kawa etiopia gorilla coffee

Kawy z Etiopii

Etiopska kawa może się poszczycić kilkusetletnią tradycją produkcji i parzenia. Od wieków cieszyła podniebienia smakoszy czarnego napoju, pracując na ich szacunek oraz dobrą opinię. W dzisiejszych czasach zapewne niejeden kawosz, myśląc o kraju słynącym z czarnego złota, pomyśli w pierwszej kolejności o Brazylii. Będzie to słuszne skojarzenie, jednak trzeba mieć na uwadze, że nie jest to jedyne miejsce, gdzie uprawia się ziarna kawy. Jednym z dużych ośrodków plantacyjnych jest właśnie Etiopia, która jest 6 największym eksporterem kawy na świecie.

 

Kawa z Etiopii – narodziny legendy

Jak głoszą liczne podania, kawa, jaką znamy dzisiaj, powstała dzięki pasterzowi o imieniu Kaldi, żyjącemu w IX wieku naszej ery. Mężczyzna zaobserwował pewnego dnia wyjątkowe pobudzenie pozostającego pod jego opieką stada. Poświęcił wiele uwagi, żeby prześledzić zachowanie kóz, aż odkrył, że zwierzęta spożywają owoce z konkretnych drzew. Zaintrygowany, zebrał niewielką ilość dziwnych jagód i wyruszył z nimi do mieszczącego się w bliskim sąsiedztwie klasztoru.

Na miejscu jeden z mnichów przystąpił do dalszych działań. Eksperymentował z owocami, by finalnie opracować nowy rodzaj naparu, który dodawał zakonnikom energii, poprawiał koncentrację i skupienie. Od tego momentu bracia mogli bez problemu oddawać się wielogodzinnym nocnym modłom.

Kawa Etiopia – gdzie rosną kawowce?

Według danych z 2013 roku Etiopia produkuje ok. 6,6 miliona worków kawy rocznie (standardowy worek waży 60 kg). Średnie wysokości, na jakich rozpościerają się plantacje, wynoszą 1500-2200 m n.p.m.

Najczęściej spotykana odmiana to Arabica, a poszczególne gatunki różnią się głównie pod względem regionu, w którym rosną. Kawowce wyjątkowo obficie pokrywają tereny Sidamo, obszaru wyróżniającego się na mapie Afryki intensywną zielenią. Gdy zaparzymy napar z tutejszych ziaren, uzyskamy przepyszny, głęboki smak z lekko pikantnymi nutami oraz cytrusowymi akordami. W głębi nie ustępują im gatunki z Harrar, najstarszego kawowego regionu, w którym pasterz kóz odkrył moc tajemniczych jagód. Nie można pominąć także produktów z Yirgacheffe, które rozkochały niejednego kawosza wyraźnym smakiem pomarańczy i cytryn. Koneserzy zaliczają je do grona najlepszych kaw na świecie.

Kawa z Etiopii – naturalna z konieczności

Mimo że kawowce zapewniają pracę ok. jednej czwartej ludności kraju, stanowiąc przy tym główny towar eksportowy, etiopskie farmy nie należą zazwyczaj do zbyt okazałych. Profesjonalne plantacje, rozlokowane na dużych przestrzeniach, stanowią zaledwie 15% wszystkich upraw. Przyczyna takiego stanu tkwi w niskim poziomie rozwoju ekonomicznego państwa.

Wytwarzanie kawy to rodzinny biznes, a zdecydowana większość gospodarstw boryka się z biedą. Tym samym, ziarna zbiera się ręcznie, aby w kolejnych etapach obrabiać je na sucho. Sytuacja nie pozwala na stosowanie oprysków czy sztuczne nawożenie, a oprócz tego plantacje muszą obchodzić się bez systemów nawadniania. Ręczne zbiory to konieczność, a nie wybór – koszt kombajnu przerasta możliwości wielu rodzin.

Smutna rzeczywistość Etiopczyków ma jedną jasną stronę i jest nią 100% naturalność upraw. Kawa z Etiopii cechuje się najwyższą jakością. Poza brakiem pestycydów czy ingerencji maszyn na klasę ziaren składają się znakomite gleby, idealne warunki atmosferyczne oraz duże doświadczenie rolników.

