[lessMoreVisible]

kawa kolumbijska gorilla cofee

Wśród krajów, które mogą pochwalić się ogromnymi plantacjami kawowca, znajduje się także Kolumbia. Wielu ludzi nie zdaje sobie z tego sprawy, ale właśnie to państwo jest trzecim producentem kawy na świecie! Wszystko to dzieje się za sprawą bardzo korzystnych warunków klimatyczno-glebowych, jakimi może poszczycić się ten południowoamerykański kraj. Klimat panujący w Kolumbii pozwala na uzyskanie ziaren, które w wyniku ekstrakcji dają napar o bogatym smaku i niepowtarzalnym aromacie. A rocznie produkuje się ich tutaj bardzo dużo, bo ponad 700 milionów kilogramów.

Historia kawy kolumbijskiej

Nie jest pewne, kiedy tak naprawdę kawa przekroczyła granicę Kolumbii i zadomowiła się w tym kraju na dobre. Prawdopodobnie miało to miejsce w XVIII wieku, kiedy zakon ojców jezuitów przywiózł ją ze sobą z podróży z obszarów środkowej Ameryki. Uprawy miały jednak wówczas charakter lokalny – eksport surowca rozwinął się dopiero wiek później. W wyniku różnych zaszłości ekonomicznych stało się tak, że stosunkowo niedawno, bo dopiero w XX wieku, produkcja kawy kolumbijskiej nabrała rozpędu po paśmie niepowodzeń. Dobra passa Kolumbijczyków w produkcji czarnego złota z powodzeniem trwa do dziś – kraj pod względem rocznej produkcji ziaren kawy wyprzedza jedynie Brazylia oraz Wietnam. To drugie państwo słynie jednak z produkcji robusty, podczas gdy Brazylia i Kolumbia mogą poszczycić się doskonałej jakości arabicą.

Kawy z Kolumbii

Obecnie wielkoobszarowe pola upraw kawy są tutaj w większości zautomatyzowane – tradycyjne rodzinne plantacje o stosunkowo niewielkich powierzchniach stanowią zaledwie niespełna jedną trzecią całkowitego udziału. Kawa kolumbijska uprawiana jest zwłaszcza na zboczach Andów, ponieważ region, w którym są położone plantacje, ma najlepsze warunki pogodowe i glebowe w całym kraju. Poszczególne pasma górskie odróżnia rodzaj panującego na ich terenie swoistego mikroklimatu. To właśnie dzięki tym różnicom kawa dojrzewa w różnych okresach i dlatego jej zbiory mogą trwać nieprzerwanie miesiąc po miesiącu.

Bogactwo smaku w małych ziarenkach

Kawa kolumbijska dostępna w Ingagi Coffee zachwyca już od pierwszego łyku. Niezależnie od tego, jaki rodzaj napoju wolisz – gęste espresso o doskonale zbalansowanym smaku łączącym czekoladę i orzechy, z delikatną cremą na wierzchu, czy też niemal herbaciany napar z aeropressu, każdy z oferowanych wariantów dostarczy Ci niezapomniane wrażenia smakowe i zapachowe. Ziarna są palone na ręcznie, dzięki czemu masz pewność, że zawsze otrzymasz świeżą i pyszną kawę kolumbijską.

Kolumbia to kraj w Ameryce Południowej, jego powierzchnia liczy ponad 1 mln km2. Obszar cechuje się różnorodnym ukształtowaniem terenu, co wpływa na bogactwo gatunków kaw. Do najpopularniejszych zaliczają się:

Columbia Extra – to jedna z chętniej wybieranych kaw kolumbijskich. Pochodzi z upraw rosnących na wysokości 1200 m n.p.m.

Columbia Excelso – stanowi doskonałą propozycję dla amatorów „małej czarnej”. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza trzykrotnemu paleniu.

Columbia Supremo – sięgają po nią osoby, którym zależy na wyrazistym aromacie z wyczuwalną orzechową nutą. Pochodzi z obszarów wyżynnych.

