kawa kostaryka gorilla coffee

Dlaczego warto spróbować kawy z Kostaryki?

Plantacje kawy na Kostaryce położone są na wulkanicznych zboczach – wysokie temperatury i niezanieczyszczone środowisko to idealne warunki dla drzew kawowych. Uprawy znajdują się nawet 2000 metrów n.p.m. i w większości są całkowicie ekologiczne, a ich właściciele stawiają przede wszystkim na bardzo dobrą jakość. Plantatorów dodatkowo wspierają władze, które również dbają o to, by na eksport trafiały wyłącznie najlepsze produkty. W naszym sklepie mogą Państwo zakupić ziarna 100% Arabica pochodzące od sprawdzonych plantatorów, dzięki czemu możemy zagwarantować pełnię smaku i zadowolenie z zakupów. Owoce zostały zebrane i poddane obróbce na plantacjach z takich regionów jak San Pablo Tarrazu czy San Marcos, będących jednymi z najsławniejszych upraw na Kostaryce.

 

Ingagi Coffee – marka gwarantująca najwyższą jakość

Jeśli interesuje Państwa kawa 100% Arabica, zakupy w sklepie gorillacoffee.pl z pewnością okażą się bardzo dobrą decyzją. Proponowane przez nas produkty są świeże i aromatyczne, a nasz asortyment jest na tyle zróżnicowany, by każdy mógł znaleźć w nim swój ulubiony aromat. W ziarnach Costa Rica Tarrazu dominuje silny smak czekolady i orzechów, charakterystyczny dla kaw z tego regionu globu, który jednak w tej konkretnej odmianie został wzbogacony jeszcze o dodatkową nutę wiśniową.

Kawy z Kostaryki

Posiadamy w ofercie także mieszanki ziaren z kilku państw, dzięki czemu uzyskaliśmy niepowtarzalne kompozycje smakowe. W Gorilla Power Bean prażony karmel doskonale współgra z cynamonem oraz porzeczkami, natomiast Chocolate Pride Espresso to trafiony wybór dla miłośników czekolady. W takiej kategorii produktów eksportowych jak kawa Kostaryka ma więc do zaproponowania jedne z najlepszych produktów na całym świecie, natomiast dzięki zakupom w naszym sklepie mogą cieszyć się Państwo tymi wyjątkowymi smakami na co dzień.

Dostosuj zamówienie do swoich oczekiwań

Klientom Ingagi Coffee oferujemy możliwość modyfikacji zamówienia w zależności od upodobań związanych z zaparzaniem naparu, wielkością preferowanego opakowania oraz najlepszego stopnia wypalenia. Szczególnie polecana kawa Costa Rica Tarrazu charakteryzuje się stopniem wypalenia medium. Można ją z powodzeniem przyrządzić w kawiarce lub z wykorzystaniem takich urządzeń jak french press czy drip. Dodatkowo Chocolate Pride Espresso świetnie będzie komponowała się z dodatkiem mleka. Wysokiej jakości kawa 100% Arabica to również bardzo dobry pomysł na niezobowiązujący prezent dla każdego kawosza.

Kawa z Kostaryki – najważniejsze gatunki

Klienci zainteresowani zakupem kawy z Kostaryki mają do wyboru kilka wysokiej jakości uprawianych w tym kraju odmian Arabici. Państwo to słynie m.in. z plantacji roślin Typica, stanowiących najstarszy gatunek Arabici. Napar przygotowany na bazie tego rodzaju ziaren posiada bogaty, złożony smak, wyróżniający się dobrze zbalansowaną słodyczą oraz kwasowością. Kolejnym gatunkiem występującym w Kostaryce jest Bourbon. Roślina ta pochodzi z Afryki, ale obecnie można ją spotkać w licznych państwach Ameryki Południowej i Środkowej. Bourbon to dość kłopotliwy typ kawy w uprawie, lecz wszelkie wysiłki wynagradza jego delikatny smak.

Dużą popularnością cieszą się również ziarna Geisha, przez wielu uważane za najbardziej wykwintny gatunek Arabici. Niepowtarzalny aromat, będący połączeniem nut owocowych, kwiatowych, a także czekoladowych to propozycja, którą doceni każdy kawosz. Najlepsze ziarna pochodzące z Kostaryki to także m.in. odmiany Catuai i Caturra. Gatunki te charakteryzują się wyraźną kwasowością oraz czekoladowymi, orzechowymi i owocowymi nutami, tworzącymi oryginalne kompozycje smakowe.

