Od czego zależy smak kawy?


Zanim kawa o smaku i aromacie orzechów i przypraw trafi na nasz stół, dowiedzmy się, jak w naturalny sposób – bez żadnych sztucznych dodatków – uzyskuje swoją doskonałą nutę. Na smak tego brązowego napoju, którym delektujemy się w domu, kawiarni czy w biurze ma wpływ wiele czynników. Istotną kwestię stanowi region uprawy, a więc właściwości klimatu i skład gleby oraz wysokość, na jakiej znajduje się plantacja. Nie bez znaczenia dla ostatecznego efektu jest też sposób zbierania owoców, czy technologia wydobywania z nich ziaren. Przekształcanie zielonych nasion w brązowe ziarna to prawdziwa sztuka i nauka. Palacze kawy są rzemieślnikami, wykorzystującymi w pracy swoje zmysły i narzędzia pomiarowe. Efektem ich starań staje się między innymi kawa o smaku i aromacie orzechów i przypraw.

Palenie kawy może być loterią


Samo prażenie ziaren nie tworzy smaku, ale odblokowuje wszystko to, co jest w nich dostępne. Różnica zaledwie kilku stopni i kilku sekund może spowodować, że nie powstanie oczekiwana przez nas kawa orzechowa, a zupełnie inna, o całkiem odmiennej nucie. Przepływ powietrza, wilgotność, temperatura i jej wzrost, a także czas – wszystko to wpływa na smak, jaki w ostatecznym efekcie otrzymamy. Znalezienie idealnej równowagi zmiennych ma na celu uzyskanie kawy o pożądanych właściwościach. A ponieważ każdą kawę pali się inaczej, nigdy nie można być stuprocentowo pewnym, czy na pewno powstanie oczekiwana kawa o smaku i aromacie orzechów i przypraw.

Zapraszamy do spróbowania


Palenie średnie jest najczęściej wykorzystywanym sposobem prażenia, dzięki któremu powstaje kawa orzechowa. W temperaturze między 210°C a 220 °C następuje stopniowy rozkład kwasów organicznych i zaczynają być wyczuwalne nuty orzechowo-czekoladowe z domieszką goryczki. Najpopularniejszymi metodami średniego palenia są: American roast i City roast. Uzyskanie zadanej temperatury i zakończenie w odpowiednim momencie palenia decyduje o tym, czy powstanie wspaniała, naturalna kawa orzechowa. Zapraszamy do spróbowania efektu pracy i talentu naszych roasterów.


Wyświetlanie wszystkich wyników: 7

kawa organiczna arabica
kawa Organic Peru Amazonas
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Organic Peru Amazonas

32,52 123,92 

Kawa Organic Peru Amazonas

Organiczna kawa o średniej kwasowości i subtelnym body. Doskonale zbalansowana z aromatami orzechów i słodkich owoców egotycznych.

Kraj pochodzenia –  Peru-Mendoza, Amazonas
100% Arabica
Obróbka ziarna – Washed
Stopień palenia –  Średnio
Rekomendacja parzenia – ekspres, kawiarka, areopres, french press, drip-przelew ręczny

Kawa Brazil Sitio Das Colinas
Kawa Brazil Sítio Das Colinas
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Sítio Das Colinas

38,50 146,67 

Kawa Brazil Sítio Das Colinas

Doskonałe połączenie przypraw, słodyczy czerwonego jabłka oraz trzciny cukrowej podkreślone aromatem skórki pomarańczy i karmelizowanych migdałów.

Kraj pochodzenia – Brazylia
Region – Caparaó Mountains
Plantacja – Sítio Das Colinas
Farmer – Nilim Assumpção Santos
100% Arabika
Wysokość upraw – 1130-1270 m n.p.m
Odmiana botanicznaRed Catuaí, Red Bourbon and Yellow Caturra Yellow Catuai,
Metoda obróbki ziaren – Honey Anaerobic
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, drip, french press, aeropress
Punktacja – SCA 85 pkt.

Kawa Ethiopia Abyssinian Mocca G1
Brak produktu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Ethiopia Abyssinian Mocca G1

40,68 154,96 

Kawa Ethiopia Abyssinian Mocca G1

Słodko-owocowe nuty rumu i rodzynek. Doskonale zbalansowane body. Idealna do kawiarki.

Kraj pochodzenia – Etiopia
100% Arabica
Obróbka ziarna – Natural
Stopień palenia – Średnio
Wysokość uprawy – 1500-2200 m n.p.m.
Odmiana Arabica – Heirloom Ethiopia Cultivar
Punktacja SCA – 86 pkt.
Rekomendacja parzenia – kawiarka, aereopres, french press, drip/przelew ręczny

Kawa Brazil Daterra Espresso Collection
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Daterra Espresso Collection

48,89 186,31 

Kawa Brazil Daterra Espresso Collection

Espresso Collection to wyjątkowa kawa bogata w aromaty suszonych winogron, ciemniej czekolady i orzechów pekan.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Minas Gerais
100% Arabica
Stopień palenia – Średnio
Odmiana botaniczna – Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Pulped Natural
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, aeropress, french press

Kawa Jamaica Blue Mountain G1 St Clouds Estate
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Jamaica Blue Mountain G1 St Clouds Estate

102,89 205,78 

Kawa Jamaica Blue Mountain G1 St Clouds Estate

Ciesząca się sławą, jedna z najdroższych kaw na świecie. Kremowe nuty orzechów laskowych połączone z orzeźwiającymi cytrusami i świeżymi ziołami. Musująca słodycz, zrównoważona kwasowość, rześkie i pełne body.

Kraj pochodzenia – Jamajka
Region – Blue Mountain
100% Arabica
Obróbka ziarna
Washed
Stopień palenia
Średnio
Wysokość uprawy
1100 m n.p.m.
Odmiana Arabica
Typica, Geisha
Punktacja SCA
86 pkt.
Rekomendacja parzenia
ekspres, aeropress, french press, przelew/drip

Kawa Brazil Daterra Yellow Bourbon
Brak produktu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Daterra Yellow Bourbon

50,20 202,08 

Kawa Brazil Daterra Yellow Bourbon

Doskonała kawa z plantacji Daterra o czekoladowym profilu. Subtelny smak mandarynki i żółtych owoców. Nuty maślane i mlecznej czekolady wzbogacone delikatnym cynamonem.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Minas Gerais
100% Arabica
Stopień palenia – Średnio
Odmiana botaniczna – Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Pulped Natural
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, aeropress, french press

Kawa India Attikan Estate
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa India Attikan Estate

45,20 180,81 

Kawa India Attikan Estate

Kawa India Attikan Estate. Rosnąca w cieniu drzew. Bogactwo nut żółtych owoców pestkowych, subtelnie kwiatowa. Słodycz i kremowość karmelu i nugatu.

Kraj pochodzenia – Indie
Region – Karnataka
Wysokość upraw – powyżej 1220-1700 m n.p.m
100% Arabica
Stopień palenia – Średnio
Obróbka ziarna – Washed-Double Fermented
Odmiana – S-795
Rodzaj plantacji – Uprawa w cieniu drzew
Data założenia plantacji – 1888 r
Zalecane przygotowanie – kawiarka, aeropress, french press, drip,
Punktacja SCA – 86,75