Na terenie kraju rośnie około 2,5 mln kawowców, z których rocznie uzyskuje się około 700 tysięcy ton kawy. Ze względu na klimat ich ziarna można zbierać o każdej porze roku. Do atutów kawy kolumbijskiej zalicza się niezwykle delikatny oraz zrównoważony smak. Napój z „czarnego złota” nadaje się do spożycia zarówno rano, po południu, jak i wieczorem. W rejonie panują warunki sprzyjające utrzymaniu owoców kawowca – słońce świeci intensywnie przez cały rok, gleba cechuje się bogactwem mikroelementów. Większość pól mieści się na wysokości powyżej 1500 m n.p.m. Koneserzy szczególnie cenią sobie kawę z regionu Zona Cafetera. Teren ten trafił na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO w 2011 r. – pagórkowaty obszar zachwyca nie tylko przepięknymi widokami, ale również wolno dojrzewającymi owocami kawowca.

Wysokogatunkowa kawa z Kolumbii

Produkty pochodzące z Ameryki Południowej cieszą się ogromnym zainteresowaniem smakoszy. Urzekają subtelnym aromatem oraz lekką kwasowością. Plantatorzy starają się zapewnić wysokie standardy, dokładnie selekcjonując surowiec. Nad jakością wyrobów czuwa Narodowa Federacja Producentów Kawy. Stowarzyszenie powstało w latach 50. XX w. Obecnie zrzesza przeszło 500 tys. rolników. Zajmuje się m.in. monitorowaniem lokalnych rynków, ustalaniem norm związanych z uprawą roślin, a także organizowaniem szkoleń dla farmerów.

Kawa kolumbijska uchodzi za jedną z popularniejszych na świecie. Choć nadaje się do przygotowywania espresso, cappuccino, latte macchiato, miejscowa ludność preferuje najczęściej stosunkowo słaby oraz słodki napar – sięgają po niego dorośli i dzieci.

Wyświetlanie 1–12 z 15 wyników

Dodaj do listy zakupów

Kawa Chocolate Pride Espresso

31,24 124,94 

Kawa Chocolate Pride Espresso

Zbalansowana o niskiej kwasowości i wyraźnym aromacie czekolady i orzechów. Doskonała jako espresso oraz jako podstawa do kaw mlecznych.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Kolumbia, Kostaryka
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka

Dodaj do listy zakupów

Kawa Espresso No 1

29,79 119,17 

Kawa Espresso No 1

Łagodna kawa, delikatnie owocowa. Zrównoważona, gęsta cukrowa słodycz. Nuta czekolady.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Kolumbia
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka

Dodaj do listy zakupów

Kawa Colombia Supremo

32,88 125,28 

Kawa Colombia Supremo

. Zbalansowana kawa o smaku czekolady i karmelu oraz niskiej kwasowości. Idealna do espresso.

Kraj pochodzenia – Kolumbia
Region – Cauca
Plantacja – Popayan
100% Arabika
Wysokość upraw – 1200-2000 m n.p.m
Odmiana botaniczna – Caturra, Typica, Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Washed
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, aeropress

Dodaj do listy zakupów

Kawa Decaf Colombia Excelso Swiss Water

41,88 159,54 

Kawa Decaf Colombia Excelso Swiss Water

Słodkawy posmak karmelu z nutami limonki. Kawa pozbawiona kofeiny w 99%, tylko przy użyciu wody. Idealna dla kochających smak kawy, którzy nie potrzebują kofeiny.

Kraj – Kolumbia
100% Arabica
Odmiana botaniczna – Caturra, Typica
Stopień palenia – Ciemno
Metoda obróbki ziaren – Swiss Water
Rekomendacja zaparzania – Ekspres, Kawiarka, Aeropress

 

Kawa Decaf Colombia Medellin
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Decaf Colombia Medellin

33,89 129,09 

Kawa Decaf Colombia Medellin

Kawa bezkofeinowa o zrównoważonym smaku z akcentem czekoladowo-orzechowym, średniej kwasowości.

Kraj – Kolumbia
Region – Medellin
100% Arabica
Stopień palenia – Ciemno
Metoda obróbki ziaren – Decaf MC
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, aeropress

 

Kawa Colombia Finca El Rubio Papayo
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Colombia Finca El Rubio Papayo

30,91 61,83 

Kawa Colombia Finca El Rubio Papayo

Kwiatowa z nutami czarnej porzeczki, zielonej herbaty i kwiatu pomarańczy. Bogata i intensywna w smaku.