Kawa Kostaryka – zbiory oraz główne regiony uprawne

Na plantacjach w Kostaryce okres zbiorów rozpoczyna się w grudniu, a kończy w lutym. Pierwsze uprawy powstały w tym kraju w XVIII wieku, natomiast w wieku XX przemysł kawowy stał się niezwykle ważną gałęzią gospodarki. W ostatnich latach liczba plantacji zmniejszyła się, jednak wciąż na rynki światowe co roku trafia ok. 100 000 ton kawy z Kostaryki. Na większości upraw owoce zbierane są ręcznie, ziarna natomiast pozyskuje się metodą na mokro. Ekologiczne uprawy, zrywanie wyłącznie dojrzałych owoców i poddawanie ich starannej obróbce sprawia, że kawa z Kostaryki wyróżnia się doskonałą jakością.

Za najważniejszy region sprzyjający uprawie kawowców należy uznać Tarrazu – właśnie stąd podchodzą jedne z najlepszych na świecie ziarna kawy. Inne ważne obszary to m.in. Alajuela, Cartago czy Heredia. Wszystkie kawy z Kostaryki mają wyjątkowy charakter, a szeroka dostępność różnych gatunków Arabici sprawia, że każdy kawosz może znaleźć ziarna idealnie dopasowane do swoich upodobań.

 

Wyświetlanie wszystkich wyników: 6

Dodaj do listy zakupów

Kawa Chocolate Pride Espresso

31,24 124,94 

Kawa Chocolate Pride Espresso

Zbalansowana o niskiej kwasowości i wyraźnym aromacie czekolady i orzechów. Doskonała jako espresso oraz jako podstawa do kaw mlecznych.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Kolumbia, Kostaryka
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka

Dodaj do listy zakupów

Kawa Costa Rica Tarrazu

35,87 142,84 

Kawa Costa Rica Tarrazu

Single origin o pełnym body i wyraźnej kwasowości, wyczuwalne nuty wiśni, czekolady i orzechów.

Kraj pochodzenia – Kostaryka
Region – San Marcos/ San Pablo Tarrazu
Plantacja – San Rafael
100% Arabika
Wysokość upraw – 1200-2000 m n.p.m
Odmiana botaniczna – Caturra i Catuai
Metoda obróbki ziaren – Fully Washed
Stopień palenia – Średnie
Rekomendacja zaparzania – kawiarka, french press, drip/przelew

Kawa Gorilla Power Bean
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Gorilla Power Bean

31,40 119,67 

Kawa Gorilla Power Bean

Wyrazista kawa o aromacie cynamonu i porzeczek oraz wyraźnym finiszu prażonego karmelu.

Kraj pochodzenia – Rwanda, Indonezja, Gwatemala, Kostaryka
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Washed
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania: ekspres

Cascara Costa Rica Hacienda Sonora
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Cascara Costa Rica Hacienda Sonora

43,57 207,51 

Cascara Costa Rica Hacienda Sonora

Intensywne orzeźwiające nuty owocowe wzbogacone słodyczą miodu i melona. Słodka i deserowa.
Wysoka koncentracja witamin i przeciwutleniaczy.

Kraj pochodzenia – Kostaryka
Region – Alajuela
Wysokość upraw – 1300 m n.p.m
Kategoria smaku – cytrusy – kwiaty
Uwaga – napar zawiera kofeinę (ok. 45 mg / 250 ml)
Zalecane przygotowanie – frenchpress, aeropress, drip z immersion (przelew ręczny)

Kawa Costa Rica Las Palomas
Brak produktu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Costa Rica Las Palomas

51,22 196,37 

Kawa Costa Rica Las Palomas

Costa Rica Las Palomas to głębokie nuty owoców wiśni i śliwki, podkreślone aromatem migdałów z delikatnym finiszem leśnych jagód.

Kraj pochodzenia – Kostaryka
Region – San José
Plantacja – Las Palomas
100% Arabika
Wysokość upraw – 1400-1700 m n.p.m
Odmiana botaniczna – Bourbon, Caturra, Catuai, San Ramon, Typica
Metoda obróbki ziaren – Natural
Stopień palenia – Jasno
Punktacja SCA – 87,5 pkt.
Rekomendacja zaparzania – french press, drip, aeropress

kawa costa rica

Nowość

Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Costa Rica Finca Fatima Red Honey

68,72 261,78 

Kawa Costa Rica Finca Fatima Red Honey

Bogactwo owocowych nut brzoskwini, jagód i owoców tropikalnych, zrównoważonych słodyczą mlecznej czekolady.

Kraj pochodzenia – Kostaryka
Region –  Los Santos
Farma – Tres Milagros
100% Arabika
Metoda obróbki ziaren – Red Honey
Stopień palenia – jasno
Rekomendacja zaparzania – areopres, french press, drip/przelew ręczny