Aromat jaśminu zaklęty w ziarnku kawy


Kiedy mówimy kawa z nutą jaśminu mamy na myśli kofeinowy napój o aromacie wonnego kwiatu. Proponowane przez nas kawy mogą poszczycić się tą cechą, uzyskaną w sposób naturalny, bez dodawania specjalnych substancji zapachowych. Nuta jaśminu utrwalana jest w zielonych ziarnach w czasie ich obróbki zaraz po zbiorach, a wydobywana w trakcie palenia. Aromat jaśminu towarzyszy różnym smakom, dzięki czemu uzyskuje się wspaniały efekt końcowy, którego zalety docenić możemy kosztując kawę jaśminową w domowym zaciszu lub w dobrej kawiarni.

Utrwalanie zapachu kwiatów


O cechach kawy w dużej mierze decyduje obróbka owoców kawowca jeszcze na plantacji. Jej zadaniem jest wydobycie ziaren i ich odpowiednie wysuszenie. Stosuje się trzy metody: suchą, mokrą i miodową.

Metoda sucha (Natural) polega na wysuszeniu owoców wraz z pestkami i późniejszym oddzieleniu ich w specjalnych młynach. Obróbka ta sprzyja powstawaniu ziaren o intensywnym, mocno owocowym profilu smakowym.

Metoda mokra (Washed) to proces z użyciem wody. W mechanicznej tarce następuje zdzieranie miąższu, następnie w basenach fermentacyjnych odbywa się pozbycie jego resztek. Na koniec następuje ostateczne płukanie i suszenie. Ziarna uzyskują profil sensoryczny o bardziej intensywnej kwasowości niż te obrabiane na sucho. Kawa jaśminowa zawdzięcza swe cechy głównie tej metodzie.

Metoda miodowa (Honey, Pulped Natural) polega na mechanicznym zdarciu warstwy miąższu, suszeniu, a następnie również mechanicznym wykruszeniu i oddzieleniu ziaren. Uzyskana w ten sposób kawa, w tym kawa z nutą jaśminu, posiada owocowy profil i słodką kwasowość.

Kawa jaśminowa efektem odpowiedniego palenia


Palenie kawy jest procesem wieloetapowym. W ściśle określonych przedziałach temperatur odbywają się w ziarnach kawy reakcje chemiczne decydujące o ostatecznym smaku i aromacie. Kawa z nutą jaśminu powstaje przeważnie w trakcie tzw. palenia średniego, gdy kwasy organiczne odpowiedzialne m.in. za nutę kwiatową stopniowo ulegają rozpadowi, mieszając się z innymi smakami pojawiającymi się wraz z postępem karmelizacji cukrów.

Dzięki temu procesowi otrzymujemy kawy o smakach czekoladowych, owocowych, czy orzechowych z subtelną nutą jaśminu.


 

Wyświetlanie wszystkich wyników: 4

Kawa Ethiopia Guji G1H
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Ethiopia Guji G1

50,02 190,66 

Kawa Ethiopia Guji G1

Kompleksowa kawa z nutami skórki cytrynowej, malin, jaśminu i wiciokrzewu. Słodka kwasowość i średnie body.

Kraj – Etiopia
Region – Oromia
Wysokość – 1900 – 2200 m n.p.m
100% Arabica
Odmiana botaniczna – Heirloom
Obróbka ziarna – Natural
Stopień palenia – Jasno
Zalecane Przygotowanie – aeropress, frenchpress, drip/przelew ręczny.

Kawa Ethiopia Yirgacheffe Gedeb G1
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Ethiopia Yirgacheffe Gedeb G1

55,10 225,55 

Kawa Ethiopia Yirgacheffe Gedeb G1.

Owocowo – kwiatowa kawa z nutami borówek i kwiatu jaśminu. Słodycz suszonych owoców

Kraj pochodzenia – Etiopia
Region – Yirgacheffe
100% Arabica
Obróbka ziarna – Natural
Stopień palenia – Jasno
Wysokość uprawy – 1950 – 2300 m n.p.m.
Odmiana Arabic – Heirloom
Rekomendacja parzenia – areopres, french press, drip/przelew ręczny
Punktacja SCA – 87 pkt.

kawa owocowa
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa owocowa Monteblanco Nectar Tropical

25,24 94,28 

Kawa owocowa Monteblanco Nectar Tropical

Przepełniona smakiem brzoskwini, owoców tropikalnych i truskawek. Kwiatowe nuty kawowca i jaśminu. Słodycz suszonych owoców, mlecznej czekolady i wanilii. Pełne body, wysoka kwasowość.

Kraj pochodzenia – Kolumbia
Region –  Huila
Farma – Finca Monteblanco
Farmer – Rodrigo Sánchez
100% Arabika
Metoda obróbki ziaren – Nectar Tropical Washed
Odmiana botaniczna – Purple Caturra
Stopień palenia – jasno
Rekomendacja zaparzania – areopres, french press, drip/przelew ręczny

kawa colombia
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Colombia Monteblanco Citric

24,86 94,28 

Kawa Colombia Monteblanco Citric

Pełny, bogaty smak owoców cytrusowych, bergamotki i ananasa. Aromat kwiatów kawowca i jaśminu. Winna z miodową słodyczą. Pełne body, wysoka kwasowość.

Kraj pochodzenia – Kolumbia
Region –  Huila
Farma – Finca Monteblanco
Farmer – Rodrigo Sánchez
100% Arabika
Metoda obróbki ziaren – Citric Natural
Odmiana botaniczna – Purple Caturra
Stopień palenia – jasno
Rekomendacja zaparzania – areopres, french press, drip/przelew ręczny