji. Kawy pojawiające się w naszych kubkach i filiżankach pochodzić mogą z Azji, Afryki lub Ameryki Południowej i Środkowej. Najwyższą ocenę otrzymują ziarna z Brazylii, Kolumbii, Kostaryki, Kenii i Etiopii. Kawa o smaku i aromacie cytrusów i kwiatów pochodzi właśnie z tych regionów, dzięki czemu gwarantujemy Wam doskonałą jakość i niezapomniane doznania smakowe.


Wyświetlanie 1–12 z 38 wyników

Kawa Ethiopia Guji G1H
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Ethiopia Guji G1

50,02 190,66 

Kawa Ethiopia Guji G1

Kompleksowa kawa z nutami skórki cytrynowej, malin, jaśminu i wiciokrzewu. Słodka kwasowość i średnie body.

Kraj – Etiopia
Region – Oromia
Wysokość – 1900 – 2200 m n.p.m
100% Arabica
Odmiana botaniczna – Heirloom
Obróbka ziarna – Natural
Stopień palenia – Jasno
Zalecane Przygotowanie – aeropress, frenchpress, drip/przelew ręczny.

Kawa Organic Peru Finca Santa Sofia
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Organic Peru Finca Santa Sofia

51,44 195,99 

Kawa Organic Peru Finca Santa Sofia

Organiczna kawa z aromatami orzecha laskowego podkreślona słodyczą brązowego cukru. Bogactwo czerwonych owoców wypełnione nutami słodkich aromatów tamaryndowca. Zbalansowana kwasowość. Kremowo – miodowe body, słodki owocowy finisz.

Kraj pochodzenia – Peru
Region – Oxapampa – Asháninka – Yánesha
100% Arabica
Obróbka ziarna – Natural
Stopień palenia – Jasno
Wysokość uprawy – 1750 m n.p.m.
Odmiana Arabica – Caturra, Typica, Bournbon, Catimor
Punktacja SCA – 86 pkt.
Rekomendacja parzenia – areopres, french press, drip/przelew ręczny

Kawa Guatemala Finca Medina
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Guatemala Finca Medina

49,10 187,06 

Kawa Guatemala Finca Medina

Intensywnie owocowa kwasowość. Słodka i winna. Nuty owoców papai, winogron, czarnej porzeczki. Super aksamitne body.

Kraj pochodzenia
– Guatemala
Region – San Lorenzo El Cubo, Antigua
Wysokość upraw – 1200-1800 m n.p.m
100% Arabica
Odmiana botaniczna – Bourbon, Caturra
Stopień Palenia – Jasno
Obróbka ziarna – Yellow Honey
Zbiory – Grudzień-Kwiecień
Punktacja SCA – 87 pkt.
Zalecane przygotowanie – aeropress, french press, drip/przelew ręczny

Kawa Kenya AA Plus Kijani Kiboko
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Kenya AA Plus Kijani Kiboko

22,74 208,07 

Kawa Kenya AA Plus Kijani Kiboko

Zrównoważona, słodka i złożona. Delikatna kwasowość jabłkowa – czerwony cydr jabłkowy z czarną porzeczką.

Kraj pochodzenia – Kenia
Region – Nyeri
100% Arabica
Odmiana Arabica – SL 28, SL 34, Ruiru 11
Obróbka ziarna – Washed
Stopień palenia – Jasno
Wysokość uprawy – 1600-2000 m n.p.m.
Punktacja SCA – 86 pkt.

Rekomendacja parzenia: areopres, french press, drip-przelew ręczny

 

Cascara Costa Rica Hacienda Sonora
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Cascara Costa Rica Hacienda Sonora

43,57 207,51 

Cascara Costa Rica Hacienda Sonora

Intensywne orzeźwiające nuty owocowe wzbogacone słodyczą miodu i melona. Słodka i deserowa.
Wysoka koncentracja witamin i przeciwutleniaczy.

Kraj pochodzenia – Kostaryka
Region – Alajuela
Wysokość upraw – 1300 m n.p.m
Kategoria smaku – cytrusy – kwiaty
Uwaga – napar zawiera kofeinę (ok. 45 mg / 250 ml)
Zalecane przygotowanie – frenchpress, aeropress, drip z immersion (przelew ręczny)

Kawa Costa Rica Las Palomas
Brak produktu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Costa Rica Las Palomas

51,22 196,37 

Kawa Costa Rica Las Palomas

Costa Rica Las Palomas to głębokie nuty owoców wiśni i śliwki, podkreślone aromatem migdałów z delikatnym finiszem leśnych jagód.