Kraj pochodzenia – Kolumbia
Region – Huila
FarmerHeiner Lazo
100% Arabika
Wysokość upraw1700 – 2050 m n.p.m.
Odmiana botanicznaPapaya
Metoda obróbki ziarenNatural
Stopień palenia – jasno
Rekomendacja zaparzania – areopres, french press, drip/przelew ręczny

Kawa Colombia Excelso Hacienda La Claudina
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Colombia Excelso Hacienda La Claudina

53,90 205,35 

Kawa Colombia Excelso Hacienda La Claudina

Eksperymentalny Lot#1 naturalny, beztlenowy. Słodka i soczysta kawa z nutami ananasa, brzoskwini. Miodowy finisz.

Kraj pochodzenia – Kolumbia
Region – Ciudad Bolívar, Antioquia
Farmer – Tierra de Cafe
100% Arabika
Wysokość upraw – 1600 – 1800 m n.p.m.
Odmiana botaniczna – Tabi, Castillo
Metoda obróbki ziaren – Anaerobic
Stopień palenia – jasno
Rekomendacja zaparzania – areopres, french press, drip/przelew ręczny

Kawa Colombia Geisha Finca La Reserva
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Colombia Geisha Finca La Reserva

57,35 114,71 

Kawa Colombia Geisha Finca La Reserva

Wybitna owocowo – kwiatowa Geisha. Słodycz moreli, melona i fig podkreślona nutami kwiatów.

Kraj pochodzenia – Kolumbia
Region – Antioquia
FarmerCafelumbus
100% Arabika
Wysokość upraw1700 – 2050 m n.p.m.
Odmiana botanicznaGeisha
Metoda obróbki ziarenHoney
Stopień palenia – jasno
Rekomendacja zaparzania – areopres, french press, drip/przelew ręczny

Black Espresso

Nowość

Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Black Espresso Gwatemala Salwador i Kolumbia

54,00 215,99 

Kawa Espresso Gwatemala Salwador i Kolumbia

Bogaty, soczysty profil owocowy. Głęboka słodycz brzoskwini wzbogacona świeżością nektarynki, czerwonego jabłka i złożonym smakiem malin. Maślany, kremowy smak orzechów i karmelu.

Kraj pochodzenia – Gwatemala, Salwador, Brazylia
100% Arabika
Metoda obróbki ziaren – Natural
Stopień palenia – średnio
Punktacja średnia z 3 kaw SCA – 86,33 p
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, aeropress, french press

kawa owocowa
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa owocowa Monteblanco Nectar Tropical

25,24 94,28 

Kawa owocowa Monteblanco Nectar Tropical

Przepełniona smakiem brzoskwini, owoców tropikalnych i truskawek. Kwiatowe nuty kawowca i jaśminu. Słodycz suszonych owoców, mlecznej czekolady i wanilii. Pełne body, wysoka kwasowość.

Kraj pochodzenia – Kolumbia
Region –  Huila
Farma – Finca Monteblanco
Farmer – Rodrigo Sánchez
100% Arabika
Metoda obróbki ziaren – Nectar Tropical Washed
Odmiana botaniczna – Purple Caturra
Stopień palenia – jasno
Rekomendacja zaparzania – areopres, french press, drip/przelew ręczny

Kawa Colombia Finca Las Margaritas Pacamara XO
Brak produktu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Colombia Finca Las Margaritas Pacamara XO

72,66 145,30 

Kawa Colombia Finca Las Margaritas Pacamara XO

Niezwykła słodycz połączona ze szlachetnymi nutami whiskey. Wypełniona delikatnymi aromatami śliwki i gorzkiej czekolady.

Kraj pochodzenia – Valle Del Cauca. Kolumbia
100% Arabica
Obróbka ziarna – X.O.
Stopień palenia – Jasno
Rekomendacja parzenia – aereopres, french press, drip/przelew ręczny

Kawa Kolumbia Potosi Sweet Valley

Nowość

Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Kolumbia Potosi Sweet Valley

30,34 285,36 

Kawa Kolumbia Potosi Sweet Valley

Soczysty i aromatyczny microlot. Harmonia nut truskawki, jagody, soczystego arbuza i słodkiego mango, wzbogaconych aromatami porto i fiołków..

Kraj pochodzenia – Kolumbia
Region –  Cuancua, Trujillo

Farma – Potosi

Farmer – Rigoberto Herrara
100% Arabika
Metoda obróbki ziaren – Natural
Odmiana botaniczna – Castillo, Caturra, Colombia
Stopień palenia – jasno
Rekomendacja zaparzania – areopres, french press, drip/przelew ręczny,