Piec roastera jak tygiel alchemika


Procesem, który ma największy wpływ na jakość i walory smakowe kawy jest palenie jej zielonych ziaren. Poddawane są one wpływowi stopniowo rosnącej temperatury inicjującej setki reakcji chemicznych. W zależności od tego, w jakim momencie przerwiemy wypalanie i ochłodzimy ziarno, taki uzyskamy jego skład i – co za tym idzie – smak oraz aromat. Setki reakcji, stopniowe tracenie wody, proces karmelizacji cukru, a także redukcja kwasów organicznych – wszystko to odbywa się niezwykle szybko. Czasem sekundy decydują o pomyślnym uzyskaniu konkretnych efektów smakowych. Wypalanie kawy podzielone jest na trzy główne etapy: jasny, średni i ciemny. Każdy z nich posiada swój przedział temperatur decydujący o smaku kawy. Omówimy cechy kawy, która powstała w etapie średnim.

Średnie palenie kawy


Średnie palenie, dzięki któremu powstaje kawa medium, przebiega w temperaturze 210-220 stopni Celsjusza. Jest to zdecydowanie najpopularniejszy sposób palenia. Kończy się przed drugim pęknięciem ziaren, dlatego mają one barwę jasno lub średnio brązową, są nieco oleiste i błyszczące. Zawdzięczają to pojawieniu się na ich powierzchni olejków eterycznych.

Mniej kofeiny, więcej smaków


Kawa medium przeważnie nie ma już, w odróżnieniu od kawy light, lekkiego posmaku zboża. Nuty są bardziej zrównoważone, ale średnie palenie pozbawia ją unikatowości smaku swojego miejsca pochodzenia oraz powoduje zmniejszenie poziomu kwaskowatości, co jest cechą kaw jasnych. Kawa średnio palona posiada mimo to bogatszy aromat i niższą zawartość kofeiny. Jest też nieco słodsza niż kawa palona na jasno, chociaż wyższa faza procesu karmelizacji cukru zaczyna mieć wpływ na ogólny jej smak w postaci pojawiającej się lekkiej goryczki. Jakie nuty i aromaty powinna posiadać kawa średnio palona? W mniejszym stopniu, w porównaniu z kawą light, będą to cytrusy, owoce pestkowe lub kwiaty. Średnie palenie dodaje za to kawie medium smak karmelu, orzechów jak też słodkiej czekolady.

Kawa średnio palona najlepiej zaprezentuje swoje walory dzięki kawiarce. Ekstrakcja pod wpływem wysokiego ciśnienia z powodzeniem wydobędzie jej bogaty smak ze wszystkimi nutami i aromatami.


Wyświetlanie 1–12 z 23 wyników

Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Peaberries Mocca

31,25 125,02 

Kawa Brazil Peaberries Mocca

Ziarna Peaberry stanowią około 5% zbiorów. Kawa o przyjemny aromacie karmelu i gorzkiej czekolady o zrównoważonej kwasowość jabłka, papai, brzoskwini i skórki pomarańczy z dotykiem miodu i nutą orzechów. Intensywny after taste, idealna do kawiarki.

Kraj pochodzenia – Brazylia
Region – Minas Gerais
100% Arabica
Stopień palenia – Średnio
Odmiana botaniczna – Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Pulped Natural
Rekomendacja zaparzania – kawiarka, aeropress

Dodaj do listy zakupów

Kawa Costa Rica Tarrazu

35,87 142,84 

Kawa Costa Rica Tarrazu

Single origin o pełnym body i wyraźnej kwasowości, wyczuwalne nuty wiśni, czekolady i orzechów.

Kraj pochodzenia – Kostaryka
Region – San Marcos/ San Pablo Tarrazu
Plantacja – San Rafael
100% Arabika
Wysokość upraw – 1200-2000 m n.p.m
Odmiana botaniczna – Caturra i Catuai
Metoda obróbki ziaren – Fully Washed
Stopień palenia – Średnie
Rekomendacja zaparzania – kawiarka, french press, drip/przelew

kawa organiczna arabica
kawa Organic Peru Amazonas
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Organic Peru Amazonas

32,52 123,92 

Kawa Organic Peru Amazonas

Organiczna kawa o średniej kwasowości i subtelnym body. Doskonale zbalansowana z aromatami orzechów i słodkich owoców egotycznych.

Kraj pochodzenia –  Peru-Mendoza, Amazonas
100% Arabica
Obróbka ziarna – Washed
Stopień palenia –  Średnio
Rekomendacja parzenia – ekspres, kawiarka, areopres, french press, drip-przelew ręczny

Kawa Brazil Sitio Das Colinas
Kawa Brazil Sítio Das Colinas
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Sítio Das Colinas

38,50 146,67 

Kawa Brazil Sítio Das Colinas

Doskonałe połączenie przypraw, słodyczy czerwonego jabłka oraz trzciny cukrowej podkreślone aromatem skórki pomarańczy i karmelizowanych migdałów.

Kraj pochodzenia – Brazylia
Region – Caparaó Mountains
Plantacja – Sítio Das Colinas
Farmer – Nilim Assumpção Santos
100% Arabika
Wysokość upraw – 1130-1270 m n.p.m
Odmiana botanicznaRed Catuaí, Red Bourbon and Yellow Caturra Yellow Catuai,
Metoda obróbki ziaren – Honey Anaerobic
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, drip, french press, aeropress
Punktacja – SCA 85 pkt.