Kraj pochodzenia – Kostaryka
Region – San José
Plantacja – Las Palomas
100% Arabika
Wysokość upraw – 1400-1700 m n.p.m
Odmiana botaniczna – Bourbon, Caturra, Catuai, San Ramon, Typica
Metoda obróbki ziaren – Natural
Stopień palenia – Jasno
Punktacja SCA – 87,5 pkt.
Rekomendacja zaparzania – french press, drip, aeropress

Kawa Sítio Terra Branca Papaya 90
YITH Badge
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Sítio Terra Branca Papaya 90

35,67 72,57 

Kawa Sítio Terra Branca Papaya 90

Wyjątkowo zrównoważona kawa. Aksamitnie karmelowe i kasztanowe nuty, podkreślone kremowością żółtych owoców i brzoskwini. Słodycz trzciny cukrowej.

Kraj pochodzenia – Brazylia
RegionCaparaó
FarmerViviane i Geovane dos Santos Matos
100% Arabika
Wysokość upraw1000 m n.p.m.
Odmiana botanicznaRed Catuaí
Metoda obróbki ziarenNatural
Stopień palenia – jasno
Rekomendacja zaparzania – areopres, french press, drip/przelew ręczny

kawa honduras

Nowość

10% OFF
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Honduras Finca Ana Don Joaquin

22,18 165,31 

Kawa Honduras Finca Ana Don Joaquin

Awangardowe nuty smakowe czerwonego jabłka i moreli z subtelnym kremowo-czekoladowym aftertaste. Maślane body, zbalansowana owocowa kwasowość.

Kraj pochodzenia – Honduras
Region –  Corquín, Copán

Farma – Don Joaquín 3

Farmer – Wilmer René Estevez
100% Arabika
Metoda obróbki ziaren – Carbonic Maceration 72 hrs
Odmiana botaniczna
Stopień palenia – jasno
Rekomendacja zaparzania – areopres, french press, drip/przelew ręczny

kawa przelewam owoce
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Przelewam Owoce

47,79 191,14 

Lekki, owocowy smak z przewagą nut czerwonej porzeczki. Miodowa słodycz.

Kraj pochodzenia – Kenia, Etiopia, Brazylia
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Jasno
Rekomendacja zaparzania – aereopres, french press, drip/przelew ręczny

 

Kawa Colombia Finca El Rubio Papayo
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Colombia Finca El Rubio Papayo

30,91 61,83 

Kawa Colombia Finca El Rubio Papayo

Kwiatowa z nutami czarnej porzeczki, zielonej herbaty i kwiatu pomarańczy. Bogata i intensywna w smaku.

Kraj pochodzenia – Kolumbia
Region – Huila
FarmerHeiner Lazo
100% Arabika
Wysokość upraw1700 – 2050 m n.p.m.
Odmiana botanicznaPapaya
Metoda obróbki ziarenNatural
Stopień palenia – jasno
Rekomendacja zaparzania – areopres, french press, drip/przelew ręczny

Kawa Kenya Chort
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Kenya Chort

32,29 64,58 

Kawa Kenya Chort

Doskonała kawa o owocowym profilu. Kwasowość kiwi i pomarańczy,nuty nektarynki. Delikatna słodycz i wytrawność orzechów i kakao. Średnia kwasowość, średnie i kremowe body

Kraj pochodzenia – Kenia
Region – Nyeri
100% Arabica
Obróbka ziarna – Natural
Stopień palenia – Jasno
Wysokość uprawy – 1100-1800 m n.p.m.
Odmiana BotanicznaSL-34, Ruiru 11, SL-28
Punktacja SCA – 87 pkt.
Rekomendacja parzenia – aereopres, french press, drip/przelew ręczny

Kawa Ethiopia Honey Koke
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Ethiopia Honey Koke

56,57 226,27 

Kawa Ethiopia Honey Koke

Fantastyczna kawa z nutami truskawki, brzoskwini, czarnej herbaty z grejpfrutowym finiszem oraz niskiej kwasowości.

Kraj pochodzenia – Etiopia
Region – Yirgacheffe
100% Arabica
Obróbka ziarna – Natural
Stopień palenia – Jasno
Wysokość uprawy – 1870 – 1900 m n.p.m.
Odmiana Arabic – Wolisho, Dega i Kudhume
Rekomendacja parzenia – areopres, french press, drip/przelew ręczny
Punktacja SCA – 88 pkt.