Jaką kawę pić ?

Odpowiedz jest prosta. Taką, jaka smakuje najlepiej 🙂 Jaka smakuje najlepiej? Tego trzeba się dowiedzieć. Co jest nam potrzebne do uzyskania idealnego smaku kawy? Po pierwsze, dobrej jakości ziarna. Po drugie, odpowiedni do danej kawy oraz własnych preferencji smakowych sposób parzenia. Poniżej kilka sposobów na doskonałą kawę.

Do parzenia kawy we frenchpressie niezbędne będą: świeża woda, najlepiej filtrowana, dobrej jakości grubo mielona kawa. Doskonale sprawdzi się kawa wypalana do espresso oraz metod przelewowych.

Przy parzeniu kawy we frenchpressie, tak jak w przypadku innych metod parzenia, istotne są proporcje. Na około 100 ml wody powinno przypadać około 6 gramów kawy.

Zmielone grubo ziarno kawy wsypujemy do naczynia i zalewamy gorącą wodą (około 90° C), tak, aby dokładnie przykryć ziarno. Mieszamy i pozostawiamy na około 1 minutę.

Po tym czasie zalewamy napar pozostałą ilością wody, ponownie mieszamy. Następnie nakładamy przykrywkę nie dociskając tłoka i pozostawiamy na około 3 minuty.

Po tym czasie dociskamy tłok pokrywki do dnia naczynia, następnie przelewamy kawę do filiżanek.