kawa brazylijska gorilla coffee

Brazylia jest krajem szczególnie lubianym przez kawoszy. To właśnie stąd pochodzi znakomita kawa, której każde najmniejsze ziarno charakteryzuje niebanalny smak i doskonały aromat. I chociaż ojczyzną kawy tak naprawdę jest Etiopia, brazylijskie plantacje zasilają rynek największą ilością tego cennego surowca. Kawę brazylijską doceniają zarówno profesjonalni kiperzy, którzy nadają jej miano specialty, jak i zwykli użytkownicy podczas popijania „małej czarnej” do popołudniowego ciasteczka.

Brazylia – kawowy potentat

W Brazylii kawę zaczęto uprawiać w XVIII wieku. Od tamtej pory kawa brazylijska święci tryumfy na całym świecie – zwłaszcza w najpopularniejszej odmianie Arabica, która odznacza się wyjątkowymi walorami smakowymi: zbalansowaną kwasowością i bukietem smaków czekoladowych, orzechowych, a nawet owocowych. Dzieje się tak nie tylko z powodu dobrej organizacji pracy plantatorów, ale także dzięki naturalnym warunkom panującym w Brazylii, które przyczyniają się do wzrostu roślin. Położenie geograficzne kraju wpływa niezwykle korzystnie na panujący w nim klimat: drzewa kawowe lubią wilgoć i dobre nawodnienie przy jednoczesnym nienarażaniu ich na palące słońce. Zbiory owoców kawowca odbywają się jednak podczas suchej pory. Kawa zapewnia Brazylijczykom także rozwój przemysłu. To właśnie dzięki tym niepozornym ziarenkom powstała pierwsza linia kolejowa, która pozwoliła na transport surowca nawet między znacznie oddalonymi portami.

Kawa brazylijska dla każdego kawosza

Ingagi Coffee oferuje Ci doskonale skomponowane mieszanki wysokogatunkowej kawy z Brazylii, które palimy zgodnie z Twoimi oczekiwaniami tak, abyś zawsze mógł rozkoszować się doskonałym naparem – w technologiach obróbki ziaren, które najlepiej uwydatniają ich walory smakowe oraz aromatyczne. Oferowane przez nas kawy brazylijskie sprawdzą się świetnie nie tylko w postaci mocnego espresso, ale także przygotowane w kawiarce, w napojach na bazie mleka oraz w wariantach deserowych. W zależności od stopnia zmielenia z powodzeniem odnajdą się także w parzeniu z wykorzystaniem różnorakich metod przelewowych.

Kawy z Brazylii

Jakość oferowanych kaw weryfikowana jest na bieżąco przez naszych specjalistów, którzy podróżują do Brazylii i nadzorują zbiory bezpośrednio na plantacjach. Dzięki temu możesz mieć pewność, że do Twojej filiżanki trafi znakomita kawa odmiany burbon, yellow burbon lub yellow catuai. Delektuj się smakiem czekolady przełamanej wanilią i orzechami lub zasmakuj w owocowych nutach, które kryją się w opakowaniach naszych mieszanek kawowych.

Rozmiarowo Brazylia dominuje zarówno na kontynencie Ameryki Południowej, jak i na całym globie – to piąty pod względem wielkości kraj świata. Jest też jednym z największych kawowych potentatów. Towary, które każdego dnia opuszczają jej ląd, żeby ruszyć do wszystkich zakątków świata na kontenerowcach, cieszą się ogromnym uznaniem konsumentów.

Kawa z Brazylii – jakie gatunki spotkamy najczęściej?

Trzy strefy klimatyczne, w których leży państwo nazywane niegdyś Wyspą Prawdziwego Krzyża, zapewniają wspaniałe warunki dla kawowca. Hektary terenów pokrywają plantacje wysokiej gatunkowo kawy, z której później produkuje się kochaną przez kawoszy Arabicę, ale też Robustę.

Uprawą zajmują się całe rodziny, niewielkie gospodarstwa rolne oraz rozległe posiadłości. Około trzy czwarte produkcji pochodzi z małych firm, a fakt, że poświęcają się temu tak liczne przedsiębiorstwa, sprawia, że poza delikatnością i charakterystycznym aromatem brazylijską kawę cechuje też duża różnorodność. Kosztując czarny napój, zazwyczaj odnajdziemy w nim karmel, orzechy połączone z kremowym body, a także coraz częściej pojawiają się również słodkości (czekolada) czy cytrusy. Jeśli sięgniemy po jedną z najpopularniejszych kaw z Brazylii – Santos (Burbon Santos), poczujemy na języku słodycz, będącą zasługą obróbki na sucho. Oprócz tego amatorzy kawy lubią inny gatunek – Rio, przypominający w smaku Santos (kwaskowaty posmak i nuty owocowe).

Kawa brazylijska – na jakich wysokościach się ją uprawia?

Do głównych okręgów produkujących kawę należy Santos, São Paulo oraz Minas Gerais, prócz tego plantacje rozciągają się w rejonach Parana, Rio de Janeiro, Esprit Santo Bahia czy Pernambuco. Każdego roku w Brazylii wytwarza się średnio ok. 40-60 milionów worków (60 kg/worek).

Jak wiadomo, czarne złoto jest uprawiane na stosunkowo niskich (w porównaniu z innymi obszarami, np. Ameryką Centralną) wysokościach: 400-1600 m n.p.m. Przekłada się to na jego smak – kawa brazylijska cechuje się większą łagodnością niż konkurencyjne, ponadto odznacza się niską kwasowością.

Brazylia słynie z kaw masowych, atrakcyjnych cenowo, a przy tym najwyższej jakości. To najczęściej spotykana kawa bazowa w mieszankach espresso.

