Kawa o smaku i aromacie cytrusów i kwiatów powstaje jako efekt tzw. jasnego palenia zielonych ziaren kawowca. Przy pomocy odpowiednio dobranych parametrów wydobywa się z nich różne nuty smaków. Dlaczego czas palenia i temperatura są tak ważne? Oto kilka informacji na temat procesu przynoszącego nam radość z picia kaw o różnych naturalnych aromatach, wśród których znajduje się nasza kawa o smaku i aromacie cytrusów i kwiatów.

Kawa cytrusowo-kwiatowa powstaje na początku palenia


Zielone ziarna kawowca pachną jedynie ziemią i trawą. Dopiero pieczenie ich przez odpowiedni czas decyduje o cechach produktu końcowego. Na różnych etapach procesu efektem palenia jest kawa czekoladowo-karmelowa, kawa owocowa, orzechowa, czy kawa cytrusowo-kwiatowa, cascara. W przedziale temperatur 200–240 ° C palarnia kawy zmienia strukturę ziarna.

W pierwszej, endotermicznej (pochłaniającej energię) fazie, zwanej jasną, ziarna stają się żółte. Przerwanie w tym momencie procesu skutkuje zachowaniem wielu oryginalnych smaków i unikalnych elementów, odzwierciedlających naturalne walory kawy. Na tym etapie powstaje właśnie nasza kawa cytrusowo-kwiatowa. Swój smak zawdzięcza kwasom organicznym, które nie zdążyły jeszcze rozłożyć się i częściowo ulotnić.

Różne barwy ziarna


Następne etapy palenia to: średni- ziarna stają się jasnobrązowe, uwalniany jest aromat orzechów i przypraw ziołowych, średnio ciemny – ziarna są zdecydowanie brązowe, wskutek reakcji chemicznych pojawia się aromat czekolady i karmelu, ciemny – ziarna stają się jeszcze ciemniejsze – od ciemnobrązowego do czarnego. Oprócz czekolady czuć gorzką woń palonej kawy i jej gorycz.

Nie tylko palenie


Ważnymi czynnikami mającymi wpływ na walory kawy są warunki uprawy, a więc położenie geograficzne plantacji. Kawy pojawiające się w naszych kubkach i filiżankach pochodzić mogą z Azji, Afryki lub Ameryki Południowej i Środkowej. Najwyższą ocenę otrzymują ziarna z Brazylii, Kolumbii, Kostaryki, Kenii i Etiopii. Kawa o smaku i aromacie cytrusów i kwiatów pochodzi właśnie z tych regionów, dzięki czemu gwarantujemy Wam doskonałą jakość i niezapomniane doznania smakowe.


Kawa Ethiopia Guji G1H
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Ethiopia Guji G1

50,02 190,66 
Do koszyka Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Kawa Rwanda Kizi Rift
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Rwanda Kizi Rift

44,98 176,25 
Do koszyka Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
kawa przelewam owoce
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Przelewam Owoce

47,79 191,14 
Do koszyka Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu