Logowanie Rejestracja

Jaką kawiarkę wybrać do parzenia pysznej kawy?

kawiarka

Kawiarka jest popularnym urządzeniem do parzenia kawy – dzięki niej można w kilka minut przygotować aromatyczne espresso. Jak jednak spośród propozycji producentów wybrać odpowiednią kawiarkę do przyrządzenia pysznego napoju?

Dobrej jakości kawiarka to niezbędne narzędzie w domu każdego kawosza

 

Kawiarka elektryczna, gazowa czy do indukcji

Wybór pomiędzy urządzeniem gazowym oraz indukcyjnym zależy ściśle od rodzaju sprzętu AGD znajdującego się w kuchni. Kawiarka włoska musi być do niego dopasowana, ponieważ inaczej nie będzie można z niej korzystać. Większość zaparzaczy tego typu można stosować na palnikach gazowych, jednak coraz łatwiej dostępne są również modele przeznaczone do użytku na płycie indukcyjnej. Jeśli chodzi o urządzenie takie jak kawiarka indukcja wymaga, by jego dno w całości przylegało do pola grzewczego, a średnica przekraczała 9 cm, dzięki czemu płyta „wyczuje” ciężar naczynia. Osobną kategorię stanowią kawiarki elektryczne wyposażone w przewód zasilający – nie wymagają stawiania na kuchence, a aby je uruchomić, wystarczy podłączyć je do prądu.

 

 

Inne ważne cechy dobrej kawiarki

Producenci oferują kawiarki wykonane z różnych materiałów – najczęściej należą do nich stal nierdzewna oraz aluminium. Przed zakupem trzeba się upewnić, że do produkcji zastosowano wyłącznie najlepszej jakości stopy, które nie zmienią smaku i aromatu zaparzanego napoju. Kawiarka do kawy musi mieć również zawór bezpieczeństwa – jeśli ciśnienie w urządzeniu gwałtownie wzrośnie, pozwoli on na odprowadzenie pary wodnej, co zapobiegnie zniszczeniu sprzętu oraz poparzeniu wrzątkiem. Zaparzacz trzeba też dobrać do swoich potrzeb pod względem pojemności. Na sklepowych półkach można znaleźć modele do jednorazowego przygotowywania 2, 4, ale też 6 czy 10 filiżanek espresso. Warto przy tym pamiętać, że w kawiarce należy za każdym razem parzyć tyle kawy, na ile pozwala urządzenie, ponieważ przyrządzanie mniejszej ilości napoju powoduje zmianę jego właściwości.

Dopasowanie do rodzaju kuchenki, najwyższej jakości materiały użyte do produkcji, a także wielkość dobrana do indywidualnych potrzeb to najważniejsze czynniki, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze kawiarki. Po zakupie do uzyskania pysznej kawy wystarczy już tylko właściwie zmielić ziarna i do perfekcji opanować proces parzenia.

 

 

 

 

kawa w pracy


Podziel się 🙂

shares
preloader