Search
Logowanie Rejestracja

Kawa - cytrusowo-kawiatowy smak i aromat

Kawa o smaku i aromacie cytrusów i kwiatów powstaje jako efekt tzw. jasnego palenia zielonych ziaren kawowca. Przy pomocy odpowiednio dobranych parametrów wydobywa się z nich różne nuty smaków. Dlaczego czas palenia i temperatura są tak ważne? Oto kilka informacji na temat procesu przynoszącego nam radość z picia kaw o różnych naturalnych aromatach, wśród których znajduje się nasza kawa o smaku i aromacie cytrusów i kwiatów.

Kawa cytrusowo-kwiatowa powstaje na początku palenia


Zielone ziarna kawowca pachną jedynie ziemią i trawą. Dopiero pieczenie ich przez odpowiedni czas decyduje o cechach produktu końcowego. Na różnych etapach procesu efektem palenia jest kawa czekoladowo-karmelowa, kawa owocowa, orzechowa, czy kawa cytrusowo-kwiatowa. W przedziale temperatur 200–240 ° C palarnia kawy zmienia strukturę ziarna.

W pierwszej, endotermicznej (pochłaniającej energię) fazie, zwanej jasną, ziarna stają się żółte. Przerwanie w tym momencie procesu skutkuje zachowaniem wielu oryginalnych smaków i unikalnych elementów, odzwierciedlających naturalne walory kawy. Na tym etapie powstaje właśnie nasza kawa cytrusowo-kwiatowa. Swój smak zawdzięcza kwasom organicznym, które nie zdążyły jeszcze rozłożyć się i częściowo ulotnić.

Różne barwy ziarna


Następne etapy palenia to: średni- ziarna stają się jasnobrązowe, uwalniany jest aromat orzechów i przypraw ziołowych, średnio ciemny – ziarna są zdecydowanie brązowe, wskutek reakcji chemicznych pojawia się aromat czekolady i karmelu, ciemny – ziarna stają się jeszcze ciemniejsze – od ciemnobrązowego do czarnego. Oprócz czekolady czuć gorzką woń palonej kawy i jej gorycz.

Nie tylko palenie


Ważnymi czynnikami mającymi wpływ na walory kawy są warunki uprawy, a więc położenie geograficzne plantacji. Kawy pojawiające się w naszych kubkach i filiżankach pochodzić mogą z Azji, Afryki lub Ameryki Południowej i Środkowej. Najwyższą ocenę otrzymują ziarna z Brazylii, Kolumbii, Kostaryki, Kenii i Etiopii. Kawa o smaku i aromacie cytrusów i kwiatów pochodzi właśnie z tych regionów, dzięki czemu gwarantujemy Wam doskonałą jakość i niezapomniane doznania smakowe.


Wyświetlanie 1–12 z 43 wyników

  • kawa ziarna

    Kawa Ethiopia Guji G1

    Cena:
    42,44 161,67 
    Wybierz Wybierz opcje
  • kawa ziarnista polecana

    Kawa Ethiopia Honey Koke

    Cena:
    57,96 220,81 
    Wybierz Wybierz opcje
  • kawa ziarnista która najlepsza

    Kawa Rwanda Kizi Rift

    Cena:
    39,24 149,52 
    Wybierz Wybierz opcje
  • kawa ziarnista bez goryczy

    Kawa Ethiopia Sidamo G1 Segara

    Cena:
    41,40 157,71 
    Wybierz Wybierz opcje
  • kawa organiczna gdzie kupić

    Kawa Organic Peru Finca Santa Sofia

    Cena:
    39,89 151,95 
    Wybierz Wybierz opcje
  • Kawa organiczna

    Kawa Organic Brazil Daterra Reserve

    Cena:
    54,99 209,49 
    Wybierz Wybierz opcje
  • kawa organiczna sklep online

    Kawa Organic Tanzania Machare Estate AB Plus

    Cena:
    37,36 141,95 
    Wybierz Wybierz opcje
  • kawa ziarnista jak zmielić

    Kawa Burundi LMC Estate Gatukuza

    Cena:
    35,79 136,35 
    Wybierz Wybierz opcje
  • awa zaiarnista Costa Rica Finca Las Lajas black Diamond

    Kawa Costa Rica Las Lajas Black Diamond

    Cena:
    27,18 271,89 
    Wybierz Wybierz opcje
  • jak wybrać kawę ziarnistą

    Kawa Myanmar Shwe Ywar Ngan Black Honey

    Cena:
    39,99 152,32 
    Wybierz Wybierz opcje
  • kawa ziarnista gdzie kupić

    Kawa Kenya AA Kibirigwi Mukangu

    Cena:
    57,33 218,42 
    Wybierz Wybierz opcje
  • top kawy ziarniste

    Kawa Honduras Bendicion De Dios

    Cena:
    39,24 149,52 
    Wybierz Wybierz opcje