Logowanie Rejestracja

Jak dbać o czystość domowego sprzętu do parzenia kawy?

brudne białe filiżanki po kawie

Czysty ekspres do kawy, drip czy kawiarka umożliwiają przygotowanie aromatycznego naparu o nieskażonym smaku, a dzięki właściwej pielęgnacji będą nam służyły przez dłuższy czas. Sprawdzamy, jak prawidłowo czyścić domowe sprzęty do parzenia kawy.

 

Dbanie o czystość kawowych sprzętów nie jest takie trudne!

 

Czyszczenie kawiarki i innych zaparzaczy – dlaczego to ważne?

 

Jeśli codziennie parzysz kawę, równie często powinieneś czyścić służące do tego urządzenie. Jednak poza usuwaniem resztek wody, naparu czy fusów, których należy się pozbyć po każdym przygotowaniu napoju, sprzęt do parzenia kawy warto poddawać także dokładniejszej konserwacji. Pozwoli to usunąć wszelkie pozostałości po zmielonych ziarnach, a także pozbyć się gromadzącego się kamienia – wszystko to mogłoby negatywnie wpływać na smak przyrządzanego naparu oraz przyczyniać się do skrócenia żywotności poszczególnych elementów sprzętu. Dokładne czyszczenie aeropressa, chemexa czy dripa nie jest trudne – w niektórych przypadkach nie musisz nawet używać detergentu, bo z powodzeniem można użyć zwykłego octu.

 

 

 

Jak konserwować sprzęty do parzenia kawy?

 

Poza octem i delikatnym detergentem przeznaczonym do czyszczenia ekspresów przed przystąpieniem do pracy przygotuj również miękką gąbkę, szmatkę oraz szczotkę do mycia butelek. Oto jak postępować w przypadku poszczególnych urządzeń!

Kawiarka i french press – w obu przypadkach rozłóż sprzęt na części, po czym pozostaw w misce z ciepłą wodą do namoczenia. Po ok. 20 minutach wyszoruj dzbanek lub kawiarkę szczotką do butelek, dokładnie wypłucz, a później wytrzyj do sucha. W kawiarce warto również przy okazji sprawdzić stan uszczelki.

Drip i aeropress – kielich drippera oraz poszczególne elementy aeropressa również należy w pierwszej kolejności namoczyć w ciepłej wodzie – tutaj przydatny będzie dodatek detergentu albo octu. Do mycia sprzętu najlepiej wykorzystać miękką gąbkę. Oczyszczone elementy wypłucz, a potem osusz.

Chemex – do dzbanka chemexa wlej wodę z detergentem albo octem, następnie zostaw na kilkanaście minut. Po tym czasie wyczyść go szczotką do butelek, wypłucz i osusz.

Jak widać, pielęgnacja domowych zaparzaczy do kawy jest prosta i nie zajmuje wiele czasu – warto o niej pamiętać, aby zakupiony sprzęt działał bez zarzutu.

 

 

 

części ekspresu do kawy rozłożone na szmatce


Podziel się 🙂

shares
preloader