Kawa podczas ciąży
Ciąża stanowi dla dużego grona kobiet skuteczną motywację do zmiany swoich dotychczasowych nawyków związanych z żywieniem. Każdej przyszłej mamie zależy przede wszystkim na zdrowiu dziecka, dlatego dieta kobiet będących w ciąży opiera się głównie na pełnowartościowych składnikach i dobrze skomponowanych posiłkach.
Z niektórych produktów należy koniecznie zrezygnować, np. z alkoholu oraz papierosów, inne – w tym np. słodycze i słone przekąski – wystarczy ograniczyć. Jak jednak potraktować picie kawy, które jest jednym z najpopularniejszych nawyków?
Czy kofeina w ciąży może zaszkodzić matce lub dziecku?
Kobiety będące w ciąży nie muszą rezygnować z kawy, ale powinny po nią sięgać ostrożnie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca ciężarnym kobietom przyzwyczajonym do spożywania dużych dawek kofeiny (więcej niż 300 mg) ograniczenie picia kawy. Można więc przyjąć, że bezpieczna porcja kofeiny dla kobiet ciężarnych wynosi ok. 200–300 mg (jeśli nie występują żadne przeciwwskazania medyczne, a ciąża przebiega prawidłowo).
Standardowej wielkości kubek kawy zawiera zwykle ok. 100 mg kofeiny, a espresso – ok. 60 mg. Należy pamiętać, że bogate w kofeinę są także inne produkty często obecne w codziennej diecie, np. herbata (ok. 60 mg w 200 ml), gorzka czekolada (ok. 60 mg w 100 g), kolorowe napoje typu cola (ok. 25 mg w 250 ml).
Przyszłe mamy muszą również mieć na uwadze, że zbyt częste spożywanie kawy może być przyczyną niedoborów wapnia, magnezu i żelaza. Podczas ciąży organizm wykazuje wzmożone zapotrzebowanie na te pierwiastki, jednak niewielkie dawki kofeiny nie powinny wywołać żadnych negatywnych skutków.
Wpływ picia kawy na dziecko
Mała ilość kofeiny nie szkodzi dziecku, lecz spożywanie ogromnych dawek kawy może spowodować różnego rodzaju problemy zdrowotne matki lub dziecka, w tym np. przedwczesny poród czy małą wagę noworodka. Aby jednak doszło do tego typu konsekwencji, dieta ciężarnej kobiety musiałaby być bardzo obfita w napoje i pokarmy będące źródłem kofeiny.
Kawa w ciąży nie jest więc zakazana, ale należy dawkować ją rozsądnie, a także uważnie wsłuchiwać się w swój organizm. W razie wątpliwości warto zaczerpnąć porady lekarza. Dobrym rozwiązaniem będzie też zdecydowanie się na zmianę metody zaparzania (dużo kofeiny znajduje się np. w kawie przygotowanej po turecku, mniej w kawie z ekspresu automatycznego).
Czy jest inny sposób na zmniejszenie spożywanej kofeiny nadal ciesząc się poranną kawą?
Jest! Jest to kawa pozbawiona w 99% kofeiny dzięki w pełni naturalnej metodzie SwissWater. Cały proces polega na filtrowaniu małych porcji ziaren wykorzystując osmozę, wodę i filtry węglowe.
Kawy bezkofeinowe Gorilla Coffee to certyfikowane kawy w obróbce Swiss Water.