Kawa Indonesia Flores Beiposo
Brak produktu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Indonesia Flores Beiposo

40,09 152,73 

Kawa Indonesia Flores Beiposo

Słodka orzechowa ze szczyptą ostrości. Nuty czekoladowe przeplatają się z delikatnymi cytrusami.

Kraj pochodzenia – Indonezja wyspa Flores
Region – Beiposo – Ngada Regency- East Nusa Tenggara
Plantacja – Flores Beiposo
100% Arabika
Wysokość upraw – 1300-1600 m n.p.m
Odmiana botanicznaS-795
Metoda obróbki ziaren – Washed
Rekomendacja zaparzania – kawiarka, areopres, prench press, drip

Kawa Brazil Daterra Sunrise
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Daterra Sunrise

40,84 155,72 

Kawa Brazil Daterra Sunrise

Głęboki orzechowy smak, czysty i rześki. Kwasowość cytrynowa i łagodne body. Nuty orzechów, czekolady, owoców, słodki posmak wanilii i marcepanu.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Minas Gerais
100% Arabica
Stopień palenia – Średnio
Odmiana botaniczna – Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Natural
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, aeropress, frenchpress, przelew/drip ręczny

Dodaj do listy zakupów

Kawa Decaf Organic Mexico Swiss Water

41,77 167,16 

Kawa Decaf Organic Mexico Swiss Water

Kawa organiczna, bezkofeinowa. Nuty czekolady, orzecha i kakao, delikatnie cytrusowa. Pozbawiona kofeiny przy użyciu wody i węgla aktywnego.

Kraj – Meksyk
100% Arabica
Stopień palenia – Średnio
Metoda obróbki ziaren – Swiss Water
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, aeropress, drip/przelew, frenchpress
Certyfikaty – Swiss Water, BIO

Kawa Ethiopia Abyssinian Mocca G1
Brak produktu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Ethiopia Abyssinian Mocca G1

40,68 154,96 

Kawa Ethiopia Abyssinian Mocca G1

Słodko-owocowe nuty rumu i rodzynek. Doskonale zbalansowane body. Idealna do kawiarki.

Kraj pochodzenia – Etiopia
100% Arabica
Obróbka ziarna – Natural
Stopień palenia – Średnio
Wysokość uprawy – 1500-2200 m n.p.m.
Odmiana Arabica – Heirloom Ethiopia Cultivar
Punktacja SCA – 86 pkt.
Rekomendacja parzenia – kawiarka, aereopres, french press, drip/przelew ręczny

kawa bezkofeinowa

Nowość

Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa bezkofeinowa Brasil Swiss Water

40,42 154,00 

Decaf Brasil Swiss Water

Delikatna kawa o słodkich nutach czekolady i orzechów. Pełne body. Doskonała do espresso i przelewu.

Kraj pochodzenia – Brazylia
Region – Cerrado
100% Arabica
Wysokość uprawy –  1000-1300  m n.p.m.
Odmiana botaniczna – Bourbon, Catuai y Mundo Novo
Stopień palenia – Średnio
Metoda obróbki ziaren – Swiss Water
Zalecane przygotowanie –  ekspres, kawiarka, aeropress, frech press, drip / przelew ręczny

Kawa Brazil Daterra Espresso Collection
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Daterra Espresso Collection

48,89 186,31 

Kawa Brazil Daterra Espresso Collection

Espresso Collection to wyjątkowa kawa bogata w aromaty suszonych winogron, ciemniej czekolady i orzechów pekan.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Minas Gerais
100% Arabica
Stopień palenia – Średnio
Odmiana botaniczna – Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Pulped Natural
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, aeropress, french press

Kawa Jamaica Blue Mountain G1 St Clouds Estate
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Jamaica Blue Mountain G1 St Clouds Estate

102,89 205,78 

Kawa Jamaica Blue Mountain G1 St Clouds Estate

Ciesząca się sławą, jedna z najdroższych kaw na świecie. Kremowe nuty orzechów laskowych połączone z orzeźwiającymi cytrusami i świeżymi ziołami. Musująca słodycz, zrównoważona kwasowość, rześkie i pełne body.

Kraj pochodzenia – Jamajka
Region – Blue Mountain
100% Arabica
Obróbka ziarna
Washed
Stopień palenia
Średnio
Wysokość uprawy
1100 m n.p.m.
Odmiana Arabica
Typica, Geisha
Punktacja SCA
86 pkt.
Rekomendacja parzenia
ekspres, aeropress, french press, przelew/drip

Kawa Brazil Daterra Yellow Bourbon
Brak produktu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Daterra Yellow Bourbon

50,20 202,08 

Kawa Brazil Daterra Yellow Bourbon

Doskonała kawa z plantacji Daterra o czekoladowym profilu. Subtelny smak mandarynki i żółtych owoców. Nuty maślane i mlecznej czekolady wzbogacone delikatnym cynamonem.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Minas Gerais
100% Arabica
Stopień palenia – Średnio
Odmiana botaniczna – Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Pulped Natural
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, aeropress, french press