Wyświetlanie 1–12 z 20 wyników

Dodaj do listy zakupów

Kawa Chocolate Pride Espresso

31,24 124,94 

Kawa Chocolate Pride Espresso

Zbalansowana o niskiej kwasowości i wyraźnym aromacie czekolady i orzechów. Doskonała jako espresso oraz jako podstawa do kaw mlecznych.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Kolumbia, Kostaryka
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka

Dodaj do listy zakupów

Kawa Espresso No 1

29,79 119,17 

Kawa Espresso No 1

Łagodna kawa, delikatnie owocowa. Zrównoważona, gęsta cukrowa słodycz. Nuta czekolady.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Kolumbia
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka

Dodaj do listy zakupów

Kawa Gold Jungle Blend

33,22 132,91 

Kawa Gold Jungle Blend

Zbalansowana o pełnym body, bardzo niska kwasowość. Gorzka czekolada, karmel.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Indie, Nikaragua
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, areopres, french press

Dodaj do listy zakupów

Kawa Latte Master Blend

33,36 133,43 

Kawa Latte Master Blend

Słodka, ciepły profil smakowy. Idealna do mleka. Czekolada, fistaszki.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Indie, Gwatemala
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, areopress

Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Peaberries Mocca

31,25 125,02 

Kawa Brazil Peaberries Mocca

Ziarna Peaberry stanowią około 5% zbiorów. Kawa o przyjemny aromacie karmelu i gorzkiej czekolady o zrównoważonej kwasowość jabłka, papai, brzoskwini i skórki pomarańczy z dotykiem miodu i nutą orzechów. Intensywny after taste, idealna do kawiarki.

Kraj pochodzenia – Brazylia
Region – Minas Gerais
100% Arabica
Stopień palenia – Średnio
Odmiana botaniczna – Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Pulped Natural
Rekomendacja zaparzania – kawiarka, aeropress

Kawa Brazil Sitio Das Colinas
Kawa Brazil Sítio Das Colinas
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Sítio Das Colinas

38,50 146,67 

Kawa Brazil Sítio Das Colinas

Doskonałe połączenie przypraw, słodyczy czerwonego jabłka oraz trzciny cukrowej podkreślone aromatem skórki pomarańczy i karmelizowanych migdałów.

Kraj pochodzenia – Brazylia
Region – Caparaó Mountains
Plantacja – Sítio Das Colinas
Farmer – Nilim Assumpção Santos
100% Arabika
Wysokość upraw – 1130-1270 m n.p.m
Odmiana botanicznaRed Catuaí, Red Bourbon and Yellow Caturra Yellow Catuai,
Metoda obróbki ziaren – Honey Anaerobic
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, drip, french press, aeropress
Punktacja – SCA 85 pkt.

Kawa Brazil Daterra Sunrise
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Daterra Sunrise

40,84 155,72 

Kawa Brazil Daterra Sunrise

Głęboki orzechowy smak, czysty i rześki. Kwasowość cytrynowa i łagodne body. Nuty orzechów, czekolady, owoców, słodki posmak wanilii i marcepanu.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Minas Gerais
100% Arabica
Stopień palenia – Średnio
Odmiana botaniczna – Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Natural
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, aeropress, frenchpress, przelew/drip ręczny

Dodaj do listy zakupów

Kawa Wild Ingagi Espresso

36,42 138,76 

Kawa Wild Ingagi Espresso

Klasyczny blend pod espresso. Czekolada, orzechy, nugat i karmel z delikatną nutą owoców. Gęsta, słodka, wyrazista.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Etiopia, Kenia
100% Arabica
Obróbka ziarn – Mix
Stopień palenia – Średnio
Odmiana botaniczna – Mix
Rekomendacja parzenia – ekspres, kawiarka, areopress, french press, drip/przelew ręczny

Kawa Brazil Daterra Espresso Collection
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Daterra Espresso Collection

48,89 186,31 

Kawa Brazil Daterra Espresso Collection

Espresso Collection to wyjątkowa kawa bogata w aromaty suszonych winogron, ciemniej czekolady i orzechów pekan.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Minas Gerais
100% Arabica
Stopień palenia – Średnio
Odmiana botaniczna – Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Pulped Natural
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, aeropress, french press

Kawa Brazil Daterra Yellow Bourbon
Brak produktu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Daterra Yellow Bourbon

50,20 202,08 

Kawa Brazil Daterra Yellow Bourbon

Doskonała kawa z plantacji Daterra o czekoladowym profilu. Subtelny smak mandarynki i żółtych owoców. Nuty maślane i mlecznej czekolady wzbogacone delikatnym cynamonem.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Minas Gerais
100% Arabica
Stopień palenia – Średnio
Odmiana botaniczna – Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Pulped Natural
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, aeropress, french press

cold brew Brazylia ingagi coffee
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Cold Brew Brazylia

12,00 68,35 

Cold Brew Brazylia

Kawa parzona na zimno o przyjemnym aromacie z nutami ananasa, czekolady i orzechów.

Kraj pochodzenia – Brazylia
100% Arabika
Zawartość kofeiny – 60 mg /100 ml

kawa do espresso
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa do Espresso Guatemala & Brazil

47,13 188,56 

Kawa do Espresso Guatemala & Brazil

Oryginalny blend pod espresso. Harmonia aromatu czekolady oraz orzeźwiających nut czerwonego jabłka i porzeczki. Zbalansowana słodycz karmelu i syropu klonowego. Subtelne orzechowe nuty migdałów wzbogacone kardamonem. Maślane, kremowe body.

Kraj pochodzenia – Gwatemala, Brazylia
100% Arabika
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – średnio
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, aeropress, french press