Na kawę do Etiopii

Etiopia to kraj wielu kontrastów, często zaskakujących Europejczyków. Spędzenie w nim choćby krótkiego urlopu zmienia perspektywę turysty. Niektórych zdziwi także sposób przyrządzania kawy. W oczy rzuca się sam fakt, jak dużo się jej pije (połowa produkcji nie opuszcza granic państwa – spożywa się ją na miejscu), uwagę zwracają również oryginalne dodatki, które wzbogacają napar. Osoba ciekawa lokalnych smaków otrzyma „prawdziwą” etiopską kawę, czyli napój z masłem i solą. Jeśli jednak ta mieszanka przerośnie oczekiwania jej kubków smakowych, wystarczy sięgnąć po bardziej znajomą wersję – z miodem oraz przyprawami korzennymi.

Jeśli pierwsze, o czym myślicie każdego ranka, to kawa Etiopia z pewnością spełni wasze oczekiwania.

 

Wyświetlanie 1–12 z 14 wyników

Kawa Ethiopia Guji G1H
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Ethiopia Guji G1

50,02 190,66 

Kawa Ethiopia Guji G1

Kompleksowa kawa z nutami skórki cytrynowej, malin, jaśminu i wiciokrzewu. Słodka kwasowość i średnie body.

Kraj – Etiopia
Region – Oromia
Wysokość – 1900 – 2200 m n.p.m
100% Arabica
Odmiana botaniczna – Heirloom
Obróbka ziarna – Natural
Stopień palenia – Jasno
Zalecane Przygotowanie – aeropress, frenchpress, drip/przelew ręczny.

Dodaj do listy zakupów

Kawa Wild Ingagi Espresso

36,42 138,76 

Kawa Wild Ingagi Espresso

Klasyczny blend pod espresso. Czekolada, orzechy, nugat i karmel z delikatną nutą owoców. Gęsta, słodka, wyrazista.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Etiopia, Kenia
100% Arabica
Obróbka ziarn – Mix
Stopień palenia – Średnio
Odmiana botaniczna – Mix
Rekomendacja parzenia – ekspres, kawiarka, areopress, french press, drip/przelew ręczny

Kawa Ethiopia Abyssinian Mocca G1
Brak produktu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Ethiopia Abyssinian Mocca G1

40,68 154,96 

Kawa Ethiopia Abyssinian Mocca G1

Słodko-owocowe nuty rumu i rodzynek. Doskonale zbalansowane body. Idealna do kawiarki.

Kraj pochodzenia – Etiopia
100% Arabica
Obróbka ziarna – Natural
Stopień palenia – Średnio
Wysokość uprawy – 1500-2200 m n.p.m.
Odmiana Arabica – Heirloom Ethiopia Cultivar
Punktacja SCA – 86 pkt.
Rekomendacja parzenia – kawiarka, aereopres, french press, drip/przelew ręczny

Ingagi Coffee cold brew etiopia gorillacoffee.pl
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Cold Brew Etiopia

13,00 74,00 

Cold Brew Etiopia

Kawa parzona na zimno o przyjemnym posmaku cytrusów i delikatnym słodkim body.

Kraj pochodzenia – Etiopia
100% Arabika
Zawartość kofeiny – 60 mg /100 ml

kawa etiopia

Nowość

Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Etiopia Harar Gr.1 Longberry

48,28 183,98 

Kawa Etiopia Harar Gr.1 Longberry

Głęboka słodycz prażonego ziarna kakao, podkreślona aksamitnymi nutami i kruchością orzechów pekan. Soczyste, owocowe nuty czerwonych jagód. Delikatna owocowa kwasowość.

Kraj pochodzenia – Etiopia
Region –  Harrar
100% Arabika
Metoda obróbki ziaren – Natural
Odmiana botaniczna – Heirloom
Stopień palenia – średnio
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, areopres, french press, drip/przelew ręczny

kawa przelewam owoce
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Przelewam Owoce

47,79 191,14 

Lekki, owocowy smak z przewagą nut czerwonej porzeczki. Miodowa słodycz.

Kraj pochodzenia – Kenia, Etiopia, Brazylia
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Jasno
Rekomendacja zaparzania – aereopres, french press, drip/przelew ręczny

 

Kawa Ethiopia Honey Koke
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Ethiopia Honey Koke

56,57 226,27 

Kawa Ethiopia Honey Koke

Fantastyczna kawa z nutami truskawki, brzoskwini, czarnej herbaty z grejpfrutowym finiszem oraz niskiej kwasowości.

Kraj pochodzenia – Etiopia
Region – Yirgacheffe
100% Arabica
Obróbka ziarna – Natural
Stopień palenia – Jasno
Wysokość uprawy – 1870 – 1900 m n.p.m.
Odmiana Arabic – Wolisho, Dega i Kudhume
Rekomendacja parzenia – areopres, french press, drip/przelew ręczny
Punktacja SCA – 88 pkt.

Kawa Przelewam Kwiatki
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Przelewam Kwiatki

43,96 175,64 

Blend do przelewu. Słodkie nuty białych kwiatów wzbogacone subtelnym aromatem orzechów.

Kraj pochodzenia – Etiopia, Brazylia
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Jasno
Rekomendacja zaparzania – aereopress, french press, drip/przelew ręczny

Kawa z Etiopii

Nowość

Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa z Etiopii Sidamo Aletawendo Moplaco

21,82 199,27 

Kawa z Etiopii Sidamo Aletawendo Moplaco

Doskonała kawa arabica z Etiopii pod przelew o kwiatowym profilu. Subtelne aromaty soczystej moreli i delikatność białej herbaty, podkreślone świeżymi, cytrusowymi nutami trawy cytrynowej.

Kraj pochodzenia – Etiopia
Region –  Sidamo
100% Arabika
Metoda obróbki ziaren – Washed
Stopień palenia – jasno
Rekomendacja zaparzania – areopres, drip/przelew ręczny

kawa do przelewu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa do przelewu Ethiopia Bule Leporis

26,70 235,95 

Kawa Ethiopia Bule Leporis

Bogactwo aromatów borówki, czerwonej śliwki i czarnej porzeczki. Słodycz ciemnego karmelu. Jedwabista, czysty kubek, średnia kwasowość, średnie body.

Kraj pochodzenia – Etiopia
Region – Yirgacheffe | Bule
Wysokość upraw – 1500-2200 m n.p.m.
100% Arabica
Stopień palenia – Jasno
Obróbka ziarna – Natural
Rekomendacja parzenia – aeropress, french press, drip/przelew ręczny
Punktacja SCA – 87,75

Kawa Ethiopia Yirgacheffe Gedeb G1
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Ethiopia Yirgacheffe Gedeb G1

55,10 225,55 

Kawa Ethiopia Yirgacheffe Gedeb G1.

Owocowo – kwiatowa kawa z nutami borówek i kwiatu jaśminu. Słodycz suszonych owoców

Kraj pochodzenia – Etiopia
Region – Yirgacheffe
100% Arabica
Obróbka ziarna – Natural
Stopień palenia – Jasno
Wysokość uprawy – 1950 – 2300 m n.p.m.
Odmiana Arabic – Heirloom
Rekomendacja parzenia – areopres, french press, drip/przelew ręczny
Punktacja SCA – 87 pkt.

Kawa Ethiopia Sidamo Daye Bensa 90+
Brak produktu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Ethiopia Sidamo Daye Bensa 90+

59,04 118,08 

Kawa Ethiopia Sidamo Daye Bensa 90+

Wyjątkowe połączenie tropikalnych owoców: liczi, marakui, białego grejpfruta i ciemnej czekolady. Podkreślona subtelnymi nutami białego wina. Miodowa słodycz. Średnia kwasowość, średnie body. 91,25 pkt. SCA

Kraj pochodzenia – Etiopia
Rejon – Sidama-Bensa
100% Arabica
Odmiana Arabica – Heirloom
Obróbka ziarna – Natural
Stopień palenia – Jasno
Wysokość uprawy – 1900-2217 m n.p.m.
Średnia roczna temperatura – 21ºC
Roczne opady – 649,45 mm
Punktacja SCA – 91,25 pkt.
Rekomendacja parzenia – areopres, french press, drip/przelew ręczny